Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΖΑΚ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Η επιτομή του ρατσιστικού εγκλήματος

Eurokinissi

Ο βίαιος θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου ήταν η επιτομή του λιντσαρίσματος και του ρατσιστικού εγκλήματος. Αυτό κατέθεσε στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο ο καθηγητής Πολιτειολογίας και κοσμήτορας της Παντείου, Δ. Χριστόπουλος. Εξήγησε ότι «ο θύτης με το θύμα δεν γνωρίζονται και το θύμα ενσαρκώνει στα μάτια του θύτη όλα όσα ο θύτης αποστρέφεται, και ο θύτης στρέφεται κατά του θύματος επειδή αυτό το θύμα είναι κάτι, χωρίς να έχει κάνει κάτι. Θεωρώ ότι αυτό το έγκλημα έχει μια ιδιαίτερη απαξία, και δεν το γνωρίζω μόνο εγώ αλλά όλη η έννομη τάξη, καθώς εκείνη τη στιγμή στρέφονται κατά ενός "αλήτη, πρεζονιού, ομοφυλόφιλου", ενός "παραβατικού"».

Στον ρατσιστικό χαρακτήρα του εγκλήματος αναφέρθηκε και η Δέσποινα Τοσονίδου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ, εξηγώντας στο δικαστήριο γιατί η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών έβγαλε ομόφωνο ψήφισμα καταδίκης του ρατσιστικού εγκλήματος στην υπόθεση του Ζακ. «Γιατί ως λειτουργοί Υγείας, που υπερασπιζόμαστε ζωές ανθρώπων, θεωρήσαμε ότι είναι αδιανόητο μέρα μεσημέρι δύο πολίτες, μετά οι αστυνομικοί και στη συνέχεια οι διασώστες να συμπεριφέρονται έτσι».

Στον ρατσιστικό χαρακτήρα του εγκλήματος επέμεινε και η δημοσιογράφος Μαρία Λούκα, που διατηρούσε φιλική σχέση με το θύμα. Σημείωσε ότι ο Ζακ «ήταν ανοιχτά ομοφυλόφιλος, μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Ηταν διάχυτο στη σωματικότητά του, στον λόγο του και στην κίνησή του...». Παρέθεσε επίσης παραδείγματα με ρατσιστικές, ομοφοβικές και μισαλλόδοξες αναρτήσεις του κατηγορούμενου μεσίτη στο διαδίκτυο.

«Του πάτησε το κεφάλι με το πόδι και το πόδι του έφυγε λίγο αριστερά, όπως όταν πατάς μια μπάλα ποδοσφαίρου. Εκαναν το κεφάλι του μπάλα ποδοσφαίρου», κατέθεσε αυτόπτης μάρτυρας του λιντσαρίσματος του Ζακ. Και αυτός κι άλλοι αυτόπτες εξέφρασαν την απορία πώς οι αστυνομικοί θεώρησαν τον βίαια χτυπημένο Ζακ «αξιόμαχο και επικίνδυνο», σύμφωνα με τα δικά τους λόγια, ώστε να του περάσουν χειροπέδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ