Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Η ισραηλινή εντολή «εκκένωσης» καλύπτει πλέον πάνω από τα 2/3 της Λωρίδας της Γάζας!

Προετοιμασίες του κατοχικού στρατού για κλιμάκωση των επιθέσεων και στη Ράφα

Η σφαγή επεκτείνεται και στη Ράφα, στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο

Copyright 2024 The Associated

Η σφαγή επεκτείνεται και στη Ράφα, στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο
Συνεχείς βομβαρδισμούς και επιθέσεις εναντίον της Λωρίδας της Γάζας εξαπέλυσε και χτες ο ισραηλινός κατοχικός στρατός, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών, όπως και την ισοπέδωση του παλαιστινιακού θύλακα.

Χτες, 123η μέρα των ισραηλινών επιθέσεων, οι νεκροί Παλαιστίνιοι έφτασαν τους 27.585 (οι περισσότεροι γυναίκες, παιδιά και έφηβοι) και οι τραυματίες τους 66.978.

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι από το μεσημέρι της Δευτέρας ως το μεσημέρι της Τρίτης σκοτώθηκαν άλλοι 197 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 134.

Στο επίκεντρο των ισραηλινών επιθέσεων βρίσκεται σταθερά η νότια πόλη Χαν Γιούνις, αλλά και η Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, η οποία προπολεμικά ήταν πόλη 270.000 κατοίκων και τώρα έχει κατακλυστεί από εκτοπισμένους αμάχους, φτάνοντας τα 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους, πάνω από το μισό όλων των κατοίκων της Γάζας...

Χιλιάδες εκτοπισμένοι εξακολουθούν να καταφθάνουν στη Ράφα καθημερινά για να σωθούν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις, ωστόσο ήδη ο κατοχικός στρατός σχεδιάζει ένταση των επιθέσεων και εκεί.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι άνθρωποι που φθάνουν στη Ράφα έχουν μόλις 1,5 ως 2 λίτρα νερό τη μέρα για να πιουν, να μαγειρέψουν και να πλυθούν και τα κρούσματα διάρροιας μεταξύ των παιδιών αυξάνονται ραγδαία. Αυτά ενώ οι ελλείψεις σε τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, φάρμακα και υπηρεσίες Υγείας και στέγασης είναι τεράστιες...


Copyright 2024 The Associated

Τραγική είναι η κατάσταση και στα νοσοκομεία της Χαν Γιούνις, όπου εκτός από τους εκατοντάδες τραυματίες και ασθενείς, είχαν βρει καταφύγιο χιλιάδες εκτοπισμένοι.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (IFCR) ανακοίνωσε χτες ότι περίπου 8.000 εκτοπισμένοι άμαχοι και ασθενείς απομακρύνθηκαν προχτές διά της βίας από το Νοσοκομείο Αλ Αμάλ. Ωστόσο, ως χτες βρίσκονταν ακόμα εκεί πάνω από 100 ηλικιωμένοι, ανάπηροι και κατάκοιτοι ασθενείς, καθώς και υγειονομικοί που παρέμειναν εντός του κτιρίου.

Το Νοσοκομείο Αλ Αμάλ είναι από τα βασικότερα της Χαν Γιούνις, μαζί με το Ιατρικό Κέντρο Νάσερ, που και αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο συγκρούσεων, στο οποίο υπάρχουν (σύμφωνα με εκπρόσωπο του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας) περίπου 300 γιατροί και νοσηλευτές, 450 τραυματίες και 10.000 εκτοπισμένοι.

«Καμιά τοποθεσία δεν είναι ασφαλής, καμία απολύτως. Πού θα πάμε; Τι θα κάνουμε; Αν υποτίθεται πως θα ζήσουμε, πού να πάμε;», αναρωτιόταν ο Μοχάμεντ Κοζάατ, εκτοπισμένος από τις μάχες στον βορρά, 6 μέλη της οικογένειας του οποίου, ανάμεσά τους η κόρη του, τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμούς στον νότο. «Καθόμασταν εδώ, μαζί με τα παιδιά, και ξαφνικά ακούσαμε βομβαρδισμό. Ολη η οροφή έπεσε πάνω μας (...) Αρχισα να ψάχνω τα παιδιά μου, τους αδελφούς μου, τις αδελφές μου, τα ανίψια μου. Δεν έβλεπα κανέναν τους, η σκόνη σού κάλυπτε τα μάτια (...) Βρήκα την κόρη μου, είχε τραυματιστεί», αφηγήθηκε.

Τις προετοιμασίες του κατοχικού στρατού για κλιμάκωση των επιθέσεων και στη Ράφα επιβεβαίωσε το ισραηλινό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο KAN αναφέροντας ότι «οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας θα απομακρυνθούν από τη Ράφα προτού ξεκινήσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις εκεί», επικαλούμενο «πολιτικές πηγές»...

Σε πλήρη εφαρμογή το συστηματικό σχέδιο εκτοπισμού των Παλαιστινίων

Ο ισραηλινός κατοχικός στρατός ανέφερε ότι ενεπλάκη σε «μάχες εκ του συστάδην» στη Χαν Γιούνις. Σε χτεσινή του ανακοίνωση έκανε λόγο ότι η εν λόγω πόλη είναι το επίκεντρο των συγκρούσεων, προσθέτοντας πως περίπου 80 «ύποπτοι» τέθηκαν υπό κράτηση, συμπεριλαμβανομένων κάποιων που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτώβρη από τη Χαμάς.

Επίσης, ο κατοχικός στρατός, χτες το πρωί, ανακοίνωσε ότι η εντολή «εκκένωσης» καλύπτει πλέον πάνω από τα 2/3 της Λωρίδας της Γάζας, δίνοντας μια διάσταση του συστηματικού σχεδίου εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τα σπίτια τους που έχει βάλει σε πλήρη εφαρμογή το Ισραήλ, με τις «πλάτες» των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων τους.

Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Γ. Γκάλαντ, σε δηλώσεις που έκανε προχτές βράδυ, υποστήριξε ότι κατά τους τέσσερις μήνες πολέμου σκοτώθηκαν πάνω από το 50% των μαχητών της Χαμάς και εξοντώθηκαν οι 18 από τις 24 «ταξιαρχίες» της. Ισχυρίστηκε επίσης πως ο πολιτικός αρχηγός της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ, δεν διευθύνει τις επιχειρήσεις στα πεδία των συγκρούσεων γιατί «τρέχει να γλιτώσει».

Το ίδιο διάστημα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου, επανέλαβε τους ισχυρισμούς του Γκάλαντ, προσθέτοντας ότι ο στόχος της κυβέρνησής του είναι «η απόλυτη νίκη επί της Χαμάς» και η πλήρης εξόντωση της ηγεσίας της. Εκτίμησε πως αυτό θα χρειαστεί «μήνες, όχι χρόνια», ενώ πριν από έναν μήνα έλεγε στους επικεφαλής των κιμπούτς του βόρειου Ισραήλ ότι ενδέχεται ο πόλεμος να κρατήσει και το 2025. Ο Νετανιάχου επανέλαβε ακόμη πως ο στρατός «προκαλεί κατάρρευση» στο δίκτυο τούνελ της Χαμάς κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας.

Χτες, στο μεταξύ, ρεπορτάζ της εφημερίδας «New York Times» υποστήριξε ότι έχουν πεθάνει 32 από τους 136 Ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται στη Γάζα. Με τον αριθμό αυτό διαφώνησε αργότερα το ισραηλινό Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων, το οποίο ανακοίνωσε πως έχουν σκοτωθεί 31 και όχι 32 όμηροι, σύμφωνα με την ενημέρωση που τους έχουν κάνει επίσημα αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών και του στρατού.

Τον Μάρτη η προκαταρκτική έκθεση της UNRWA

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) στον Λίβανο δήλωσε ότι η προκαταρκτική έκθεση του οργανισμού για τους ισχυρισμούς του Ισραήλ πως εργαζόμενοί της συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτώβρη θα είναι έτοιμη στις αρχές Μάρτη.

Η εκπρόσωπος, Ντόροθι Κλάους, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η UNRWA περιμένει πως οι χώρες που ανέστειλαν τη χρηματοδότησή τους μετά τη διατύπωση των ισραηλινών ισχυρισμών θα επανεξετάσουν τις αποφάσεις τους με βάση το πόρισμα της έρευνας.

Επιπλέον, χτες, αντιπροσωπεία Ισραηλινών αξιωματούχων στη Νέα Υόρκη δήλωσε σε εκπροσώπους του ΟΗΕ και των ΗΠΑ πως το Ισραήλ θα επιδιώξει τη συνέχιση του έργου της UNRWA στη Λωρίδα της Γάζας τουλάχιστον μέχρι το τέλος του πολέμου, απαιτώντας στη συνέχεια η οργάνωση είτε να διαλυθεί ή να «μεταρρυθμιστεί». Οι Ισραηλινοί μιλώντας σε δημοσιογράφους της εφημερίδας WSJ εξήγησαν ότι θέλουν «ένα σχέδιο δράσης» από τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ για το πώς μπορεί να αλλάξει η οργάνωση. Το ρεπορτάζ της εφημερίδας ανέφερε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι «έχουν ευρέως συμφωνήσει με το Ισραήλ πως η υπηρεσία αυτή χρειάζεται μεταρρύθμιση και πως δεν υπάρχει τώρα άλλη εναλλακτική για την αποστολή βοήθειας στη Γάζα».

Στο μεταξύ, μετά την Ισπανία, που ανακοίνωσε προχτές έκτακτη επιχορήγηση στην UNRWA ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, χτες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν ότι δίνουν στην οργάνωση 5 εκατ. δολάρια για να συνεχίσει την προσφορά της στη Γάζα.

Στον απόηχο αυτών των αμερικανοϊσραηλινών «διεργασιών» για «αλλαγή» ή και κατάργηση της UNRWA, ο έλεγχος της ανθρωπιστικής βοήθειας που μπαίνει με το σταγονόμετρο στη Γάζα συνεχίζει να αξιοποιείται ως όπλο για εκβιασμό των Παλαιστινίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκατοντάδες Ισραηλινοί ακροδεξιοί διαδηλωτές συνέχισαν χτες για ένα ακόμα 24ωρο να εμποδίζουν το πέρασμα και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από το συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, στερώντας από τους Παλαιστίνιους αμάχους πολύτιμες προμήθειες σε τρόφιμα, καθαρό νερό, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Το «Κανάλι 12» του Ισραήλ αναφέρει ότι 132 φορτηγά με βοήθεια έχουν κολλήσει στο πέρασμα και δεν μπορούν να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας, λόγω των συγκεντρωμένων.

Ισραηλινές ακροδεξιές οργανώσεις έχουν διοργανώσει αρκετές παρόμοιες διαδηλώσεις τις τελευταίες εβδομάδες.

Στο μεταξύ, έντονα αντέδρασαν χτες οι υπουργοί της κυβέρνησης Νετανιάχου, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και Μπετσαλέλ Σμότριτς, όταν έγινε γνωστό ότι προ ημερών ο κατοχικός στρατός έκανε άσκηση στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, προσομοιώνοντας την απαγωγή Παλαιστίνιων αμάχων από Εβραίους εποίκους. Ο στρατός απάντησε ότι αυτό ήταν «μόλις ένα από τα πάνω από 100 σενάρια των ασκήσεων», ενώ οι δύο ακροδεξιοί υπουργοί εναντιώθηκαν, λέγοντας πως έτσι οι έποικοι παρουσιάζονται «σαν εχθρός και ο Παλαιστίνιοι σαν θύμα».

Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ ζήτησε συγγνώμη επειδή ο 18χρονος γιος του, Σουβαέλ, χλεύασε τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας πως ο ηγέτης των ΗΠΑ πάσχει από Αλτσχάιμερ, λίγη ώρα αφότου ο τελευταίος εμφανίστηκε σε προεκλογική εκδήλωση λέγοντας ότι ο Πρόεδρος της Γαλλίας είναι ο αποθανών Φρανσουά Μιτεράν, αντί για τον νυν, Εμανουέλ Μακρόν...

«Ο Σουβαέλ είναι γιος μου και τον αγαπώ, αλλά χτες το βράδυ έκανε ένα σοβαρό λάθος με ένα tweet το οποίο αποδοκιμάζω έντονα», έγραψε ο Μπεν Γκβιρ με ανάρτηση στο Χ (πρώην Twitter). «Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος φίλος μας και ο Πρόεδρος Μπάιντεν είναι φίλος του Ισραήλ», συνέχισε.

Χιλιάδες συλλήψεις στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη

Παράλληλα, συνεχίζεται η καταστολή και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις συνέλαβαν τον Γενάρη 1.236 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων 30 γυναίκες και 73 παιδιά.

Αυτό ανεβάζει τον αριθμό των συλληφθέντων από τα κατεχόμενα από τις 7 Οκτώβρη σε 6.870, αναφέρει η Ενωση Παλαιστινίων Κρατουμένων.

Οι συλληφθέντες και οι οικογένειές τους δέχτηκαν επιθέσεις που περιλάμβαναν σφοδρούς ξυλοδαρμούς και χρήση συγγενών ως ομήρων για να πιέσουν έναν καταζητούμενο να παραδοθεί, ανέφερε η οργάνωση.

Νωρίς χτες το πρωί ο ισραηλινός κατοχικός στρατός σκότωσε έναν Παλαιστίνιο μόλις 14 ετών, κατηγορώντας τον ότι επιχείρησε να επιτεθεί με μαχαίρι σε φυλάκιο ελέγχου του στρατού κοντά στην πόλη Εϊζαρίγια, ανατολικά της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε με οργή στη νέα δολοφονία παιδιού, τονίζοντας πως η συνέχιση αυτών των επιθέσεων θυμίζει και άλλες εν ψυχρώ εκτελέσεις άμαχων εφήβων.

Νωρίτερα, Ισραηλινοί κατοχικοί στρατιώτες πυροβόλησαν και τραυμάτισαν σοβαρά έναν νεαρό Παλαιστίνιο σε φυλάκιο ελέγχου του στρατού στο Μπέιτ Φούρικ, ανατολικά της Ναμπλούς, εμποδίζοντας στη συνέχεια ασθενοφόρο της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου να τον παραλάβει. Και σε αυτήν την επίθεση η δικαιολογία του στρατού ήταν ότι ο νεαρός επιχείρησε «να επιτεθεί με μαχαίρι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ