Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Ξεσηκώνονται σε όλη τη χώρα για να επιβιώσουν και να μείνουν στα χωράφια τους

Μεγάλη συγκέντρωση χτες στην Πάτρα, μπλόκα και κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Σε θέσεις μάχης παραμένουν οι βιοπαλαιστές αγρότες, στα μπλόκα που έχουν στήσει στη Μακεδονία, ετοιμάζοντας παράλληλα τη συμμετοχή τους στο μεγάλο συλλαλητήριο το ερχόμενο Σάββατο στην «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη.

Χτες, με τα τρακτέρ και τα άλλα αγροτικά μηχανήματα, για μια μέρα ακόμα, παρέμεναν στη διασταύρωση της Νάουσας, στα Παλατίτσια, στο Μακρυχώρι, στον κόμβο της Κουλούρας, στην είσοδο της Αλεξάνδρειας, στην κεντρική λεωφόρο της πόλης των Σερρών, στην είσοδο των Γιαννιτσών, στα Γρεβενά, στον κόμβο της Μυρσίνας στην Εγνατία Οδό, στον κόμβο Φιλώτα στη Φλώρινα, στην είσοδο της Καστοριάς, στη Νεάπολη Κοζάνης, στο Γυψοχώρι και στους Γαλατάδες Πέλλας.

Στη Θεσσαλονίκη, με τα τρακτέρ τους, βρίσκονται στα Κουφάλια, στο Δερβένι και στην πλατεία της Επανομής, ενώ προετοιμάζονται για κάθοδο στο κέντρο της πόλης, σήμερα, Πέμπτη.

Από το μπλόκο στη διασταύρωση της Νάουσας, σήμερα, Πέμπτη, θα κινηθούν με τα τρακτέρ τους και θα ενισχύσουν το μπλόκο της Κουλούρας, ενώ σχεδιάζουν να προχωρήσουν και σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου.

Καθημερινά ενισχύεται και το μπλόκο του Φιλώτα στη Φλώρινα, ενώ σήμερα οργανώνουν κινητοποίηση στις 6 μ.μ., στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπου θα γίνει Περιφερειακό Συμβούλιο με αποκλειστικά αγροτικά θέματα.

Πάτρα: Δεκάδες τα τρακτέρ στο μηχανοκίνητο συλλαλητήριο

Βγήκαν στην Εθνική στην Αταλάντη
Βγήκαν στην Εθνική στην Αταλάντη
Σείστηκε όλη η Πάτρα χτες από τη δυναμική κινητοποίηση, με τους αγρότες να κατακλύζουν την πόλη με το μαζικό και μαχητικό μηχανοκίνητο συλλαλητήριο, κινώντας δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά οχήματα και φτάνοντας έξω από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ απέκλεισαν παράλληλα τη Νέα Εθνική Οδό στην έξοδο της πόλης.

Το κάλεσμα είχαν απευθύνει οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», Ερυμάνθου, Ωλενίας αλλά και των παραγωγών λαϊκών αγορών.

Η αποφασιστική και αταλάντευτη στάση τους, μάλιστα, ήταν αυτή που έσπασε και την προσπάθεια από την αστυνομία να τους εμποδίσει να κινηθούν στους κεντρικούς δρόμους, κάτι που τελικά έγινε, με απλό κόσμο να εκδηλώνει ταυτόχρονα με χειροκροτήματα και συνθήματα την αλληλεγγύη του στον αγώνα των αγροτοκτηνοτρόφων.

Μπροστά στην Περιφέρεια άλλωστε και κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον αναπληρωτή περιφερειάρχη, έκδηλη ήταν η αγανάκτηση για την αντιμετώπισή τους, τόσο από τις κυβερνήσεις διαχρονικά, όσο και από την περιφερειακή αρχή Δυτικής Ελλάδας (ΝΔ κ.ά.), η οποία από τη μία δήλωνε αναρμόδια για τα προβλήματα και, από την άλλη, υποκριτικά, ανέφερε ότι θα ενισχύσει τη φωνή τους.

«Τα προβλήματά μας είναι γνωστά, τα γνωρίζει η περιφερειακή αρχή, αλλά αρνείται να τα στηρίξει», σημείωναν αγρότες, επισημαίνοντας ότι τα έχουν θέσει επανειλημμένως και με παραστάσεις διαμαρτυρίας κι άλλες κινητοποιήσεις. Στάθηκαν ιδιαίτερα στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε μια σειρά από προϊόντα, όπως η σταφίδα, η ελιά και το ελαιόλαδο, το γάλα, στην έλλειψη έργων υποδομής στην ύπαιθρο και κατήγγειλαν ότι την ώρα που «διαφημίζονται» τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας, λαμβάνουν απαντήσεις ότι δεν υπάρχουν χρήματα ή πως δίνεται ό,τι «είναι στα πλαίσια του εφικτού».

Σε ένδειξη μάλιστα διαμαρτυρίας, έριξαν συμβολικά μπροστά από την πόρτα της Περιφέρειας αγροτικά προϊόντα, ενώ κάλεσαν σε κλιμάκωση, με ενίσχυση της παρουσίας των συγκεντρωμένων τρακτέρ στους κόμβους Κουρλαμπά και Σταυροδρομίου, αλλά και νέα συγκέντρωση στη γέφυρα Σελινούντα στο Αίγιο, αύριο Παρασκευή, στις 5 μ.μ., για την Αιγιάλεια. Επισήμαναν δε ότι ο αγώνας και ο συντονισμός τους θα έχουν συνέχεια.

Στο πλευρό των αγροτοκτηνοτρόφων βρέθηκαν το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, με τον πρόεδρό του, Δημήτρη Μαρμούτα, πολυμελής αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Πάτρας και αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δυτικής Ελλάδας, με επικεφαλής την περιφερειακή σύμβουλο Χριστίνα Παναγογιαννοπούλου.

Στην υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα, μπλόκα έχουν στηθεί στην Αιτωλοακαρνανία, στον κόμβο με τη Λευκάδα, στον κόμβο Αγίου Γεωργίου, επί της Εθνικής Οδού Πατρών - Πύργου, που χτες πραγματοποίησε και μηχανοκίνητο συλλαλητήριο στην Αμαλιάδα κ.α. Παράλληλα, νέα συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή, στις 12 μ., στον κόμβο Αγίου Γεωργίου, για την πραγματοποίηση μηχανοκίνητου συλλαλητηρίου στον Πύργο.

Στη Μεσσηνία, προχωρούν οι προετοιμασίες για την πραγματοποίηση μηχανοκίνητου συλλαλητηρίου με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, τη Δευτέρα 5 Φλεβάρη, στις 12 μ., στην Καλαμάτα, με αφετηρία διάφορα σημεία του νομού.

Στην Αρκαδία, δυναμική συγκέντρωση αγροτών (ανάμεσά τους και καστανοπαραγωγοί) πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στο Αστρος Κυνουρίας, μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα που έχουν συστήσει, στήνοντας και μπλόκο.

Στη Λακωνία, παραμένει το μπλόκο στην οδό Δαφνίου - Κροκεών, με κάλεσμα των Συλλόγων Σπάρτης, Ευρώτα και Ανατολικής Μάνης, που για σήμερα το απόγευμα προγραμματίζουν συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου.

«Πάτησαν» Εθνική Οδό τα τρακτέρ στην Αταλάντη

Τον αγώνα τους κλιμακώνουν στη Στερεά Ελλάδα οι αγρότες, στήνοντας μαζικά και δυναμικά μπλόκα στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

Μέχρι στιγμής κατά μήκος της Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης και στο τμήμα που διέρχεται από τη Στερεά Ελλάδα οι αγρότες έχουν στήσει μπλόκα στο Κάστρο, στη Σκάλα Αταλάντης και στην Ανθήλη Λαμίας, ενώ στην παλιά Εθνική Οδό Αθηνών - Λάρισας, στο ύψος του χωριού Νέο Μοναστήρι παραμένουν με το μπλόκο τους οι αγρότες της Θεσσαλιώτιδας Δομοκού.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι ένας μεγάλος αριθμός αγροτών και κτηνοτρόφων στα μπλόκα της Στερεάς είναι νέοι σε ηλικία, δίνοντας νέα δυναμική στις κινητοποιήσεις.

Χτες, οι αγρότες της Αταλάντης, με μία αιφνιδιαστική κίνηση μέσα από τα χωράφια, «έσπασαν» το μπλόκο της αστυνομίας και με τα τρακτέρ τους έφτασαν στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο ύψος της Σκάλας. Ενας μικρός αριθμός τρακτέρ έχει μπει στην Εθνική Οδό και παραμένουν παρατεταγμένα στην άκρη του οδοστρώματος, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται πάνω στην αερογέφυρα. Μάλιστα, οι αγρότες μπήκαν με τα πόδια στην Εθνική Οδό και διέκοψαν την κυκλοφορία, κάτι που σύμφωνα με απόφαση της συνέλευσής τους θα επαναλάβουν και σήμερα Πέμπτη, στις 2 μ.μ., για δύο ώρες.

Επίσης, χτες, στον κόμβο του Κάστρου έφτασαν και έστησαν το μπλόκο τους με δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά οχήματα αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα χωριά της Λιβαδειάς, οι οποίοι τις προηγούμενες μέρες είχαν στήσει μπλόκο στην παλιά Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας, στον κόμβο του Αϊ - Γιάννη. Μάλιστα, οι αγρότες της Λιβαδειάς μπήκαν στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης με τα πόδια, προχωρώντας σε συμβολικό αποκλεισμό της κυκλοφορίας, ενώ περιμένουν ενίσχυση του μπλόκου με νέα τρακτέρ και αγροτικά οχήματα.

Στις κινητοποιήσεις μπαίνουν οι αγρότες της Εύβοιας, με τον Αγροτικό Σύλλογο νότιας Καρυστίας και τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Καρύστου «Δημήτρης Ρήγας» να καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα, Πέμπτη, στις 11.30 π.μ., μπροστά στον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Καρύστου - Μαρμαρίου.

Στο πλευρό των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων στο μπλόκο της Αταλάντης και στην κινητοποίησή τους βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, εκφράζοντας τη στήριξη στον αγώνα επιβίωσης που δίνουν. Στο κλιμάκιο συμμετείχε επίσης ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στην Κρήτη

Με μεγάλη συμμετοχή βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων και αγροτικών αυτοκινήτων πραγματοποιήθηκε η χτεσινή κινητοποίηση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων. Δεκάδες αγροτικά αυτοκίνητα συγκεντρώθηκαν στον κόμβο των Μουρνιών, από όπου κατευθύνθηκαν στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας Κρήτης. Εκεί οι αγρότες πραγματοποίησαν αποκλεισμό του κτιρίου. Ενώ παράλληλα αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με στήσιμο μπλόκου τη Δευτέρα 5 Φλεβάρη στις 11 π.μ. στα Μεγάλα Χωράφια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε όλη τη χώρα απλώνονται οι πολύμορφες δράσεις και ο συντονισμένος αγώνας(2024-02-09 00:00:00.0)
Δυναμώνει ο δίκαιος αγώνας επιβίωσης σε όλη τη χώρα(2024-01-27 00:00:00.0)
Αγωνιστικές δράσεις σε όλη τη χώρα(2023-01-21 00:00:00.0)
Στα μπλόκα του αγώνα σε όλη τη χώρα παλεύουν για την επιβίωσή τους(2022-02-08 00:00:00.0)
Ισχυρότερα και περισσότερα μπλόκα(2010-01-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ