Παρασκευή 26 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡΩΣΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Στόχος η αναβάθμιση του ρόλου της ελληνικής αστικής τάξης

Υπερψηφίστηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο με τίτλο «Κύρωση της Συμφωνίας για τη συμμετοχή της Ελληνικής Δημοκρατίας ως παρατηρητή στο Σύστημα Ενσωμάτωσης της Κεντρικής Αμερικής (SICA)», άλλη μια από τις διακρατικές συμφωνίες που στόχο έχουν την ενεργότερη συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς και «κομμάτι απ' την πίτα» για το κεφάλαιο.

Αυτά, μαζί με τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του SICA ανέδειξε στην τοποθέτησή του και ο Βασίλης Μεταξάς, βουλευτής του ΚΚΕ, στη συζήτηση για την κύρωση της σύμβασης, καταψηφίζοντάς την.

Υπογράμμισε ότι οι λαοί της περιοχής μαστίζονται από φτώχεια και εξαθλίωση, δεν έχουν πρόσβαση σε Υγεία, Παιδεία, υποφέρουν από την εγκληματικότητα των καρτέλ για τα μεγάλα κέρδη και τη μεγάλη κρατική διαφθορά, οδηγούνται στην προσφυγιά με κίνδυνο της ζωής τους λόγω και των αντιμεταναστευτικών συμφωνιών όπως οι πρόσφατες μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού.

Ακόμα τόνισε ότι ο αντιλαϊκός χαρακτήρας του SICA επιβεβαιώνεται από τις σχέσεις του με ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως ο ελεγχόμενος από τις ΗΠΑ Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών και η ΕΕ, στο πλαίσιο προώθησης των κοινών συμφερόντων ορισμένων αστικών τάξεων, σε μια περιοχή με έντονη γεωπολιτική σημασία λόγω της εγγύτητας με τις ΗΠΑ και τη Διώρυγα του Παναμά που την καθιστά πεδίο σφοδρών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το ότι στον Οργανισμό έσπευσαν να ενταχθούν ως παρατηρητές ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, έως τις Γερμανία, Ιταλία, Τουρκία κ.ά.

Αναφέρθηκε ακόμη στις κινήσεις της Κίνας στην περιοχή, με επενδύσεις 4.3 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο της στρατηγικής «Μια ζώνη ένας δρόμος», στις σχέσεις Ιράν - Βενεζουέλας, με στόχο την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών στα 20 δισ. δολάρια κ.ο.κ.

Σημείωσε ότι ακριβώς την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας στην περιοχή, την προώθηση των συμφερόντων των μονοπωλίων με την περαιτέρω εμπλοκή στους ανταγωνισμούς επιδιώκει και η κυβέρνηση με την ένταξή της ως παρατηρητή στον Οργανισμό, επισημαίνοντας πως για τον στόχο αυτό υπάρχει και μια ευρύτερη προσπάθεια όπως π.χ. με την πρεσβεία στον Παναμά, την εισδοχή στην «Κοινότητα των Ανδεων», στην Καραϊβική Κοινότητα κ.ο.κ. Ενώ σημείωσε πως όλα αυτά συνδέονται και με την ενεργότερη εμπλοκή στα ΝΑΤΟικά σχέδια, τη στήριξη της συνέχισης του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, στοχοποιώντας περιοχές της χώρας μας με τις ΝΑΤΟικές βάσεις - ορμητήρια, τη στήριξη του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ, την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά, την ώρα που διαψεύδονται καθημερινά οι ισχυρισμοί όπως π.χ. στα Ελληνοτουρκικά ότι αυτές οι δήθεν συμμαχικές σχέσεις θα οδηγήσουν σε ενίσχυση των κυριαρχικών δικαιωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ