Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Γερμανία, Γαλλία και Πολωνία δηλώνουν ότι θα «ηγηθούν» της ευρωπαϊκής «Ασφάλειας»

Ενώ ο Τραμπ κατηγορεί τα κράτη του ΝΑΤΟ ότι δεν έχουν δαπανήσει για την Ουκρανία όσα οι ΗΠΑ

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Γερμανίας, Γαλλίας και Πολωνίας

Copyright 2024 The Associated

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Γερμανίας, Γαλλίας και Πολωνίας
Εντείνονται οι εκκλήσεις για δραστικές πολεμικές προετοιμασίες στην Ευρώπη με μεγαλύτερη αύξηση των «αμυντικών» δαπανών, της παραγωγής εξοπλισμών και στρατολόγησης δυνάμεων, με φόντο τις υπαρκτές αντιθέσεις μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα και μπροστά στο ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αλλάξουν στάση «στριμώχνοντας» περαιτέρω την ΕΕ.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο συντελούνται διεργασίες «αναβίωσης» του «Τριγώνου της Βαϊμάρης» (Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία) ώστε να αναλάβει «ηγετικό ρόλο» στην «Αμυνα και Ασφάλεια» της Ευρώπης.

Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ συνεχίζονται τα παζάρια και οι αντιθέσεις για την έγκριση του νέου στρατιωτικού πακέτου - μαμούθ που προωθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν για την Ουκρανία, ενώ ο Ντ. Τραμπ αμφισβήτησε την προθυμία των ΗΠΑ να «υπερασπιστούν» στρατιωτικά τους ΝΑΤΟικούς «συμμάχους» στην Ευρώπη.

Τραμπ: Οι ΗΠΑ δαπανούν πολλαπλάσια για την Ουκρανία

Σε νέες δηλώσεις του ο Ρεπουμπλικάνος Ντ. Τραμπ, που πιθανότατα θα είναι υποψήφιος απέναντι στον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν στις φετινές προεδρικές εκλογές, σχολίασε ότι τα χρήματα που έχουν δαπανήσει οι ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι πολύ περισσότερα από όσα έχει προσφέρει το ΝΑΤΟ.

«Βοηθάμε την Ουκρανία με περισσότερα από 100 δισ. δολάρια πάνω από το ΝΑΤΟ», και «το ΝΑΤΟ πρέπει να ισοφαρίσει τώρα», «διαφορετικά, θα είναι η Αμερική πρώτα», υπογράμμισε.

Πρόκειται για βασικό επιχείρημα των Ρεπουμπλικάνων, που μπλοκάρουν εδώ και μήνες την έγκριση νέας στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, θέλοντας να αναγκάσουν τα κράτη της ΕΕ και της Ευρώπης να συνεισφέρουν περισσότερα.

Η Γερουσία ενέκρινε χτες μετά από πολύμηνα παζάρια νομοσχέδιο για στρατιωτική βοήθεια 95 δισ. δολαρίων σε Ουκρανία (σχεδόν 61 δισ.), Ισραήλ και Ταϊβάν, με 70 ψήφους υπέρ (σχεδόν όλοι οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές και 22 Ρεπουμπλικάνοι) και 29 ψήφους κατά (26 από τους Ρεπουμπλικάνους, καθώς και 3 Δημοκρατικοί γερουσιαστές που διαφωνούσαν στο σκέλος του Ισραήλ).

Είναι ωστόσο ιδιαίτερα αμφίβολο αν το εν λόγω νομοσχέδιο θα υπερψηφιστεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, άφησε να εννοηθεί τη Δευτέρα πως το Σώμα δεν θα εξετάσει καν το νομοσχέδιο αν σε αυτό δεν συμπεριληφθεί «το πιο επείγον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα», δηλαδή η μετανάστευση στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού.

Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές από τη λεγόμενη «πτέρυγα MAGA» του κόμματος (από το «Make America Great Again» του Ντ. Τραμπ) απείλησαν ακόμη και με αποπομπή του Τζόνσον, εάν φέρει το νομοσχέδιο προς ψηφοφορία.

Γερμανία, Γαλλία και Πολωνία «βγαίνουν μπροστά» για την «ευρωπαϊκή ασφάλεια»

Γαλλία, Γερμανία και Πολωνία δηλώνουν διατεθειμένες να ενισχύσουν την πολιτική, στρατιωτική και οικονομική συνεργασία στο πλαίσιο του λεγόμενου «Τριγώνου της Βαϊμάρης», αναβαθμίζοντας τον γεωπολιτικό τους ρόλο ενόψει μιας μακροχρόνιας ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με τη Ρωσία.

Αυτό προκύπτει τόσο από τις προχτεσινές διαδοχικές επισκέψεις του πρωθυπουργού της Πολωνίας, Ντ. Τουσκ, σε Παρίσι και Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Εμ. Μακρόν και τον καγκελάριο Ολ. Σολτς, όσο και από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ των τριών χωρών στο Παρίσι.

Κατά τη διάρκεια αυτών των επαφών οι τρεις κυβερνήσεις δήλωσαν ότι θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν την Ουκρανία και υπογράμμισαν την ανάγκη να ενισχυθεί ο «ευρωπαϊκός πυλώνας» του ΝΑΤΟ.

Ο Τουσκ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τραμπ, ανέφερε ότι η «Αμυνα» της Ευρώπης δεν θα πρέπει να εξαρτάται αποκλειστικά από την «καλή θέληση» των ΗΠΑ. Συμπλήρωσε πως η αύξηση της «αμυντικής» παραγωγής αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την Ευρώπη και ανεξάρτητα από το τι λέει ο Τραμπ, είναι προς το συμφέρον του ΝΑΤΟ να αυξήσουν οι χώρες - μέλη τις «αμυντικές» δαπάνες.

Ο Μακρόν εστίασε στην «επιστροφή» της Πολωνίας στην Ευρώπη, μετά την κυβερνητική αλλαγή, κάνοντας λόγο για «έμπιστους, φιλοευρωπαίους εταίρους, ξεκάθαρους για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη «ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας», ιδίως σε σχέση με την «παροχή στρατηγικού εξοπλισμού και πυρομαχικών στην Ουκρανία». «Αυτό θα καταστήσει δυνατό να γίνει η Ευρώπη δύναμη Ασφάλειας και Αμυνας συμπληρωματική του ΝΑΤΟ, ευρωπαϊκός πυλώνας της Ατλαντικής Συμμαχίας», πρόσθεσε.

«Μαζί με τη Γαλλία είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε για την ασφάλεια όλης της Ευρώπης», είπε στο Παρίσι ο Τουσκ, ενώ από το Βερολίνο σημείωσε ότι Πολωνία και Γερμανία πρέπει να αναλάβουν από κοινού την ευθύνη για την κινητοποίηση της Ευρώπης για αύξηση των «αμυντικών» δυνατοτήτων.

Οι τρεις ΥΠΕΞ κατέληξαν σε κοινό ανακοινωθέν, όπου αναφέρουν ότι στόχος των χωρών τους είναι να ενισχύσουν την ενότητα της ΕΕ και «να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις στον τομέα της Ασφάλειας και της Αμυνας».

Οι πολωνικές Ενοπλες Δυνάμεις θα έχουν περίπου 220.000 στρατιώτες και αξιωματικούς μέχρι το τέλος του 2024, από 187.000, δήλωσε χτες ο υπουργός Αμυνας και υπάρχουν «τεράστια περιθώρια για να αυξηθεί (το μέγεθος του στρατού) μέσω ενεργών εφεδρειών».

Σολτς: Χρειάζεται «παραγωγή όπλων σε μεγάλη κλίμακα»

Καθώς η Ευρώπη δυσκολεύεται να εφοδιάσει την Ουκρανία με πυρομαχικά και να αναπληρώσει τα αποθέματά της, ο γερμανικός κολοσσός της πολεμικής βιομηχανίας «Rheinmetall» επενδύει μακροπρόθεσμα, οικοδομώντας νέα μονάδα παραγωγής οβίδων για το πυροβολικό, με στόχο να δεκαπλασιάσει την παραγωγή.

Στο μεγαλύτερο συγκρότημα της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, στην Ούντερλις, ο Ολ. Σολτς, μαζί με την Δανή πρωθυπουργό, Μ. Φρεντέρικσεν, τοποθέτησαν τον θεμέλιο λίθο προχτές, για την κατασκευή μονάδας, η οποία από το 2025 αναμένεται να παράγει πυρομαχικά για πυροβόλα 155 χιλιοστών, φτάνοντας προοδευτικά τις 200.000 οβίδες τον χρόνο.

Συνολικά η «Rheinmetall» θέλει να παράγει στις μονάδες της στην Ευρώπη ως και 700.000 οβίδες για το πυροβολικό ετησίως από το 2025, από 400 - 500 χιλιάδες φέτος. Πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η παραγωγή της δεν ξεπερνούσε τις 70.000.

Πρόκειται, σύμφωνα με τον καγκελάριο, για «σινιάλο» προς τα κράτη της ΕΕ να ενισχύσουν την «αμυντική» βιομηχανική βάση, δίνοντας έμφαση σε ομαδοποιημένες παραγγελίες, ιδίως τις μακροπρόθεσμες.

«Πρέπει (...) να στραφούμε στην παραγωγή όπλων σε μεγάλη κλίμακα», επέμεινε και απαιτείται «στενότερη βιομηχανική συνεργασία» των «27». «Η ισχυρή άμυνα απαιτεί συμπαγή βιομηχανική βάση. Δηλαδή να ενοποιήσουμε τις παραγγελίες μας και τα μέσα μας, να δώσουμε στη βιομηχανία προοπτικές για τα επόμενα 10, 20 ή 30 χρόνια».

Πρόκειται για «επείγουσα ανάγκη» καθώς «όσο σκληρή κι αν είναι αυτή η πραγματικότητα, δεν ζούμε σε καιρό ειρήνης».

Ο μεγαλύτερος γερμανικός όμιλος εξοπλισμού «διαθέτει ήδη δυναμικότητα υψηλότερη από αυτή των ΗΠΑ» στην παραγωγή οβίδων 155 χιλιοστών, διαβεβαίωσε ο επικεφαλής, Αρμιν Πάπεργκερ. Στο μέλλον, «οι ΗΠΑ θέλουν να παράγουν 1 εκατ. οβίδες τον χρόνο και η Ευρώπη 2 - 3 εκατ. χάρη στην ενότητα των Ευρωπαίων εταίρων».

Το συγκρότημα στην Ούντερλις παράγει ήδη οβίδες 120 χιλιοστών, για τα άρματα μάχης «Leopard 2». Από τα 60.000 κομμάτια τον χρόνο πριν από το 2022 πλέον παράγονται 240.000.

Για να καλυφθούν τα αποθέματα του γερμανικού στρατού σε πυρομαχικά, θα χρειαστεί κρατική δαπάνη περίπου 40 δισ. ευρώ, εκτιμά η «Rheinmetall».

Η Ρωσία ενδέχεται να «πάρει το πάνω χέρι» στην Ουκρανία

Στο μεταξύ, η νορβηγική υπηρεσία πληροφοριών εκτίμησε χτες, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση αποτίμησης κινδύνων, ότι η Ρωσία σύντομα θα έχει πλεονέκτημα στην Ουκρανία καθώς «μπορεί να στρατολογήσει περίπου τριπλάσιο αριθμό στρατιωτών από την Ουκρανία», «προσαρμόζεται καλύτερα του αναμενομένου στις κυρώσεις» και η βιομηχανία παράγει πυρομαχικά, οχήματα μάχης, drones και πυραύλους τροφοδοτώντας συνεχώς τις δυνάμεις της.

Επιπλέον η Ρωσία «επωφελείται από τη στρατιωτική υποστήριξη της Βόρειας Κορέας, του Ιράν, της Λευκορωσίας και της Κίνας», η οποία δεν έχει παράσχει όπλα αλλά «μηχανές, οχήματα, ηλεκτρονικά και εξαρτήματα» στη ρωσική βιομηχανία όπλων.

Ετσι, η Ρωσία «είναι τώρα σε μια πιο ισχυρή θέση απ' ό,τι πριν από έναν χρόνο και είναι κοντά στο να πάρει το πλεονέκτημα», σύμφωνα με τις στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών της Νορβηγίας και «θα χρειαστεί σημαντική δυτική στρατιωτική βοήθεια προκειμένου οι ουκρανικές δυνάμεις να αμυνθούν και να ξαναπάρουν την πρωτοβουλία στη σύγκρουση».

Υπενθύμισε ότι το Κίεβο χρειάζεται πυρομαχικά, όπλα μεγάλου βεληνεκούς, αντιαεροπορική άμυνα, άρματα και μαχητικά αεροσκάφη.

«Η Νορβηγία και η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμες να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες προκειμένου να διασφαλίσουν τη δική τους ασφάλεια και εκείνη των συμμάχων τους», τόνισε ο Νορβηγός υπουργός Αμυνας, Μπιόρν Αριλντ Γκαμ.

Αντίστοιχα, η Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού της Εσθονίας εκτίμησε χτες ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για στρατιωτική σύγκρουση με το ΝΑΤΟ εντός της επόμενης δεκαετίας και «αν δεν είμαστε προετοιμασμένοι, η πιθανότητα (επίθεσης) θα ήταν πολύ μεγαλύτερη».

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών αναφέρθηκε στα σχέδια της Ρωσίας να διπλασιάσει τον αριθμό των στρατιωτικών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων με τα μέλη του ΝΑΤΟ Φινλανδία, Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία.

Η ικανότητα της Ρωσίας να παρέχει πυρομαχικά στα στρατεύματά της συνεχίζει να υπερτερεί της Ουκρανίας και αν δεν διατηρηθεί ή αυξηθεί η «δυτική» υποστήριξη, η Ουκρανία είναι απίθανο να μπορέσει να αλλάξει την κατάσταση στο πεδίο της μάχης, πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, χτες, η Μόσχα κήρυξε την Εσθονή πρωθυπουργό, Κάγια Κάλας, και άλλους αξιωματούχους των χωρών της Βαλτικής «καταζητούμενους βάσει του ποινικού κώδικα» για «βεβήλωση της ιστορικής μνήμης» και εχθρότητα κατά της Ρωσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ