Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΤΕΝΑ
Ακόμα και τώρα δεν είναι αργά να αποσύρετε αυτό το νομοσχέδιο που θα διαλύσει τα πανεπιστήμιά μας!

«Το ότι σήμερα συζητάμε στην Επιτροπή αυτό το νομοσχέδιο δείχνει πόσο μακριά είστε από την πραγματικότητα», είπε στην αρχή της ομιλίας της η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Αφροδίτη Κτενά, και συνέχισε:

«Δεν ακούτε τους φοιτητές που επί 2 μήνες φωνάζουν με κάθε τρόπο ότι αυτό που κάνετε είναι άδικο. Δεν θέλετε να ακούσετε τους μαθητές, τους γονείς, τους επιστήμονες, την ακαδημαϊκή κοινότητα. Σας λένε ότι αυτό που κάνετε είναι αντισυνταγματικό. Καταργείτε την ισότιμη πρόσβαση σε δημόσια δωρεάν Εκπαίδευση, διαλύετε τα πανεπιστήμια, στρέφετε την πανεπιστημιακή εκπαίδευση ενάντια στην κοινωνία.

Είστε ιδεοληπτικοί και βαθιά στοχοπροσηλωμένοι στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων μιας μειοψηφίας.

Είναι ιδεοληψία να επιμένετε ότι η συνύπαρξη με τα ιδιωτικά θα ευνοήσει τα δημόσια πανεπιστήμια, όταν ο λαός μας ζει κάθε μέρα τα αποτελέσματα της συνύπαρξης δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα στα δημόσια σχολεία και στα νοσοκομεία.

Εχετε δογματική εμμονή με τον επί 30 χρόνια στόχο της αναθεώρησης του άρθρου 16 κι επειδή δεν το έχετε καταφέρει ακόμα, σκαρφίζεστε κουτοπονηριές που τις βαφτίζετε τελολογικές ερμηνείες.

Το νομοσχέδιο αυτό είναι βαθιά αντιδραστικό και ως τέτοιο θα πάει να συναντήσει το νόμο για την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Ηδη έχετε υποχρεωθεί σε αναδιπλώσεις κι αναδιατυπώσεις. Για να αμβλύνετε τις αντιδράσεις. Ούτε δυνάμεις που είναι ξεκάθαρα υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, όπως το ΠΑΣΟΚ, δεν θέλουν να έχουν σχέση με αυτό που φέρνετε. Εχετε μείνει μόνοι. Μόνοι εσείς απέναντι στην κοινωνία.

Το ΚΚΕ έχει δώσει και δίνει όλες του τις δυνάμεις στον αγώνα ενάντια στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της Εκπαίδευσης. Αρα και σ' αυτό το νομοσχέδιο.

Εκφράζουμε αυτό το 50% που στις δημοσκοπήσεις είναι ενάντια στο νομοσχέδιο, χωρίς αστερίσκους και προϋποθέσεις. Οταν όλοι οι υπόλοιποι μαζί εκφράζετε το υπόλοιπο. Γιατί κι όσοι σήμερα λέτε θα καταψηφίσετε, δεν είστε επί της αρχής ενάντια στα ιδιωτικά, δεν αρνείστε τα δίδακτρα στα δημόσια ούτε την αναθεώρηση του άρθρου 16 που τα απαγορεύει. Λέτε, πρώτα η αναθεώρηση, ή δεν μας αρέσουν τα κριτήρια κ.λπ.

Μόνο το ΚΚΕ λέει καθαρά ΟΧΙ στην αναθεώρηση του άρθρου 16, ΟΧΙ στα ιδιωτικά, όποια νομική μορφή κι αν ενδυθούν, ΟΧΙ στα δίδακτρα σε οποιοδήποτε Πρόγραμμα Σπουδών, οποιονδήποτε κύκλο, ΟΧΙ στις πολλές και διάφορες μορφές επιχειρηματικής δράσης μέσα στα δημόσια πανεπιστήμια - χρόνια τώρα».

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στις συνέπειες που θα έχει αυτό το νομοσχέδιο που καταργεί τον ενιαίο τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια, ισοπεδώνει την αξία των πτυχίων πλημμυρίζοντας την αγορά με κάθε λογής πτυχία στο ίδιο αντικείμενο, φέρνει δίδακτρα στα προπτυχιακά των δημόσιων πανεπιστημίων. «Το πνεύμα του άρθρου 16 του Συντάγματος είναι η ΔΩΡΕΑΝ παροχή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ισότιμη πρόσβαση - ανεξάρτητα από κύκλους που προέκυψαν από την εφαρμογή της Μπολόνια», είπε, προσθέτοντας ότι «η τελολογική ερμηνεία του Συντάγματος δεν είναι ουδέτερη ταξικά. Με κριτήριο τις ανάγκες της κοινωνίας, η τελολογική ερμηνεία οδηγεί σε ΕΠΕΚΤΑΣΗ του δικαιώματος στη δωρεάν Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», ενώ με κριτήριο τις ανάγκες των επιχειρήσεων οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση.

Αίσθηση έκανε το παράδειγμα που έφερε για την ακαδημαϊκή ελευθερία, με τα πρόσφατα γεγονότα σε Harvard, UPenn, MIT, όπου όταν φοιτητικές οργανώσεις τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν για τη σφαγή στην Παλαιστίνη από το κράτος του Ισραήλ, κατηγορήθηκαν για αντισημιτισμό από τους χορηγούς και τα funds που χρηματοδοτούν τα πανεπιστήμια και οι πρυτάνεις τους εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση ή σε δήλωση μετανοίας: «Αυτή είναι η ελευθερία σας! Ως εκεί που επιτρέπουν τα συμφέροντα του επενδυτή!».

«Πετάτε ένα "μη κερδοσκοπικά" και νομίζετε ότι ξεγελάτε τον λαό. Λες και μπορεί να υφίσταται επιχείρηση χωρίς κέρδη (...) Το αν τα κέρδη της επιχείρησης μπαίνουν απευθείας στις τσέπες του επιχειρηματία και των μετόχων ή αν "επενδύονται" σε άλλες επιχειρήσεις των ιδίων, λίγο ενδιαφέρει τα υποζύγια - προσωπικό που εργάζονται σε αυτή ή τους πελάτες που πληρώνουν για τις υπηρεσίες της», είπε χαρακτηριστικά, αποκαλύπτοντας την κοροϊδία περί «μη κερδοσκοπικών», στην οποία επιμένει και το ΠΑΣΟΚ.

Επισήμανε ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα δίνουν πτυχία με εξασφαλισμένα επαγγελματικά δικαιώματα, ενώ δεν λέει κουβέντα η κυβέρνηση για τα εκκρεμή επαγγελματικά δικαιώματα των Σχολών Μηχανικών, πρώην ΤΕΙ κ.λπ.

Και μεταξύ άλλων κατέληξε: «Εμείς δεν υπερασπιζόμαστε το σημερινό πανεπιστήμιο. Ναι, έχει παθογένειες. Τη διάσπαση πτυχίου - επαγγέλματος, την ανύπαρκτη φοιτητική μέριμνα με όρους και απαιτήσεις 21ου αιώνα, τις προβληματικές, απαρχαιωμένες υποδομές, τα πτυχία πολλών ταχυτήτων, τους ταξικούς φραγμούς. Καμιά από αυτές δεν διορθώνει το νομοσχέδιό σας. Αντίθετα».

Και κάλεσε: «Ακόμα και τώρα δεν είναι αργά να αποσύρετε αυτό το νομοσχέδιο που θα διαλύσει τα πανεπιστήμιά μας. Γιατί τα πανεπιστήμια είναι δικά μας. Εχουν φτιαχτεί από τον πλούτο που εμείς παράγουμε και τα θέλουμε για τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών μας και τις ανάγκες της κοινωνίας», είπε, τονίζοντας ότι «τις επόμενες μέρες, θα φανεί πού είναι η πραγματική διαχωριστική γραμμή μεταξύ συντήρησης και προόδου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ