Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Με έντονες αντιδράσεις η έναρξη της συζήτησης στη Βουλή

Ξεκίνησε χτες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων η συζήτηση του απαράδεκτου νομοσχεδίου που «θεσμοθετεί την αδικία» και εμπορευματοποιεί περαιτέρω την Ανώτατη Εκπαίδευση

Με εντονότατες αντιδράσεις και επί της διαδικασίας για την ξεκάθαρη αντισυνταγματικότητά του ξεκίνησε χτες στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων». Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί στην Επιτροπή την Πέμπτη, την Παρασκευή και τη Δευτέρα, ενώ θα μπει στην Ολομέλεια την Τετάρτη 6 Μάρτη και είναι ανοιχτό αν η συζήτηση εκεί θα διαρκέσει δυο ή τρεις μέρες.

Το θέμα της αντισυνταγματικότητας μπήκε από την αρχή από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Αφροδίτη Κτενά, κάλεσε τον υπουργό να το αποσύρει και για λόγους αντισυνταγματικότητας και γιατί είναι βαθιά αντιδραστικό, αλλά από το προεδρείο έκλεισε αυτή η συζήτηση, με την επίκληση ότι τα θέματα της αντισυνταγματικότητας κρίνονται στην Ολομέλεια και κατόπιν της ψήφισης κρίνεται από το ΣτΕ.

Εντονες αντιδράσεις και συζήτηση έγινε επίσης για τους φορείς που θα κληθούν στην επόμενη συνεδρίαση της Πέμπτης στο πλαίσιο της ακρόασης φορέων, με την κυβέρνηση να επιλέγει όλους τους φορείς των εργοδοτών και να αρνείται τους συλλόγους φοιτητών, την ΟΛΜΕ, τους εργαζόμενους στα ΑΕΙ κ.λπ. Τελικά, ύστερα από διαμαρτυρίες αποδέχτηκε τις Ομοσπονδίες των διοικητικών υπαλλήλων και του ΕΕΔΙΠ, ενώ κάτω από πολύ μεγάλη πίεση αναγκάστηκε να αποδεχτεί τον Σύλλογο Φοιτητών Ιατρικής Αθήνας.

Μια ενιαία φιλοσοφία για αύξηση εκπαιδευτικών ελευθεριών προσπάθησε να εμφανίσει για το νομοσχέδιο ο υπουργός Παιδείας, Κ. Πιερρακάκης, ο οποίος επανέλαβε ότι από τα 205 άρθρα του τα 176 αφορούν το δημόσιο σύστημα Εκπαίδευσης και ενσωματώνουν προτάσεις φορέων της Εκπαίδευσης, όπως της Συνόδου των Πρυτάνεων. Αναφορικά με τα δημόσια πανεπιστήμια μίλησε για τη χρηματοδότησή τους παραδεχόμενος ότι «αυτή πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω για πάρα πολλούς λόγους». Επιδιώκοντας διακαώς να αποσπάσει συναινέσεις από άλλα κόμματα, ισχυρίστηκε ότι σε αυτά τα άρθρα που αφορούν τα δημόσια πανεπιστήμια πρέπει όλοι να συμφωνήσουν, γιατί δήθεν προέκυψαν από προτάσεις φορέων.

Αναφορικά τώρα με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και σε μια προσπάθεια να πιέσει ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, μίλησε για φεστιβάλ υποκρισίας όσων δεν βλέπουν ότι υπάρχει ήδη ιδιωτική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τα κολέγια στα οποία η χώρα αναγκάστηκε από το ευρωπαϊκό δίκαιο να αναγνωρίσει επαγγελματικά δικαιώματα. Επανέλαβε ότι τα κριτήρια που φέρνει για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι τα αυστηρότερα στην Ευρώπη και είπε ότι «το κράτος πρέπει να ασκήσει κυριαρχία» σε αυτόν τον τομέα, που δεν την έχει ασκήσει και πρέπει να το κάνει με τρόπο συμβατό με το Σύνταγμα. Αναφορικά δε με αυτό κατέθεσε τέσσερις γνωμοδοτήσεις συνταγματολόγων, λέγοντας ότι θα καταθέσει κι άλλες και προσθέτοντας ότι τελικά θα κρίνουν τα δικαστήρια.

Με κοινό τόπο την υπεράσπιση του πανεπιστημίου που έχει οικοδομηθεί με νόμους και πολιτικές που οι ίδιοι υλοποίησαν, αφήνοντας στο απυρόβλητο ή και υπερασπιζόμενοι τη στρατηγική και την πρακτική της ΕΕ η οποία έχει σφραγίσει τις εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση και οδήγησε στο νομοσχέδιο, τοποθετήθηκαν στην Επιτροπή οι εισηγητές ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Με έμφαση στην αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου, ο Δ. Καλαματιανός εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, μη θίγοντας την ουσία του επιχειρηματικού πανεπιστημίου και με επικλήσεις στα όσα ισχύουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση στην ΕΕ. Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Στ. Παραστατίδης επικαλέστηκε ότι δεν έχει προηγηθεί διάλογος και επανέλαβε τη θέση του ΠΑΣΟΚ για αναθεώρηση του άρθρου 16. Ζητήματα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου τέθηκαν και από τα άλλα κόμματα.

Αναφορικά με το ενδιαφέρον που έχει προκαλέσει η συζήτηση στην Επιτροπή του επίμαχου νομοσχεδίου, πρέπει να σημειωθεί ότι παρακολούθησαν αυτή την πρώτη συζήτηση και πήραν τον λόγο πολλοί βουλευτές μη μέλη της Επιτροπής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ