Τρίτη 27 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Σουρεαλισμός και θεατρινισμοί στην υπηρεσία της κυβερνητικής εναλλαγής

Eurokinissi

Το κλειστό του Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο έχει φιλοξενήσει πολλές παραστάσεις, καμία όμως σαν αυτή που εκτυλίχθηκε το προηγούμενο τριήμερο με τον τίτλο «συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ» και η οποία επιστέγασε την ανεπίστρεπτη πορεία ολικού εκφυλισμού ενός κόμματος που χρεοκοπεί, μαζί με τις αυταπάτες που σέρβιρε με τη σέσουλα στον λαό τα προηγούμενα χρόνια. Οι θεατρινισμοί, τα αλληλομαχαιρώματα, οι ίντριγκες και ο βυζαντινισμός γνώρισαν στιγμές δόξας σε ένα κατ' όνομα συνέδριο.

Μακριά από κάθε έννοια καταστατικής διαδικασίας, πολιτικής συζήτησης κλπ, στην αρένα του Τάε Κβον Ντο συναθροίστηκαν κλακαδόροι, ένα ακροατήριο που προσιδίαζε περισσότερο σε οπαδούς ποδοσφαιρικής ομάδας και «followers» του διαδικτύου αλά ΗΠΑ, και «απόλαυσε» το πανελλήνιο να ολοφύρεται υπέρ ή κατά του ενός ή του άλλου και κυρίως του «αρχηγού», να γιουχάρει, να απειλεί...

Μετά την πρόταση του Αλ. Τσίπρα προς τον Στ. Κασσελάκη να ζητήσει ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του απ' το συνέδριο, τον Στ. Κασσελάκη να ωρύεται «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε», την κατάθεση υποψηφιότητας από την Ολγα Γεροβασίλη, την ανταλλαγή πυρών για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών... εκλογές τελικά δεν έγιναν, καθώς το συνέδριο ψήφισε υπέρ της πρότασης Σ. Φάμελλου, Ν. Παππά και Γ. Τσίπρα να μην προχωρήσει η διαδικασία εκλογής προέδρου, τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές. Υπέρ ψήφισε και ο Στ. Κασσελάκης, παρότι για ώρα επιχειρηματολογούσε ως προς το γιατί πρέπει το συνέδριο να εκλέξει πρόεδρο!

Κοινή συνισταμένη όλων τους ήταν η αγωνία για το πώς θα αποκατασταθεί η ισορροπία στο αστικό πολιτικό σύστημα, με εναλλακτικό κυβερνητικό πόλο ο οποίος θα χειραγωγεί και ενσωματώνει όσους αντιδρούν στην αντιλαϊκή πολιτική που και ο ΣΥΡΙΖΑ τη συνυπογράφει.

Η επόμενη μέρα βρίσκει την Κουμουνδούρου να μετράει νικητές και ηττημένους, να έχει συγκροτηθεί νέος πόλος απέναντι στον Στ. Κασσελάκη, με επικεφαλής την Ολ. Γεροβασίλη και όλους να στρέφουν τα βλέμματα στην κάλπη των ευρωεκλογών, που θα κρίνει τελικά τις εξελίξεις. «Ολοι θα κριθούν εκ του αποτελέσματος», διαμήνυσε και ο Αλ. Τσίπρας, για την παρέμβαση του οποίου πολλά λέγονται και γράφονται και πολλά ερωτήματα γεννιούνται ως προς τη σκοπιμότητά της.

Μένει να φανεί αν η «εκεχειρία» θα γίνει σεβαστή απ' όλες τις πλευρές μέχρι τον Ιούνιο, καθώς ήδη ο Στ. Κασσελάκης διαβεβαιώνει για την απόφασή του να «τρέξει» τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, με ανακάτεμα της τράπουλας και σε ό,τι αφορά τη σύνθεση των οργάνων. Σημειωτέον, η Επιτροπή Δεοντολογίας που εξελέγη από το συνέδριο δεν περιλαμβάνει τον Αντ. Κοτσακά και άλλα στελέχη που είχαν εναντιωθεί στην πρόταση Κασσελάκη να προχωρήσει η διαγραφή των Φίλη, Βίτσα κ.λπ. Αλλωστε, μια πρώτη άμεση δοκιμασία θα είναι η επικείμενη εκλογή συντονιστικών στις νομαρχιακές οργανώσεις και στις οργανώσεις μελών, με την επιθυμία του προέδρου του κόμματος για υβριδική εκλογή, ηλεκτρονικά και με φυσική παρουσία, να συναντά έντονες αντιδράσεις.

Η Ολγα Γεροβασίλη, μετά το πέρας των διαδικασιών, επανέλαβε τις κατηγορίες προς τον Στ. Κασσελάκη ότι λειτουργεί διχαστικά, λέγοντας: «Τώρα θα συμβάλω και θα συμβάλουνε όλοι, με όλες μας τις δυνάμεις για το καλύτερο δυνατό μπροστά στην επερχόμενη εκλογική μάχη. Δεν θα σταματήσω να επιμένω όμως στην άποψη ότι η κρίσιμη πολιτική προϋπόθεση για επιτυχημένη πορεία είναι ο πρόεδρος να σταματήσει να λειτουργεί διχαστικά και πολωτικά. Αλλωστε αυτό του είπε και το συνέδριο στην πρόκληση του "βρείτε μου αντίπαλο"».

Υπέρ της επιτάχυνσης του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να λειτουργήσει σαν καταλύτης συνένωσης των δυνάμεων της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, τάχθηκε ξανά ο Στ. Κασσελάκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, όπου ερμήνευσε τα όσα διαδραματίστηκαν στο συνέδριο ως ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του για ορίζοντα πολύ μακρύτερο των ευρωεκλογών - «θα παραμείνω αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις επόμενες εκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Παρέλαβα ένα κόμμα που δεν ήταν κυβερνητικό, χρειάζεται νέο, σύγχρονο μοντέλο κόμματος», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι «τα μέλη θα αποφασίσουν πού θέλουν να κατευθύνουν το κόμμα τους», ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι αυτή δεν μπορεί παρά να είναι κατεύθυνση υπέρ των «ανοιχτών αγορών» με «ισχυρή κρατική παρέμβαση», πασπαλισμένα με τις γνωστές αυταπάτες περί «φιλολαϊκής» καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Στο μεταξύ, ευκαιρία να δηλώσουν δικαιωμένοι για την επιλογή τους να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν οι της «Νέας Αριστεράς», με τον Αλ. Χαρίτση να κάνει λόγο για «πλήρη εκφυλισμό ενός ολόκληρου πολιτικού χώρου», προσπερνώντας ότι κομμάτι αυτού του χώρου παραμένει το δικό τους σχήμα. Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο η ΝΕΑΡ πραγματοποιεί την πανελλαδική της συνδιάσκεψη στο ΣΕΦ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Βροχή» υποψηφιοτήτων στο ΠΑΣΟΚ, σε θέσεις μάχης στον ΣΥΡΙΖΑ(2024-07-02 00:00:00.0)
Απόλυση Γ. Τσίπρα εν μέσω καταγγελιών για «εκκαθαρίσεις»(2024-06-20 00:00:00.0)
Υπηρεσίες(2024-03-07 00:00:00.0)
Προς νέες εκλογές για την ηγεσία(2024-02-23 00:00:00.0)
Διαγραφές και αποχωρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ(2023-10-21 00:00:00.0)
Σε «πολεμικούς» τόνους η πρώτη συνεδρίαση της ΠΓ(2023-10-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ