Σάββατο 27 Γενάρη 2024 - Κυριακή 28 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΪΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
Δεν βγάζουν ούτε 20ήμερο με τον μισθό!

Η ακρίβεια που σαρώνει, κυρίως σε Ενέργεια και ρεύμα, και τα συσσωρευμένα χρέη, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς, «στεγνώνουν» τον οικογενειακό προϋπολογισμό πριν βγει ο μήνας

Eurokinissi

Σε μεγάλη δυσκολία να βγάλουν τον μήνα βρίσκονται χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά εξαιτίας της ακρίβειας, των καθηλωμένων μισθών και της φοροαφαίμαξης που έχει επιβληθεί διαχρονικά από τις κυβερνήσεις.

Τα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση είναι ψίχουλα και έχουν στόχο να ...συγκρατήσουν τον ρυθμό αύξησης των τιμών, η οποία θεωρείται δεδομένη, όπως ομολογούν και οι ίδιοι. Οι ανατιμήσεις συνεχίζονται και τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν «χρυσάφι» για τα ελάχιστα απαραίτητα, ενώ κόβουν από παντού για να μπορέσουν να βγάλουν τον μήνα.

Για το ποια είναι η κατάσταση στα λαϊκά νοικοκυριά, ορισμένα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες είναι αποκαλυπτικά. Συγκεκριμένα:

- Σχεδόν 7 στα 10 νοικοκυριά (66,8%) δηλώνουν πως είτε χρειάζεται να κάνουν περικοπές προκειμένου να καλύψουν τα αναγκαία έξοδα, είτε δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες.

- Για 6 στα 10 νοικοκυριά το μηνιαίο εισόδημά επαρκεί για 19 ημέρες (μεσοσταθμικά).

- Οι αυξήσεις τιμών στα είδη διατροφής έχουν επηρεάσει αρνητικά το εισόδημα του 72,7% των νοικοκυριών.

- Το 66% των νοικοκυριών θεωρούν καταλληλότερο μέτρο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας την αύξηση μισθών και συντάξεων.

- Το 47,2% των νοικοκυριών θεωρούν ότι πρέπει να μειωθούν οι φόροι και τα τέλη.

Την ίδια στιγμή προκύπτει ότι το 73,6% των νοικοκυριών αύξησαν τις δαπάνες τους για είδη διατροφής, το 71,5% για λογαριασμούς σπιτιού και το 57,2% για θέρμανση. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι για τα ίδια προϊόντα που αγόραζαν, ή για πάγια έξοδα του σπιτιού, αναγκάζονται να δαπανούν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους.

Στη σύγκριση που γίνεται σε βάθος 4ετίας διαπιστώνεται ότι οι μεταβολές στις καταναλωτικές δαπάνες, που ξεκίνησαν με μεγάλη ένταση το 2020, συνεχίζονται πλέον και την τελευταία διετία.

Η ακρίβεια στα τρόφιμα είναι η μεγαλύτερη «πληγή» για το διαθέσιμο εισόδημα της συντριπτικής πλειονότητας των ελληνικών νοικοκυριών. Υψηλοί παραμένουν παράλληλα οι δείκτες που αφορούν την καθυστέρηση κάλυψης κάποιας βασικής ανάγκης, όπως επίσκεψη σε κάποιον γιατρό (για το 39,7% των νοικοκυριών), πληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος (26,2%), των λογαριασμών θέρμανσης (21,8%), φροντιστηρίου - παιδικού σταθμού κ.λπ. (10%).

Την ίδια στιγμή πάνω από 8 στα 10 νοικοκυριά (84,8%) δήλωσαν ότι δεν καταφέρνουν να αποταμιεύσουν ούτε ένα ευρώ.

Τα χρέη προς τις τράπεζες και την εφορία «καίνε» τα λαϊκά νοικοκυριά. Συγκεκριμένα, το 21,7% δήλωσαν ότι μέλος του νοικοκυριού έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, το 9,6% δήλωσαν ότι μέλος του νοικοκυριού έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τράπεζες, το 30% όσων έχουν στεγαστικό καταβάλλουν συχνά με καθυστέρηση τις δόσεις, ενώ το 10% όσων έχουν στεγαστικό έχουν καθυστερημένες οφειλές άνω των τριών μηνών.

Την ώρα λοιπόν που τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν από την κούρσα της ακρίβειας εδώ και σχεδόν 2,5 χρόνια και που οι επιχειρηματικοί όμιλοι των σούπερ μάρκετ εκτινάσσουν τα κέρδη τους, τα οποία ξεπέρασαν τα 11 δισ. πέρυσι, η κυβέρνηση συνεχίζει να μιλά για «μέτρα που έχουν στόχο να αντιμετωπίσουν χρόνιες στρεβλώσεις» και για «εύρυθμη λειτουργία της αγοράς». Κι αυτά ενώ είναι η ίδια η λειτουργία της καπιταλιστικής αγοράς σε όλες της τις πλευρές εκείνη που εκτοξεύει τις τιμές και αποδεκατίζει το λαϊκό εισόδημα.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, η κυβέρνηση κυριολεκτικά εμπαίζει. Πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκας, παρουσίασε από το βήμα της Βουλής αποδεικτικά πληρωμής προστίμων που έχουν επιβληθεί σε διάφορες εταιρείες για ...αθέμιτη κερδοφορία.

Οπως ισχυρίστηκε, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε επιχειρήσεις το 2023 ανέρχονται σε 12,8 εκατ. ευρώ και από αυτά έχουν εισπραχθεί τα 10,1 εκατ. ευρώ. Μόνο που τα πρόστιμα αυτά είναι μόλις το 0,1% του ετήσιου τζίρου των επιχειρήσεων που «τιμωρήθηκαν»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ