Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Αναβρασμός από την Ευρώπη μέχρι την Ινδία

Παραγωγοί κατευθύνονται μαζικά προς το Νέο Δελχί

Κομβόι τρακτέρ χτες έξω από το Νέο Δελχί...
Κομβόι τρακτέρ χτες έξω από το Νέο Δελχί...
Αγώνα για την επιβίωσή τους δίνουν βιοπαλαιστές αγρότες όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, όπως στην Ινδία, όπου χιλιάδες παραγωγοί συνέχισαν και χτες να διαδηλώνουν στα περίχωρα της πρωτεύουσας Νέο Δελχί, διεκδικώντας τη διασφάλιση ελάχιστης εγγυημένης τιμής για τα προϊόντα τους, βελτίωση των όρων συνταξιοδότησης αγροτών και εργατών γης, και διαγραφή χρεών.

Μεγάλα κομβόι από τρακτέρ κατευθύνονταν προς την ινδική μεγαλούπολη από γειτονικά κρατίδια (είχε προκηρυχθεί μεγάλη «Πορεία προς το Νέο Δελχί» - «New Delhi Chalo»), καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι αθέτησε υποσχέσεις που είχε δώσει, π.χ. για διασφάλιση ελάχιστων εγγυημένων τιμών.

Ινδικά ΜΜΕ μετέδιδαν πλάνα με αγρότες να προτάσσουν τα μηχανήματά τους για να απωθήσουν οδοφράγματα της αστυνομίας, ενώ δέχτηκαν και την επίθεση των δυνάμεων καταστολής, που έκαναν χρήση δακρυγόνων...

Η κυβέρνηση Μόντι έχει δώσει εντολές για ανέγερση μέχρι και τειχών με τσιμεντένιες πλάκες και συρματοπλέγματα, σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσει τους αγρότες και να τους εμποδίσει να προσεγγίσουν την πρωτεύουσα, ενώ απαγορεύτηκαν και οι «μεγάλες συναθροίσεις» σε όλο το Νέο Δελχί.

Στην Ευρώπη, τις κινητοποιήσεις συνεχίζουν οι αγρότες στην Ισπανία, με μπλόκα σε διάφορες επαρχίες, ενώ την επόμενη βδομάδα προγραμματίζουν μεγάλη διαδήλωση στη Μαδρίτη. Μεταξύ άλλων διεκδικούν ολοκληρωμένη κρατική προστασία για τις επιπτώσεις από καιρικά φαινόμενα και καταστροφές. «Τα τελευταία δύο χρόνια είχαμε απώλειες που στα σιτηρά έφτασαν το 40%. Πέρυσι είχαμε την ξηρασία... Τεράστια καταστροφή. Τα σιτηρά έπρεπε να είχαν δώσει 4.000 κιλά και βγάλαμε μόνο 1.000», καταγγέλλουν.

...παρά την επιστράτευση των δυνάμεων καταστολής
...παρά την επιστράτευση των δυνάμεων καταστολής
Στη Μολδαβία, αγρότες απέκλεισαν χτες οδικό άξονα που οδηγεί στη Ρουμανία, με τις Ενώσεις τους να ζητούν μεγαλύτερες κρατικές επιδοτήσεις, καθώς όπως τονίζουν η κατάσταση για πολλούς παραγωγούς είναι τόσο δύσκολη που την άνοιξη μπορεί να μη γίνει κανονικά η συγκομιδή.

Στην Πολωνία, αγρότες κατήγγειλαν και χτες με κινητοποιήσεις τις συνέπειες που έχουν οι λεγόμενοι «διάδρομοι αλληλεγγύης» τους οποίους καθιέρωσε η ΕΕ για ουκρανικά προϊόντα, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο την πίεση στους ντόπιους παραγωγούς.

Στην Ιταλία, οι αγρότες θα διαδηλώσουν αύριο Πέμπτη στο κέντρο της Ρώμης, μαζί με αλιείς, οδηγούς φορτηγών και ελεύθερους επαγγελματίες. Στη Βουλγαρία, τέλος, έγινε χτες νέα κινητοποίηση αγροτών στη Σόφια, έξω από τη Βουλή.


Βαρκελώνη (ΙΣΠΑΝΙΑ)

Copyright 2024 The Associated

Βαρκελώνη (ΙΣΠΑΝΙΑ)

Σόφια (ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ)

Copyright 2024 The Associated

Σόφια (ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ)
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις σε Ευρώπη και Ινδία(2024-02-15 00:00:00.0)
Λαϊκό μέτωπο για τις τιμές στο ψωμί(2010-08-25 00:00:00.0)
Να απαγορευτεί η οποιαδήποτε αύξηση(2010-08-20 00:00:00.0)
Κοροϊδεύει και απειλεί τους αγρότες(2010-01-20 00:00:00.0)
Συσπειρώνονται στο μπλόκο της Χαλκηδόνας(2008-12-16 00:00:00.0)
Στους δρόμους αγρότες και κτηνοτρόφοι(2008-11-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ