Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ - ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Αυξάνονται οι νεκροί, εκατοντάδες οι αγνοούμενοι

Μεγαλώνει η ανησυχία για τραγική αύξηση των θυμάτων από τις πυρκαγιές που συνεχίζουν να κατακαίνε την περιοχή Βαλπαραΐσο στη Χιλή.

Σύμφωνα με τον χθεσινό επίσημο απολογισμό οι νεκροί έφτασαν τους 131, ωστόσο οι αγνοούμενοι υπολογίζονται σε εκατοντάδες και διασώστες εντοπίζουν σορούς σε πλαγιές λόφων και κατοικίες που οι φλόγες κατέστρεψαν ολοσχερώς. Μέχρι χθες είχε καταστεί δυνατή η ταυτοποίηση μόνο για 35 από τους 131 νεκρούς...

Η κυβέρνηση Μπόριτς κήρυξε προχθές διήμερο εθνικό πένθος και ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει βοήθεια στις πληγείσες οικογένειες, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Χιλιάδες έχουν μείνει άστεγοι, όχι μόνο στο Βαλπαραΐσο αλλά και στη γειτονική περιοχή Βίνια ντελ Μαρ, δυτικά της πρωτεύουσας Σαντιάγκο. Στις δύο περιοχές ζουν πάνω από 1 εκατ. κάτοικοι.

Εικόνες από drones δείχνουν ολόκληρες γειτονιές να έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός, με κατοίκους να ψάχνουν στα καρβουνιασμένα σπίτια τους, οι σκεπές των οποίων έχουν καταρρεύσει, καμένα αυτοκίνητα διάσπαρτα στους δρόμους κ.λπ.

Οι αρχές κήρυξαν απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 μ.μ. στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.

«Αντιμετωπίζουμε μια τραγωδία πολύ μεγάλου μεγέθους», δήλωσε ο Πρόεδρος Γκ. Μπόριτς, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα θα πρέπει να προετοιμαστεί για περισσότερες άσχημες ειδήσεις...

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Μ. Μονσάλβε δήλωσε στις αρχές της βδομάδας ότι σε όλη τη Χιλή μαίνονταν 165 πυρκαγιές. Τους πυροσβέστες στάλθηκαν να βοηθήσουν και δυνάμεις του στρατού.

Στο γνωστό μοτίβο, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και μια σειρά επιστήμονες συνδέουν τις φωτιές με την κλιματική αλλαγή, αναλύοντας πώς οι φλόγες εξαπλώνονται πολύ γρήγορα μετά από περίοδο μεγάλης ξηρασίας. Την ίδια στιγμή, βέβαια, «παραλείπεται» η συζήτηση για τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας και πρόληψης που μπορεί να προσφέρει η σημερινή επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος αλλά «σκοντάφτουν» στις προτεραιότητες και στα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ο Λευκός Οίκος (ΗΠΑ) ανακοίνωσε ότι θα σταλεί βοήθεια στη Χιλή για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ