Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
Δυναμώνει ο αγώνας απέναντι στο αντιδραστικό νομοσχέδιο

Με πανελλαδικό συλλαλητήριο τη μέρα ψηφοφορίας του νομοσχεδίου για την πλήρη εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης κλιμακώνεται ο αγώνας των φοιτητικών συλλόγων τις επόμενες μέρες. Σήμερα, δίνουν μαζικά το «παρών» στις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις απέναντι στην πολιτική που βάζει τα κέρδη πάνω από τις ζωές.

Η συνέχιση του αγώνα που εξελίσσεται εδώ και οκτώ βδομάδες συζητείται σε νέες Γενικές Συνελεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και στις οποίες, όπως το προηγούμενο διάστημα, καταδικάζεται και απορρίπτεται το αντιδραστικό νομοσχέδιο, αναδεικνύεται η συνολική πολιτική που το υπαγορεύει, που είναι υπεύθυνη για τα ζητήματα με τα οποία βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι οι φοιτητές. Καθώς κατά τη συζήτηση στη Βουλή ξεδιπλώνεται η στάση των κομμάτων απέναντι στις εξελίξεις και γενικότερα στο ζήτημα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, τον δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα της, την αποστολή της, οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν διατυπώσει χωρίς αστερίσκους την απαίτηση για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση, για πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα. Και αυτό συνεχίζουν να διεκδικούν μαζί με τους εργαζόμενους, όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, δυναμώνοντας μέσα από αυτή τη συμπόρευση τον αγώνα.

«Η πλειοψηφία μίλησε! Το νομοσχέδιο που τέθηκε στη διαβούλευση έχει ήδη απορριφθεί. Απαιτούμε να αποσυρθεί! Η κυβέρνηση είναι απομονωμένη και έχει ήδη ηττηθεί!», σημειώνεται στο δελτίο Τύπου του συντονισμού φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας. Αποτυπώνονται παράλληλα οι διαχρονικές ευθύνες και η συναίνεση όλων των κομμάτων που άνοιξαν τον δρόμο για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αλλά και όσα πέτυχε τα τελευταία χρόνια μέσα από μεγαλειώδεις αγώνες ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, τον νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, τους νόμους - πλαίσια, αλλά και η πείρα από το 2006-2007 απέναντι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Οι φοιτητές έχοντας ήδη πάρει θέση μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις καταδικάζοντας τη σφαγή του λαού της Παλαιστίνης, δηλώνουν την αντίθεσή τους στην ελληνική συμμετοχή και την αλληλεγγύη στους στρατευμένους που δηλώνουν την αντίθεσή τους.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του συντονισμού τους, οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας προχωρούν σε νέο συλλαλητήριο αύριο Πέμπτη και το επόμενο διάστημα σε πολύμορφες δράσεις, με εξορμήσεις σε σχολεία και γειτονιές. Επίσης διοργανώνουν συντονισμό φορέων της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Στο μεταξύ, σειρά συντονισμένων δράσεων αποφασίστηκαν μέσα από τη μαζική σύσκεψη συντονισμού των συλλόγων εργαζομένων (ΔΠ, ΕΤΕΠ, ΕΔΙΠ), υποψηφίων διδακτόρων και μεταπτυχιακών φοιτητών, φοιτητικών συλλόγων και διδασκόντων του ΕΜΠ. «Δεν ανεχόμαστε να παίζουν με τις ζωές και τις σπουδές μας! Το Πολυτεχνείο φέρει τη σφραγίδα των αγώνων του λαού μας. Εργαζόμενοι και φοιτητές μαζί μπορούμε να νικήσουμε!», σημειώνουν, προχωρώντας σε συμμετοχή στη σημερινή απεργία και το αυριανό συλλαλητήριο, σε συμβολικό αποκλεισμό της Πολυτεχνειούπολης την Παρασκευή, συμμετοχή στο πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο και την απεργία την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

Υπενθυμίζεται πως η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) με ομόφωνη απόφαση καλεί σε κινητοποίηση τον κλάδο τις μέρες συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής (προκήρυξη απεργίας για τις 7 και 8 Μάρτη με αποφάσεις των συλλόγων) και οργάνωση, σε συντονισμό και με άλλους φορείς, πανελλαδικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα με συγκέντρωση στο Σύνταγμα την ημέρα ψήφισής του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ