Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προχωρά η ενσωμάτωση της Ουκρανίας στα «αμυντικά» προγράμματα της ΕΕ

Ενώ στις ΗΠΑ εντείνεται η αντιπαράθεση για το στρατιωτικό πακέτο του Κιέβου

«Πρέπει να σκεφτούμε τις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας ως μέρος των δικών μας αμυντικών δυνατοτήτων», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν

AFP or licensors

«Πρέπει να σκεφτούμε τις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας ως μέρος των δικών μας αμυντικών δυνατοτήτων», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν
Το Κίεβο επισκέφτηκε χθες - για τέταρτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής - ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, για να υπογραμμίσει την ευρωενωσιακή «ακλόνητη υποστήριξη», στρατιωτική και οικονομική, που ενισχύει τη «μεταρρυθμιστική της πορεία προς την ΕΕ».

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρώτη δόση από τη μακροοικονομική βοήθεια 50 δισ. ευρώ της ΕΕ θα καταβληθεί τον Μάρτη.

Επιπλέον, η ΕΕ σκοπεύει να μετατρέψει τον ουκρανικό στρατό και την ουκρανική στρατιωτική βιομηχανία σε μέρος των δικών της στρατιωτικών δυνατοτήτων, υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο και επαναλαμβάνοντας τους σχεδιασμούς της ΕΕ για ενσωμάτωση και συντονισμό της ουκρανικής Αμυνας με την ευρωενωσιακή.

«Καθώς κοιτάμε το μέλλον πρέπει να σκεφτούμε τις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας ως μέρος των δικών μας αμυντικών δυνατοτήτων, πρέπει να σκεφτούμε την αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας ως μέρος της δικής μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Γι' αυτόν τον λόγο», υπενθύμισε, «έχουμε εμπλέξει την Ουκρανία στις προετοιμασίες της αμυντικής βιομηχανικής στρατηγικής της ΕΕ. Είναι το πρώτο βήμα, το οποίο θα πρέπει να οδηγήσει στην ενσωμάτωση της Ουκρανίας σε ορισμένα από τα αμυντικά μας προγράμματα», κάτι που «θα ενθαρρύνει τη σύγκλιση και τον κοινό σχεδιασμό μεταξύ των στρατιωτικών μας και των στρατιωτικών βιομηχανιών».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, επεσήμανε ότι «κάθε ευρώ που δαπανάται για την Ουκρανία θα γίνει επένδυση στην ασφάλεια και την ευημερία της ΕΕ στο μέλλον», ζητώντας να αυξηθούν οι αποστολές όπλων στο Κίεβο.

Στο μεταξύ στις ΗΠΑ εντείνεται η αντιπαράθεση Δημοκρατικών - Ρεπουμπλικάνων για το στρατιωτικό πακέτο των 61 δισ. δολαρίων προς το Κίεβο, που προωθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν, με φόντο τα παζάρια για τα μέτρα καταστολής στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού και τις συνολικότερες ενδοαστικές αντιθέσεις στις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε ότι θα ασκήσει βέτο αν φτάσει στο γραφείο του νομοσχέδιο που προωθούν οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων και προβλέπει τη χορήγηση στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας μόνο στο Ισραήλ, και όχι το συνολικό πακέτο για την Ουκρανία, το Ισραήλ, τον Ινδο-Ειρηνικό, την ασφάλεια των συνόρων κ.ά.

«Η κυβέρνηση ενθαρρύνει σθεναρά και τα δύο σώματα του Κογκρέσου να απορρίψουν αυτό το πολιτικό τέχνασμα και αντ' αυτού να στείλουν στο γραφείο του Προέδρου γρήγορα» το κείμενο που παρουσιάστηκε την Κυριακή στη Γερουσία, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε στη Γερουσία, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, προβλέπει να διατεθούν δισεκατομμύρια δολάρια για την ασφάλεια των συνόρων, για να υποστηριχθεί η Ουκρανία, για να υποστηριχθεί το Ισραήλ, για τη δράση της Κεντρικής Διοίκησης του στρατού των ΗΠΑ (CENTCOM) και τις επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, και για να υποστηριχθούν εταίροι των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό, πρωτίστως η Ταϊβάν.

Ωστόσο ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων διαμήνυσαν ότι θα απορρίψουν το εν λόγω σχέδιο - όπως έκανε και ο Ντ. Τραμπ - και αντ' αυτού θα προωθήσουν νομοσχέδιο που θα εγγυάται τη χορήγηση βοήθειας μόνο στο Ισραήλ.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το «Defense One» ο στρατός των ΗΠΑ «στοχεύει να διπλασιάσει την παραγωγή βλημάτων πυροβολικού 155 χιλιοστών, του βασικού πυρομαχικού που χρησιμοποιείται στην Ουκρανία».

Η παραγωγή στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί από 28.000 βλήματα τον περασμένο Οκτώβρη σε περίπου 60.000 τον Οκτώβρη του τρέχοντος έτους.

Επί του παρόντος οι ουκρανικές δυνάμεις εκτοξεύουν περίπου 2.000 οβίδες τη μέρα.

Αυτή η προγραμματισμένη αύξηση οφείλεται εν μέρει σε ένα νέο εργοστάσιο που κατασκευάζει ο αμερικανικός στρατός στο Τέξας, προκειμένου τα αποθεματικά των ΗΠΑ να παραμένουν σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Γεωργία: Κατηγορεί την Ουκρανία ότι προσπαθεί να εξαπλώσει τον πόλεμο

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Γεωργίας κατηγόρησε χθες την Ουκρανία ότι προσπαθεί να εξαπλώσει τον πόλεμο στη δική του χώρα, αφότου οι γεωργιανές αρχές κατάσχεσαν φορτηγό φορτωμένο με εκρηκτικά με προορισμό τη Ρωσία και συγκεκριμένα την πόλη Βορόνεζ. Τα εκρηκτικά ήταν κρυμμένα μέσα σε ένα φορτίο μπαταριών αυτοκινήτων και η μεταφορά έγινε οδικώς από την Ουκρανία μέσω Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Τουρκίας.

Το περιστατικό θυμίζει την έκρηξη που σημειώθηκε τον Οκτώβρη του 2022 στη γέφυρα Κερτς, που έχει κατασκευάσει η Ρωσία στην Κριμαία, για την οποία έκρηξη η Μόσχα επέρριψε την ευθύνη στο Κίεβο, λέγοντας ότι χρησιμοποίησε εκρηκτικά κρυμμένα μέσα σε φορτηγό που στάλθηκε από την Ουκρανία σε μια μακρά διαδρομή μέσω τρίτων χωρών.

«Αυτό επιβεβαιώνει αυτό που εξαρχής οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωναν ανοιχτά ότι ήθελαν - και πιθανώς εξακολουθούν να θέλουν: Ενα δεύτερο μέτωπο, στη χώρα μας», δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιρ. Κομπακίτζε.

Η πρεσβεία της Ουκρανίας τόνισε ότι εξετάζει τους ισχυρισμούς της γεωργιανής υπηρεσίας ασφαλείας «σχετικά με την εμπλοκή Ουκρανών πολιτών σε παράνομες δραστηριότητες» και κάλεσε την Τιφλίδα «να μην πολιτικοποιεί» το περιστατικό.

Η Ουκρανία εξάρθρωσε «δίκτυο κατασκόπων»

Επίθεση 7 ουκρανικών drones στη ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ, που συνορεύει με την Ουκρανία, απέκρουσε η Ρωσία κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας. Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε επίθεση στην πόλη Γούπκιν, χωρίς θύματα.

Το Κίεβο πολλαπλασίασε τους τελευταίους μήνες τις επιθέσεις εναντίον στόχων στη Ρωσία, βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως παραμεθόριες περιοχές. Στα τέλη του Δεκέμβρη ουκρανική επίθεση στοίχισε τη ζωή 25 αμάχων στην πόλη Μπέλγκοροντ.

Στην Ουκρανία οι αρχές ανακοίνωσαν χθες ότι 5 πρώην και εν ενεργεία πράκτορες της υπηρεσίας πληροφοριών (SBU) θεωρούνται ύποπτοι ότι παρείχαν πληροφορίες στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας (FSB), λέγοντας πως «εξουδετέρωσαν» αυτό το «ισχυρό δίκτυο» της Μόσχας. Στόχος τους ανακοινώθηκε ότι ήταν να μεταδώσουν στη Ρωσία πληροφορίες για τον ουκρανικό στρατό και τις «βασικές ενεργειακές υποδομές» της χώρας, τα συστήματα ασφαλείας σε δύο ουκρανικούς πυρηνικούς σταθμούς, ή ακόμα και για τη διαδρομή μεταφοράς ξένων όπλων στη χώρα.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής η Ουκρανία έχει ανακοινώσει ότι έχει αποκαλύψει μεγάλο αριθμό πρακτόρων της Μόσχας που είχαν διεισδύσει στις στρατιωτικές και κρατικές δομές, και κυρίως στις μυστικές υπηρεσίες.

Οι ρωσικές αρχές, από την πλευρά τους, έχουν κατηγορήσει κάποιους δικούς τους πολίτες ή αλλοδαπούς ότι εργάζονται για λογαριασμό της Ουκρανίας, δίνοντας πληροφορίες ή προετοιμάζοντας ενέργειες δολιοφθοράς.

Επίσης στην Ουκρανία αποπέμφθηκε κορυφαίος αξιωματούχος της υπηρεσίας ασφαλείας (SBU), εξαιτίας του σκανδάλου με τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, το οποίο αποκαλύφθηκε τον Γενάρη, δήλωσε πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). Οι ουκρανικές αρχές είχαν ανακοινώσει τότε διενέργεια έρευνας για «παράνομη υποκλοπή και βιντεοσκόπηση» δημοσιογράφων του ερευνητικού ιστότοπου «Bihus Info».

Σουηδία: Αναμένεται εισαγγελική απόφαση για τους «Nord Stream»

Ο εισαγγελέας που έχει αναλάβει την έρευνα από πλευράς της Σουηδίας για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στους δύο ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου «Nord Stream», το 2022, σχεδιάζει να ανακοινώσει μια απόφαση εντός της βδομάδας για το αν θα αποσύρει την υπόθεση, θα απαγγείλει κατηγορίες ή θα ζητήσει να τεθεί κάποιος υπό κράτηση, ανακοίνωσε το γραφείο του.

Οι αγωγοί μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία υπέστησαν ρήξη από εκρήξεις στις περιοχές των οικονομικών ζωνών της Σουηδίας και της Δανίας.

Η Σουηδία σε σύντομο διάστημα μετά το συμβάν ανακοίνωσε ότι η έρευνα που έκανε στην περιοχή της σουηδικής οικονομικής ζώνης εντόπισε ίχνη εκρηκτικών στον χώρο, γεγονός που δείχνει ότι πρόκειται για δολιοφθορά. Δημοσίως δεν προσδιόρισε κανέναν ύποπτο.

Η αστυνομία της Δανίας, που πραγματοποιεί τη δική της έρευνα, αρνήθηκε να προβεί σε σχόλιο.

Η Μόσχα έχει κατηγορήσει τη Βρετανία και τις ΗΠΑ για εμπλοκή στη δολιοφθορά και ζήτησε τη διεξαγωγή «ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας».

Η καταστροφή των «Nord Stream» επιτάχυνε τη στροφή της ΕΕ σε άλλους προμηθευτές Ενέργειας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε νέα πιο επικίνδυνη φάση μετά την επίθεση στο Κουρσκ (2024-08-17 00:00:00.0)
Στην Ουάσιγκτον ο Σολτς, ενώ η Γερουσία απέρριψε το στρατιωτικό πακέτο για το Κίεβο (2024-02-09 00:00:00.0)
Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για μακρύ και σκληρό πόλεμο (2023-11-30 00:00:00.0)
«Λάδι στη φωτιά» με νέα τεράστια πακέτα στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου (2023-08-12 00:00:00.0)
Επαφές ΗΠΑ και Ρωσίας για τον «κίνδυνο των πυρηνικών» ενώ εντείνεται η αντιπαράθεσή τους (2022-11-09 00:00:00.0)
Πολεμικές προετοιμασίες και καταγγελίες για σχεδιαζόμενες «προβοκάτσιες» (2018-12-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ