Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
Σταθερά με τα επιχειρηματικά συμφέροντα ενάντια στις λαϊκές ανάγκες

Οι δρόμοι γίνονται ποτάμια και λίμνες σε πολλές περιοχές της Αττικής επειδή τα αντιπλημμυρικά μέτρα δεν είναι προτεραιότητα κράτους και Περιφέρειας

Eurokinissi

Οι δρόμοι γίνονται ποτάμια και λίμνες σε πολλές περιοχές της Αττικής επειδή τα αντιπλημμυρικά μέτρα δεν είναι προτεραιότητα κράτους και Περιφέρειας
«Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας είναι αμετάβλητος στα βασικά μεγέθη για την αντιμετώπιση τεράστιων ζητημάτων, όπως είναι η πολιτική προστασία, η αντιπλημμυρική προστασία, οι αντιπυρικές περίοδοι, η οδική ασφάλεια, οι βασικές κοινωνικές υπηρεσίες. Από το 2010 - 2011 συνηθίζεται να ψηφίζονται από κοινού από τον προηγούμενο στον επόμενο περιφερειάρχη. Ετσι γίνεται και τώρα. Ψηφίζονται μαζί. Ο ένας παραδίδει στον άλλο». Αυτά υπογράμμισε χτες ο Γιάννης Πρωτούλης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας που έγινε χτες.

Εξήγησε δε με στοιχεία τι παραδίδει η μια διοίκηση στην άλλη. Οπως είπε, «από το 2011 έχουν φύγει 1.715 εργαζόμενοι στην Περιφέρεια Αττικής, όλων των ειδικοτήτων. Δεν έχει έρθει κανένας, μόνιμο προσωπικό. Εχουν έρθει εργαζόμενοι με τις απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις, των λίγων μηνών εργασίας, της ανακύκλωσης των εργαζομένων. Και τελικά τεράστια "φιλέτα" έχουν παραδοθεί σε ιδιωτικές εταιρείες». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δηλώσεις του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλια, ο οποίος κάνει τον ανήξερο σε σχέση με το πόσα εκχιονιστικά μηχανήματα για τον επερχόμενο χιονιά έχει η Περιφέρεια. «Δεν έχουμε κανένα! Είναι 7 φορτηγά άνω των 30 ετών που έχουν μπροστά ένα μαχαίρι. Ολα έχουν παραδοθεί στις ιδιωτικές εταιρείες, στους μεγαλοεργολάβους, που λυμαίνονται τον ιδρώτα του λαού και δεν λύνουν κανένα θέμα. Να πάρουμε τον καθαρισμό των ρεμάτων; Τα ρέματα θα παραμείνουν ακαθάριστα και για το 2024. Το "ομολογεί" ο προϋπολογισμός. (...) Βρισκόμαστε στο έλεος των εργολάβων που τσακώνονται στη Δυτική, στην Ανατολική Αττική, γιατί τα ποσά είναι μεγάλα. Εφτά, οχτώ εκατομμύρια, ποιος θα πάρει τη δουλειά. Το ίδιο συμβαίνει με τα εκχιονιστικά μηχανήματα. Η Περιφέρεια Αττικής νοικιάζει κάθε φορά πάνω από 110 μηχανήματα, όταν πιάσει χιόνι. Τώρα τσακώνονται οι εργολάβοι ποιος θα πάρει τη δουλειά. Στα αντιπλημμυρικά έργα επικρατεί η ίδια κατάσταση».

Ανταποδοτικότητα και φοροληστεία και από την Περιφέρεια

Ο Γ. Πρωτούλης συμπλήρωσε: «Ο προϋπολογισμός λέει τίποτα για τους εργαζόμενους; Τα λειτουργικά έξοδα στον προϋπολογισμό όχι μόνο δεν είναι αυξημένα, είναι μειωμένα. Δεν θα έρθει ούτε ένας εργαζόμενος στην Περιφέρεια Αττικής. Λέμε για προσωπικό, υποδομές, υπηρεσίες. Είναι στο έλεος της ανταποδοτικότητας. Το μόνο που αυξάνεται είναι τα τέλη από 35 σε 38 εκατομμύρια. Ανταποδοτικότητα, φορολεηλασία και από την Περιφέρεια. Δεν φτάνει, δηλαδή, η φορολεηλασία από την κεντρική κυβέρνηση. Τα ταμεία είναι γεμάτα. Το γνωρίζουμε από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι φόροι και η ακρίβεια είναι στο θεό, οι φόροι καυσίμων και στην Ενέργεια έχουν εκτοξευθεί. Τα πληρώνει ο ελληνικός λαός. Ερχεται και η Περιφέρεια και χαρατσώνει. Από ποιους τα παίρνει όλα αυτά;».

Αναφέρθηκε ακόμη στα αποτελέσματα της υποστελέχωσης. Παράδειγμα στο Πεδίον του Αρεως δίνονται 400.000 ευρώ κάθε χρόνο για τη φύλαξη. Επίσης, 300.000 ευρώ για τον Φαληρικό Ορμο, για τις εγκαταστάσεις του εργολάβου. «Αν πέσει το πρώτο χιόνι θα δώσουμε πάνω από 6 εκατομμύρια σε εργολάβους για εκχιονιστικά. 6,6 εκατομμύρια δώσαμε το 2020. Οι εργολαβικές μεγάλες εταιρείες βλέπουν νερό, φωτιά και χιόνι και τρίβουν τα χέρια τους. Αυτή είναι η κατάσταση».

Ο Γ. Πρωτούλης αναφέρθηκε και στον καθαρισμό των γραφείων της Περιφέρειας. Προεκλογικά έγινε σύμβαση για «την αίθουσα που θα είχε τα ψηφοδέλτια πριν μοιραστούν στους δήμους, δόθηκαν για 3 μέρες για δύο καθαρίστριες 24.000 ευρώ. Οι καθαρίστριες πληρώνονταν με 4 ευρώ την ώρα. Οι δύο μαζί δεν θα έπαιρναν ούτε 1.000 ευρώ. Ο εργολάβος θα έπαιρνε τα υπόλοιπα».

Καταλήγοντας είπε ότι γι' αυτήν την κατάσταση «δεν μπορεί κανένας να κάνει τίποτα αν ο λαός μας δεν πάρει την υπόθεση στα χέρια του και δεν διεκδικήσει αυτά που του στερούν αυτές οι πολιτικές».

Εξάλλου, ο Στέλιος Μπενετάτος, περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», επισήμανε ότι καμία ερώτηση που απευθύνθηκε στη διοίκηση δεν απαντήθηκε ουσιαστικά. Ως προς τα ευρωπαϊκά κονδύλια είπε ότι δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα για τον λαό. «Η ΕΕ θεωρεί μη επιλέξιμα τα έργα (...) για την πολιτική προστασία. Το λένε καθαρά στα έγγραφά τους. Ας καούνε και μετά θα έρθουμε εμείς να διορθώσουμε τις ζημιές. Αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ. Ορίζει πού θα κατευθυνθούν τα κονδύλιά της. Αυτά βγαίνουν από τη φορολογία μας».

Μίλησε επίσης για τα 91 αντιπλημμυρικά έργα, όπου ο ρυθμός των κονδυλίων για την απορρόφησή τους είναι πολύ αργός. Αν πραγματοποιηθούν, αυτό θα γίνει σε 30 χρόνια. Αναφερόμενος στην απομάκρυνση της «Oil One» είπε πως οι σχετικές μελέτες που έγιναν ανέφεραν πού έγκειται το πρόβλημα. «Δεν υπάρχει μια απόφαση για την απομάκρυνσή της ή για τα καζάνια στο Πέραμα. Ούτε καν συζήτηση δεν έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο γι' αυτά. Δεν υπάρχει στο πρόγραμμα ένας δρόμος διαφυγής στο Πέραμα ούτε καν σαν σκέψη. Αυτά είναι τα έργα που εμείς θεωρούμε ότι διευκολύνουν τη ζωή του λαού. Πολλά άλλα έργα έχουν μείνει στη μέση γιατί έχετε άλλες προτεραιότητες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ