Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ανταλλαγή κρατουμένων

Μετά από διαπραγματεύσεις οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βενεζουέλας κατέληξαν σε συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων. Την Τετάρτη απελευθερώθηκε ο λιβανοκολομβιανής καταγωγής επιχειρηματίας Αλεξ Σάαμπ, συνεργάτης της βενεζουελάνικης κυβέρνησης, ο οποίος βρισκόταν σε φυλακή στις ΗΠΑ εδώ και 3,5 χρόνια με κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και εμπόριο ναρκωτικών. Από την άλλη απελευθερώθηκαν δέκα πολίτες των ΗΠΑ, ανάμεσά τους ο Λέοναρντ Γκλεν Φράνσις, εργολάβος - πλασιέ οπλικών συστημάτων, μαλαισιανής καταγωγής, και δύο μέλη των ειδικών δυνάμεων οι οποίοι είχαν μπει στη Βενεζουέλα για υπονομευτική δραστηριότητα κατά της κυβέρνησής της.

Η ανταλλαγή αυτή γίνεται σε μια περίοδο που στη Βενεζουέλα πυκνώνουν οι προσπάθειες προσέγγισης για την άρση κυρώσεων από τις ΗΠΑ, ενώ η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο εντείνει την αντιλαϊκή πολιτική της, τη συνεργασία με την αντιδραστική αντιπολίτευση και τμήματα του κεφαλαίου, και την ίδια ώρα επιχειρεί να φιμώσει το ΚΚ Βενεζουέλας και όσους αντιστέκονται από τη σκοπιά της εργατικής τάξης.

Σχετικά με τον Σάαμπ, που έφτασε χθες στο Καράκας με τιμές ήρωα, το ΚΚ Βενεζουέλας, αν και ζητούσε να απελευθερωθεί, τον χαρακτηρίζει τυπικό δείγμα των διεφθαρμένων επιχειρηματιών - συνεργατών της κυβέρνησης που πλούτισαν εκμεταλλευόμενοι εμπορικά τις παράνομες κυρώσεις. Ο συγκεκριμένος, που είχε το στάτους διπλωμάτη και βενεζουελάνικη υπηκοότητα, είχε εμπλοκή σε αγοραπωλησίες τροφίμων για κοινωνικά προγράμματα και στην ανοικοδόμηση εργατικών κατοικιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ