Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΤΡΑ
Βγαίνουμε μπροστά για τις ανάγκες μας!

Πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στη μεγάλη κινητοποίηση του Σαββάτου 10 Φλεβάρη απηύθυνε ο δήμαρχος, Κ. Πελετίδης

Από τις λαϊκές συνελεύσεις για την προετοιμασία της κινητοποίησης
Από τις λαϊκές συνελεύσεις για την προετοιμασία της κινητοποίησης
«Η πόλη μας καλείται να υπερασπιστεί την τιμή της. Ολοι μαζί το Σάββατο, με κεντρικό σύνθημα "Μια πόλη στο πόδι", για την ικανοποίηση των αναγκών της, των αναγκών του πατραϊκού λαού!», τόνισε ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, στο πλατύ κάλεσμα συμμετοχής που απηύθυνε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, χτες, για τη μεγάλη κινητοποίηση του Σαββάτου 10 Φλεβάρη στις 11 π.μ., που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής.

Αφού στάθηκε αρχικά και στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για την κινητοποίηση στις σκάλες της Αγίου Νικολάου, στη Γεροκωστοπούλου και στην Αγίου Γεωργίου, τόνισε: «Ο πατραϊκός λαός ξεσηκώνεται, υπερασπίζεται τα δικαιώματα των παιδιών του, της νεολαίας, της πόλης του, διεκδικεί τα δίκια του και απαιτεί να έχει αυτά που δικαιούται!

Τα προβλήματα που προκύπτουν από την ελλιπή χρηματοδότηση του δήμου μας, έχουν αθροιστεί και δεν πάει άλλο. Δεν πρέπει να λείψει κανείς το Σάββατο.

Από τα 91 εκατ. ευρώ που πρέπει να παίρνει ο δήμος μας ετησίως, μας δίνονται από το κράτος 24 εκατ. Αυτό σημαίνει ότι μας "κλέβουν" 67 εκατ. συνολικά, στους δήμους όλης της χώρας έπρεπε να δίνονται 7,5 δισ. ευρώ και δίνεται μόνο 1,5 δισ.».

«Αυτά τα χρήματα τα δικαιούται η πόλη μας»


«Μας παίρνουν κάθε χρόνο 67 εκατ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα τα δικαιούται η πόλη μας, ο λαός της. Δεν ζητούμε κάτι παράλογο και γι' αυτό δεν γίνεται να παρακολουθούμε απαθείς. Αφού υποτίθεται ότι βγήκαμε από τα μνημόνια γιατί η κυβέρνηση συνεχίζει να παρακρατεί αυτά που δικαιούμαστε;» σημείωσε σε άλλο σημείο ο δήμαρχος Πάτρας.

Αναφέρθηκε σε όλα τα σημαντικά ζητήματα που πρέπει να υλοποιηθούν σε όλο τον δήμο και δεν πραγματοποιούνται, επειδή δεν αποδίδονται τα παρακρατηθέντα ποσά, υπογραμμίζοντας: «Δεν μπορούμε να καταγράφουμε πλήθος αναγκών στα σχολεία μας, να μην υπάρχει κρατικός σχεδιασμός κάλυψης των αιτημάτων μας για σύγχρονα σχολεία, να μη χρηματοδοτούν στοιχειωδώς τις ανάγκες των σχολικών επιτροπών, να μην έχουμε κάλυψη με καθαρίστριες, να μην μπορούν να ανοίγουν τα σχολεία τα απογεύματα, ώστε τα παιδιά μας να μπορούν να παίζουν, υπό την επιμέλεια γυμναστών και εργαζομένων δημιουργικής απασχόλησης.

Είναι απαράδεκτο να μη δίνουν ούτε ένα ευρώ για τη δημοτική οδοποιία της πόλης μας, ούτε ένα ευρώ για την αθλητική δραστηριότητα των παιδιών μας, να έχει παραχωρηθεί το Πράσινο Ταμείο στους δανειστές κατά 97,5% και να δίνονται "ψίχουλα" για τις αναπλάσεις, για την υλοποίηση του σχεδίου πόλης.

Δεν μπορούμε να βλέπουμε άλλο την αδιαφορία των κυβερνήσεων για την υπογειοποίηση του τρένου και τη διαμόρφωση στην επιφάνεια του γραμμικού πάρκου, για την παραχώρηση στον δήμο του πρώην σκουπιδότοπου στον Ριγανόκαμπο, ώστε να δημιουργηθεί το μεγάλο Ανατολικό Πάρκο.

Βλέπετε, χρήματα για την... εξυπηρέτηση των επενδυτών υπάρχουν και γι' αυτό δρομολογούν υποθαλάσσια σήραγγα από τον Πειραιά μέχρι το Ελληνικό. Για την υπογειοποίηση του τρένου στην Πάτρα "δυσκολεύονται"...

Δεν θα ανεχτούμε την ιδιωτικοποίηση του νερού, που προωθείται μέσω των συγχωνεύσεων των ΔΕΥΑ και θα οδηγήσει στη διάλυση του κρίσιμου αυτού τομέα, της ύδρευσης και της αποχέτευσης, καθώς και στην εκτόξευση των τιμολογίων νερού».

Αιτήματα με βάση τις λαϊκές ανάγκες

Αναλυτική αναφορά έγινε και στις διεκδικήσεις της πόλης και του λαού της, από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και το κράτος, για τις οποίες πραγματοποιείται και η κινητοποίηση, που είναι:

«- Να δοθούν εδώ και τώρα τα 67 εκατ. που παρακρατούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις από την ετήσια χρηματοδότηση.

- Πρόσληψη μόνιμων υπαλλήλων στον δήμο μας σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας. Κατάργηση του νόμου που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

- Κατάργηση του τέλους ταφής απορριμμάτων.

- Αμεση χρηματοδότηση όλων των Σχολικών Επιτροπών για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες των παιδιών μας.

- Προσλήψεις καθαριστριών πλήρους απασχόλησης με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων.

- Γενναία χρηματοδότηση των πολιτιστικών και αθλητικών δομών και δράσεων.

- Να πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένος τριτοβάθμιος αντισεισμικός έλεγχος με ευθύνη του κράτους, με σύνταξη μελετών στατικής επάρκειας από εξειδικευμένα κλιμάκια μηχανικών, σε όλα τα δημόσια κτίρια.

- Να πραγματοποιηθούν με ευθύνη του κράτους και της Περιφέρειας σημαντικά έργα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας που είναι αναγκαία στην περιοχή μας.

- Υπογειοποίηση του τρένου από Ρίο μέχρι Κανελλοπούλου.

- Παραχώρηση του Ριγανόκαμπου για τη δημιουργία Ανατολικού Πάρκου.

- Να χρηματοδοτηθεί η υλοποίηση του σχεδίου πόλης.

- Να μη συγχωνευθούν οι ΔΕΥΑ. Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής των Οδηγιών της ΕΕ για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

- Σύγχρονα συνδυασμένα δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που να καλύπτουν τις ανάγκες της πόλης».

Επισημάνθηκε ότι ο λαός της πόλης έχει πληρώσει όλα αυτά τα χρόνια από την τσέπη του ξανά και ξανά και δεν θα ξαναπληρώσει, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα να πληρώσουν κράτος, κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι! «Μπαίνουμε μπροστά για τα δικαιώματά μας, για το δίκιο», υπογραμμίστηκε και απευθύνθηκε κάλεσμα να πλημμυρίσουν οι δρόμοι της κινητοποίησης και της πόλης.

Συνεχείς συσκέψεις και νέες συμμετοχές

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι πλατιές λαϊκές συνελεύσεις σε γειτονιές της πόλης. Μετά τα Προσφυγικά και τα Ροΐτικα, ακολούθησαν χτες συνελεύσεις για το κεντρικό Διαμέρισμα της Πάτρας, τα Βραχνέικα, αλλά και σύσκεψη με φορείς του αθλητισμού. Σε όλες τις συναντήσεις πραγματοποιείται ενημέρωση για την κατάσταση που βρίσκεται ο δήμος, τα αιτήματα που απαιτεί άμεσα να ικανοποιηθούν, την ανάγκη η πρωτοβουλία του να αγκαλιαστεί πλατιά από τον λαό της πόλης, όπως και στο παρελθόν έχει πράξει, επισημαίνοντας ότι είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να δώσει λύσεις, απέναντι σε οποιαδήποτε παθητική στάση και αναμονή, στη συνολική αντιλαϊκή πολιτική που ασκείται από κυβερνήσεις και ΕΕ, για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων, ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα.

Νέα συνέλευση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ. στο Νότιο Διαμέρισμα, ενώ αυξάνονται καθημερινά οι συμμετοχές για την κινητοποίηση, από εργατικούς και λαϊκούς φορείς.

Στήριξη έχουν ήδη δηλώσει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνικών Σωματείων Αχαΐας (ΟΕΒΕΣΝΑ), σωματεία εργαζομένων του δήμου (Υπαλλήλων, Οδηγών Χειριστών), που καλούν και στην πανελλαδική απεργία στις 28 Φλεβάρη, πολιτιστικοί σύλλογοι, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, ενώ καθημερινά προστίθενται και νέοι φορείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ