Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Σε «πολεμικούς» τόνους η πρώτη συνεδρίαση της ΠΓ

Στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μεταφέρθηκε χτες η αντιπαράθεση που μαίνεται στο εσωτερικό του. Ηταν η πρώτη συνεδρίαση μετά την εκλογή νέου προέδρου, πραγματοποιήθηκε ωστόσο απουσία του, καθώς ο Στ. Κασσελάκης βρίσκεται στις ΗΠΑ και συμμετείχε διαδικτυακά στη συνεδρίαση. Αφορμή για να «ανάψουν τα αίματα» στάθηκε ο χρόνος διεξαγωγής του Συνεδρίου, με την «Ομπρέλα» και άλλα στελέχη να ζητούν διεξαγωγή του άμεσα και την προεδρική πλευρά να αντιπροτείνει Συνέδριο τον Φλεβάρη.

Το στίγμα της ...τρικυμιώδους συνεδρίασης έδωσαν λίγο πριν ξεκινήσει εννέα μέλη της «Ομπρέλας», ταυτόχρονα και μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, δημοσιοποιώντας κείμενο κριτικής στη νέα ηγεσία του κόμματος. Σε αυτό σημειώνουν πως αν και υπάρχουν «δυνατότητες για νέες κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες» και «αποδοκιμασία των κυρίαρχων πολιτικών», ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να υποχωρεί εκλογικά, «κάτι που σηματοδοτεί στρατηγική ήττα».

Κλείνουν το μάτι στο ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζουν όμως ότι πιθανή συμμαχία προϋποθέτει «έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ», που θα έχει δηλαδή το πάνω χέρι στη διαπραγμάτευση της «συμμαχίας». «Σε αυτή την κατεύθυνση, χρειάζεται μια βαθύτερη ανασύνταξη της Αριστεράς, που δεν εξυπηρετείται από την υποκατάσταση της πολιτικής - ιδεολογικής αντιπαράθεσης με προσωπικές - επικοινωνιακές μονομαχίες» αναφέρουν.

Κατηγορούν τον Στ. Κασσελάκη ότι με την πολιτική συμπεριφορά του, «που κινείται εκτός προγραμματικών θέσεων και καταστατικού», επιδεινώνει αντί να ανακόψει τη ραγδαία αναξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρονται συγκεκριμένα στη θέση για το Παλαιστινιακό, στην ομιλία Κασσελάκη στον ΣΕΒ και την «υιοθέτηση νεοφιλελεύθερων θέσεων» και στις απειλές που εκτόξευσε ο πρόεδρος του κόμματος για αποπομπή απ' τα ψηφοδέλτια στελεχών που «υπονομεύουν την ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας».

Ταυτόχρονα καταλογίζουν σε «ανώνυμα τρολ και οπαδούς του νέου προέδρου» υβριστικές επιθέσεις σε βάρος στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλήγοντας ζητούν τη διεξαγωγή άμεσα, τον Νοέμβριο, συνεδρίου όπως είχε αποφασιστεί πριν την εκλογή Κασσελάκη.

Το κείμενο υπογράφουν οι Αννέτα Καββαδία, Εφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Χάρις Ματσούκα, Ανδρέας Ξανθός, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης.

Απ' την πλευρά του ο Στ. Κασσελάκης επιχείρησε να αντικρούσει τις κατηγορίες, λέγοντας ότι δικαιώθηκε η γραμμή για «στήριξη των προοδευτικών υποψηφίων» που «εκφράζει το πρόσωπο της Σύγχρονης Αριστεράς. Μια αριστερά που θα ενώνει και θα συνεργάζεται για το καλό της χώρας. Εκεί που μπορούμε. Στην αυτοδιοίκηση, στον συνδικαλισμό, στα κινήματα, αλλά και στο κοινοβούλιο».

Προανήγγειλε πρωτοβουλίες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο «για συνεργασία και συμπόρευση με τις προοδευτικές δυνάμεις, είτε αυτές ανήκουν στην Αριστερά, είτε στον σοσιαλιστικό χώρο, είτε στους πράσινους (...) στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς», εξήγησε στο φόντο μιας φημολογίας ότι επιδιώκεται η αποχώρηση απ' την ευρωομάδα της GUE και η ένταξη στους Σοσιαλδημοκράτες.

Παρ' όλα αυτά, διακήρυξε ότι στόχος του είναι «ο σχηματισμός αυτοδύναμης προοδευτικής κυβέρνησης», που για να επιτευχθεί, όπως είπε, χρειάζεται η αδιαμεσολάβητη, διαρκής, αμφίδρομη επαφή με τα μέλη και η επεξεργασία πολιτικών προτάσεων. Πρότεινε ακόμα τη διεξαγωγή περιφερειακών θεματικών συνεδρίων το επόμενο δίμηνο και Συνέδριο τον Φλεβάρη.

Ο Ευ. Τσακαλώτος στην ομιλία του στην ΠΓ προχώρησε σε μια σιβυλλική δήλωση ότι «την επόμενη περίοδο θα φανεί αν αυτή η υπόθεση έχει μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ»... Μίλησε για προσπάθεια επιβολής στη μειοψηφία με όρους νικητή - ηττημένου, χαρακτήρισε λάθος την πλήρη αποστασιοποίηση του Αλ. Τσίπρα, αφού ευνόησε τον Στ. Κασσελάκη ή όσους υποστήριζαν ότι έχει την «ευλογία του».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σουρεαλισμός και θεατρινισμοί στην υπηρεσία της κυβερνητικής εναλλαγής(2024-02-27 00:00:00.0)
Η κατρακύλα του εκφυλισμού με νέα επεισόδια(2024-02-20 00:00:00.0)
Εκκωφαντική συναίνεση και για τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς(2024-02-02 00:00:00.0)
Υπερωρίες στο «υπουργείο αντιπολίτευσης», με όραμα τους... Δημοκρατικούς(2023-12-09 00:00:00.0)
Οράματα για ...«Δημοκρατικούς» και συνεργασία με ΠΑΣΟΚ(2023-12-08 00:00:00.0)
Στον β' γύρο με αλληλοκατηγορίες και «μαχαιρώματα»(2023-09-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ