Πέμπτη 25 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Αύριο η μεγάλη κινητοποίηση στη Λαμία

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι διεργασίες των αγροτών και κτηνοτρόφων και στη Φθιώτιδα, για την κάθοδο στα μπλόκα και την κινητοποίηση που πραγματοποιούν αύριο Παρασκευή στη Λαμία.

Με αφετηρία τη συγκέντρωση τρακτέρ και αγροτικών μηχανημάτων στην είσοδο της Λαμίας και στον χώρο της Πανελλήνιας Εκθεσης από τις 10 π.μ., η Ομοσπονδία και Αγροτικοί Σύλλογοι της Φθιώτιδας σχεδιάζουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και το στήσιμο μπλόκων.

Στο πλαίσιο αυτό, βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγοί από την ανατολική Φθιώτιδα μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν στην Πελασγία αποφάσισαν να συγκεντρώσουν τρακτέρ στην είσοδο του χωριού και στη συνέχεια να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Σε συγκέντρωση δυνάμεων και κάθοδο στη Λαμία αύριο Παρασκευή προχωρούν επίσης αγρότες και κτηνοτρόφοι της δυτικής Φθιώτιδας, ενώ δυνάμεις συγκεντρώνουν, μέσα από συσκέψεις και περιοδείες σε χωριά, και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Λοκρίδας. Αντίστοιχες κινήσεις γίνονται και στην περιοχή Δομοκού και Θεσσαλιώτιδας, όπου οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής βρίσκονται αντιμέτωποι με την εξαθλίωση και τον αφανισμό, μετά και τις τεράστιες καταστροφές από την κακοκαιρία «Ντάνιελ» πέρυσι.

Κινητοποιήσεις δρομολογούν και οι αγρότες της Λιβαδειάς και των γύρω χωριών, καθώς μετά από συσκέψεις που πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες εξετάζουν τη συγκέντρωση μηχανημάτων και το στήσιμο μπλόκου στον κόμβο του Αη Γιάννη, στην παλιά Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας.

Στο πλευρό των αγροτών η «Λαϊκή Συσπείρωση» Στερεάς Ελλάδας

Τη στήριξή τους στον αγώνα επιβίωσης που δίνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι εκφράζουν σε κοινή δήλωσή τους οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», καλώντας όλες τις εργατικές - λαϊκές δυνάμεις να ενισχύσουν τις δίκαιες αυτές κινητοποιήσεις.

Σε παρέμβασή τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ανέδειξαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, επισημαίνοντας παράλληλα τις διαχρονικές πολιτικές ευθύνες που φέρουν τόσο η ΕΕ και όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις όσο και οι εκπρόσωποί τους στην Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση.

Στη δήλωσή τους αναδεικνύουν μεταξύ άλλων το οξυμένο πρόβλημα με την ακαρπία στην ελιά, τη μειωμένη παραγωγή στο βαμβάκι, στο καλαμπόκι και στα σιτηρά, τη μείωση της παραγωγής στην κτηνοτροφία, την εγκατάλειψη κοπαδιών από κτηνοτρόφους. Και τονίζουν ότι οι αγρότες «δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής που ισχύει για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, είτε εξαιτίας των ζημιών που υφίστανται από διάφορες φυσικές ή άλλες αιτίες είτε από τον μεγάλο πληθυσμό λύκων ή ασθενειών, όπως της ευλογιάς, που αυτό το χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα στην περιοχή της Λοκρίδας, δημιούργησε σοβαρά προβλήματα. Ολα αυτά μαζί έχουν δημιουργήσει συνθήκες πραγματικά ανυπόφορες για τους βιοπαλαιστές αγρότες».

Οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» μετέφεραν την απαίτηση να δοθεί λύση από την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως ο αγώνας των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων για να μείνουν στα χωριά και στα χωράφια τους χρειάζεται ενίσχυση από όλες τις εργατικές - λαϊκές δυνάμεις, καθώς υφίστανται και από την πλευρά τους τις συνέπειες της κατάστασης της αγροτικής παραγωγής, της ακρίβειας, της υποβάθμισης της ποιότητας κ.ο.κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ