Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Πυροβολισμοί στα σύνορα με νεκρούς και τραυματίες

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορήθηκαν χθες για περιστατικό με πυροβολισμούς στα σύνορά τους, από το οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 4 Αρμένιοι στρατιώτες σύμφωνα με το Γερεβάν.

«Από τα πυρά των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν με κατεύθυνση θέσεις μάχης της Αρμενίας κοντά στο Νερκίν Χαντ (σ.σ. στη νοτιοανατολική Αρμενία) σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι και τραυματίστηκε ένας στην αρμένικη πλευρά», ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας της Αρμενίας.

Από την πλευρά της, η υπηρεσία φύλαξης συνόρων του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι ο αζέρικος στρατός διεξήγαγε «επιχείρηση αντιποίνων» απαντώντας σε «πρόκληση» των αρμενικών δυνάμεων, τη Δευτέρα το βράδυ, από την οποία τραυματίστηκε ένας Αζέρος στρατιώτης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν, δυνάμεις της Αρμενίας πυροβόλησαν δύο φορές το βράδυ εναντίον θέσεων του αζέρικου στρατού.

Μετά τη χθεσινή επιχείρηση «το στρατιωτικό φυλάκιο από το οποίο προήλθαν τα πυρά αυτά (...) καταστράφηκε εντελώς», διαβεβαίωσε η υπηρεσία φύλαξης συνόρων του Αζερμπαϊτζάν, προειδοποιώντας για «ακόμα πιο αποφασιστική και αυστηρή απάντηση» σε «οποιαδήποτε πρόκληση» στα σύνορα.

Το υπουργείο Αμυνας της Αρμενίας απέρριψε τις κατηγορίες.

Το Κρεμλίνο κάλεσε «τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση».

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγες μέρες μετά την επανεκλογή του Ι. Αλίεφ στην προεδρία του Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος αμφισβήτησε τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση των συνόρων με βάση τους σοβιετικούς χάρτες.

Εν μέσω μιας σφοδρής γεωπολιτικής σύγκρουσης - μεταξύ διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων - για δρόμους διασύνδεσης του αζέρικου θύλακα Ναχιτσεβάν με το Αζερμπαϊτζάν μέσω αρμενικού εδάφους, το Γερεβάν έχει εκφράσει φόβους ότι το Μπακού έχει κι άλλες εδαφικές βλέψεις, και κυρίως να θέσει υπό τον έλεγχό του την αρμενική περιφέρεια Σιουνίκ, ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στο Ναχιτσεβάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ