Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΡΙΑ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑ
Η κυβέρνηση βάζει πιο έντονες ταξικές διαχωριστικές γραμμές στη Δικαιοσύνη

Ξεκίνησε στις Επιτροπές της Βουλής η συζήτηση πάνω στο νομοσχέδιο για τους νέους ποινικούς κώδικες

Ξέφτισε γρήγορα το προοδευτικό προφίλ της κυβέρνησης, σχολίασε δηκτικά η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής πάνω στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τους νέους ποινικούς κώδικες. Οπως είπε, η κυβέρνηση προχωρά τις δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, που είναι βασικό στοιχείο της αντιλαϊκής επίθεσης σε όλα τα μέτωπα, καθώς απαιτείται Δικαιοσύνη φιλική στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Το νομοσχέδιο εντείνει τις ταξικές διαχωριστικές γραμμές στη Δικαιοσύνη και ενισχύει την καταστολή σε βάρος του λαού. Οι μεταρρυθμίσεις του νομοσχεδίου έχουν σαφή στόχευση - επεσήμανε - που έχει να κάνει με τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας για προσέλκυση ξένων επενδύσεων και ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης. Αλλωστε, αυτό αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο του Ταμείου Ανάκαμψης και για τη διατήρηση της «επενδυτικής βαθμίδας».

Η Μ. Κομνηνάκα κατήγγειλε την κυβέρνηση που επικαλείται την πολυπόθητη επιτάχυνση της Δικαιοσύνης για να κρύψει ή να παρουσιάσει ως δικαιολογημένη την κατακρεούργηση βασικών δικονομικών δικαιωμάτων, που παραβιάζει όχι μόνο τα υπερασπιστικά δικαιώματα του κατηγορούμενου αλλά, τελικά, θέτει συνολικά υπό αμφισβήτηση την ίδια την ποιότητα της απονομής δικαιοσύνης. Αυτές οι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη μπορεί να αποβούν επικίνδυνες, όχι μόνο για τους θύτες αλλά και για τα θύματα των αδικημάτων, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, η βουλευτής του ΚΚΕ τα χαρακτήρισε «παντελώς ανεπαρκή» και πρόσθεσε ότι χρησιμεύουν ως άλλοθι για την απαλλαγή του κράτους από την αναγκαία ολόπλευρη στήριξη των θυμάτων.

Συνεχίζοντας η Μ. Κομνηνάκα στηλίτευσε την περαιτέρω μετατροπή της Δικαιοσύνης σε εισπρακτικό μηχανισμό, με την επιβολή πανάκριβων παραβόλων, γεγονός που δυσκολεύει τα θύματα να απευθυνθούν στο δικαστήριο. Την ίδια ώρα ενισχύεται ο αμερικανόφερτος θεσμός της «ποινικής διαπραγμάτευσης», δηλαδή το παζάρι για το ύψος της ποινής χωρίς να γίνει δίκη, ενώ όποιος έχει χρήμα θα μπορεί να εξαγοράζει την ποινή του.

Ταυτόχρονα ενισχύεται το νομικό οπλοστάσιο απέναντι στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, με αδικήματα που φορτώνονται πολύ εύκολα στις πλάτες αγωνιστών, όπως η «διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών» σε Εθνικές Οδούς, που είναι και επίκαιρο. Μετά τα νοσοκομεία, όπου η κυβέρνηση ήθελε να εμποδίσει κινητοποιήσεις υγειονομικών, τώρα προσθέτει τις δομές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς, θορυβημένη από τις μεγαλειώδεις μαθητικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις, σκοπεύει να στήσει καινούργια «μαθητοδικεία», σε μια προσπάθεια εκφοβισμού όσων αγωνίζονται.

Το ...προοδευτικό παραμύθι τελείωσε

«Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο της ΝΔ, κλείνει η δήθεν προοδευτική και εκσυγχρονιστική παρένθεση της προηγούμενης βδομάδας, τελειώνει το προοδευτικό παραμύθι της ΝΔ περί δήθεν προστασίας οικογένειας και παιδιών και επιστρέφουμε στην κανονικότητα της αντίδρασης και του αυταρχισμού», επισήμανε ξεκινώντας την ομιλία του ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής του ΚΚΕ.

Οπως πρόσθεσε, για το ΚΚΕ, την αντιδραστικότητα υπηρετούσε και το νομοσχέδιο της προηγούμενης εβδομάδας, που αφορούσε την εμπορευματοποίηση της τεκνοθεσίας, όσο κι αν μια σειρά κόμματα, όπως ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ν. Αριστερά, προσπάθησαν να κολλήσουν «προοδευτικά ένσημα» στην κυβέρνηση. «Γιατί δεν υπάρχουν δύο ΝΔ, δεν υπάρχει μία ΝΔ, που είναι μεταρρυθμιστική και προοδευτική, και η ΝΔ, που είναι αυταρχική και αντιδραστική, ενιαία είναι η κυβέρνηση και η ΝΔ, όπως αποκαλύπτεται και με το σημερινό σχέδιο νόμου», σημείωσε.

Ο Γ. Γκιόκας κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης κινείται στην ίδια λογική με τα νομοσχέδια προηγούμενων κυβερνήσεων με τους ίδιους ισχυρισμούς για ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και για αντιμετώπιση της εγκληματικότητας με την προστασία των θυμάτων.

Ομως, τόνισε, καμία κυβέρνηση δεν το πέτυχε αυτό, γιατί «καμία κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε τις πραγματικές αιτίες της συμφόρησης που υπάρχει στα δικαστήρια, δεν αντιμετώπισε τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, τα σοβαρά κτιριακά προβλήματα και την έλλειψη εξοπλισμού, γιατί όλες οι κυβερνήσεις αντιμετώπιζαν αυτά τα θέματα με κριτήριο το κόστος». Αντίθετα, επισήμανε, όλες οι κυβερνήσεις έκαναν από δυσπρόσιτη έως εντελώς απρόσιτη τη δικαιοσύνη για τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους.

Σημείωσε ότι σήμερα η ΝΔ «απογειώνει» και «τεντώνει στα άκρα» αυτή την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Μετά τον τιμοκατάλογο στα απογευματινά χειρουργεία, βάζει «τσουχτερό» τιμοκατάλογο και στα δικαστήρια, καταργεί την ενδιάμεση διαδικασία των δικαστικών συμβουλίων, δίνει περισσότερες αρμοδιότητες στα ολιγομελή δικαστήρια, δηλαδή σε έναν δικαστή, και έχει το θράσος να εμφανίζεται κι από πάνω ως υπερασπιστής των θυμάτων.

Συνέχισε φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα για τη μη προστασία των θυμάτων, λέγοντας: «Πώς προστατεύονται τα θύματα όταν η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη εξαρτάται ακόμη περισσότερο από το πορτοφόλι τους; Πώς προστατεύονται τα θύματα όταν οι εισαγγελικές αρχές, και κάτω από το βάρος του όγκου των υποθέσεων, θα μπορούν να αρχειοθετούν μηνύσεις με συνοπτικές διαδικασίες; Πώς προστατεύονται τα θύματα όταν γενικεύεται ο απαράδεκτος θεσμός της δικαστικής διαμεσολάβησης, αυτή η αμερικανιά που επεκτείνεται και σε ενδοοικογενειακές υποθέσεις, φέρνοντας αντιμέτωπους τον θύτη με το θύμα σε ένα παζάρι ποινών, όπου ουσιαστικά ο πιο ισχυρός θα επιβάλλει τη θέλησή του στον πιο αδύναμο; Θα προστατεύονται, όπως στην υπόθεση του εγκλήματος των Τεμπών, όπου η πλειοψηφία έκλεισε άρον άρον την υπόθεση για να αποφύγει την εξέταση ουσιωδών μαρτύρων για το πολύνεκρο δυστύχημα, αλλά και για τις μετέπειτα ενέργειες που αποσκοπούσαν στην απόκρυψη ευθυνών».

Ακόμα αναφέρθηκε και στα εγκλήματα γυναικοκτονιών και ενδοοικογενειακής βίας, τονίζοντας ότι το κράτος δεν προφυλάσσει τα θύματα, από τη στιγμή που δεν υπάρχει κρατική στήριξη, μέτρα πρόληψης και προστασίας των κακοποιημένων γυναικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ