Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 24 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
Σινιάλο για ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης

Το σινιάλο για ακόμα μεγαλύτερη επίθεση στα λαϊκά νοικοκυριά έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN) με τη συμφωνία για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας. Σύμφωνα με την απόφαση, ο λαός καταδικάζεται στο να συνεχίσει να «ματώνει» για τα πλεονάσματα, ενώ επιπλέον «κόβονται μαχαίρι» κοινωνικές δαπάνες και επιταχύνονται αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις.

Ουσιαστικά, ο όποιος δημοσιονομικός χώρος διασφαλίστηκε θα αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση για την περαιτέρω χρηματοδότηση των μονοπωλιακών ομίλων. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από τον προϋπολογισμό «φτώχειας» του λαού που ψήφισε η κυβέρνηση ή το φορολογικό πογκρόμ κατά των αυτοαπασχολούμενων. Μια σχετική ευελιξία στον ρυθμό με τον οποίο ξεδιπλώνονται τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, ή τα όποια ψίχουλα διατεθούν για την ακραία φτώχεια, δεν μπορούν να συγκαλύψουν ούτε να «ξεπλύνουν» το ότι για τη φτώχεια και τα νέα μέτρα ευθύνονται όλοι αυτοί που πανηγυρίζουν σήμερα για τις νέες ευκαιρίες χρηματοδότησής τους.

Ακόμα, σύμφωνα με την απόφαση, οι βασικές προβλέψεις για το δημοσιονομικό έλλειμμα (3% του ΑΕΠ) και το δημόσιο χρέος (60% του ΑΕΠ) παραμένουν αμετάβλητες, αλλάζοντας το λεγόμενο «προληπτικό σκέλος», που αφορά την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων από τις κυβερνήσεις, όπως και το λεγόμενο «διορθωτικό σκέλος», με το οποίο ενεργοποιούνται η λεγόμενη «διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος» και το «καθεστώς επιτήρησης».

Ετσι, την ώρα που απαρέγκλιτα οι λαοί θα ματώνουν για τα πλεονάσματα, με στόχο τη μείωση του χρέους κατά τουλάχιστον 1% κάθε χρόνο για τις υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, από τη διαδικασία της ένταξης σε καθεστώς επιτήρησης θα εξαιρούνται οι δαπάνες που αφορούν τους πολεμικούς εξοπλισμούς, παρότι αυτές θα συνεχίσουν να μετράνε στα ελλείμματα. Η δε εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τον υπολογισμό του ελλείμματος σημαίνει απλά ότι η ΕΕ δίνει νέο «πράσινο φως» για περαιτέρω αύξηση των τεράστιων πολεμικών δαπανών για τους σκοπούς του ΝΑΤΟ, που αποτελούν μια από τις βασικές αιτίες για το υπέρογκο κρατικό χρέος.

Φυσικά, τα μνημόνια διαρκείας θα είναι εδώ και για τα επόμενα χρόνια, μέσα και από τα «εθνικά σχέδια δημοσιονομικής προσαρμογής» τετραετούς διάρκειας, τα οποία - κατ' εικόνα των σχεδίων για το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης - θα περιλαμβάνουν όλη την ατελείωτη λίστα των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, με μπούσουλα και την «τεχνική πρόταση» που θα εκδίδει η Κομισιόν και, φυσικά, τους ευρωενωσιακούς κανόνες.

Την ίδια ώρα, άλλωστε, που με το Σύμφωνο ανά χείρας οι κυβερνήσεις θα παίρνουν τα αντιλαϊκά μέτρα σωρηδόν, οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες θα προβλέπουν περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για τις «πράσινες» και «ψηφιακές» μπίζνες, την «ενεργειακή ασφάλεια» και άλλους στόχους της ΕΕ, με τα κράτη που δεσμεύονται να πραγματοποιήσουν ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων να μπορούν να αιτηθούν μεγαλύτερη περίοδο προσαρμογής (έως 7 έτη, αντί για 4), ώστε να πετύχουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους.

Εκτός αυτών, η 3η έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θέτει θέμα έντασης των πλειστηριασμών και των εξώσεων μιας και, όπως αναφέρει, «η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ιδίως από τους παρόχους υπηρεσιών, συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις». Η Κομισιόν τονίζει ότι η τρίτη ενεργοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής», που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση, θα μειώσει τα «κόκκινα» δάνεια κάτω από 7,9% που ήταν στο τέλος του Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ