Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Εντάσεις για το νόμισμα στο βόρειο Κόσοβο

Από την προχτεσινή συγκέντρωση Σέρβων στη βόρεια Μιτρόβιτσα

Copyright 2024 The Associated

Από την προχτεσινή συγκέντρωση Σέρβων στη βόρεια Μιτρόβιτσα
Εντονες αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης του Κοσόβου, που τέθηκε σε ισχύ από 1η Φλεβάρη, να απαγορευτεί η χρήση του δηναρίου - του σερβικού νομίσματος - στις περιοχές που ελέγχει, αν και η τεράστια πλειοψηφία των κατοίκων του βορρά, που είναι Σέρβοι, διατηρεί πολλές συναλλαγές με το Βελιγράδι.

Τη Δευτέρα έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της βόρειας Μιτρόβιτσα ενάντια στην απόφαση για χρήση του ευρώ ως του μοναδικού νομίσματος, την οποία οι συμμετέχοντες χαρακτήρισαν «άδικη», καταγγέλλοντας ότι υπονομεύει «την επιβίωση του σερβικού λαού σε αυτές τις περιοχές».

Θυμίζουμε ότι στην απόφαση αυτή της κυβέρνηση Κούρτι αντέδρασαν και οι Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία και ΗΠΑ, οι πρέσβεις των οποίων σε κοινή τους ανακοίνωση εξέφρασαν ανησυχία και ζήτησαν την αναστολή του μέτρου, «ώστε να υπάρξει μια αρκετά μακρά μεταβατική περίοδος, καθώς επίσης σαφής και αποτελεσματική δημόσια επικοινωνία».

Στο μεταξύ, χτες η κοσοβάρικη αστυνομία ανακοίνωσε ότι άρχισε έρευνες για άγνωστα άτομα στη βόρεια Μιτρόβιτσα που διένειμαν φυλλάδια με «εκκλήσεις για αντίσταση». Το κόμμα «Σερβική Λίστα» έκανε λόγο για ενέργειες που επιχειρούν να ενοχοποιήσουν τους Σέρβους «για πιθανά νέα επεισόδια» και κάλεσε τους πολίτες «να μην πέφτουν θύματα τέτοιων προκλήσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ