Τρίτη 5 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Απαιτούνται μέτρα πρόληψης και όχι κατασταλτικά ημίμετρα

Με αφορμή την 6η Μαρτίου, που έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο, το υπουργείο Παιδείας καλεί με εγκύκλιό του τις σχολικές μονάδες να αφιερώσουν αυτή τη βδομάδα δύο ή περισσότερες διδακτικές ώρες σε δράσεις και συζητήσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα βίας και σχολικού εκφοβισμού.

Ωστόσο, παρά τις προτροπές αυτές προς τους εκπαιδευτικούς που διαρκώς έρχονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα που διογκώνεται, η απουσία μέτρων πρόληψης και στήριξης των σχολικών κοινοτήτων από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας είναι παραπάνω από εμφανής.

Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του προέδρου της ΑΣΓΜΕ, Παναγιώτη Κατηφέ, που μιλώντας την Κυριακή στο «Action24» για το θέμα, στηλίτευσε στην απουσία μέτρων πρόληψης και στήριξης μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών. Επισήμανε ότι ακόμα και η πλατφόρμα καταγγελιών για το bullying, που από πέρσι έχει ψηφίσει το υπουργείο και αναμένεται να λειτουργήσει το επόμενο διάστημα, είναι ένα «κατασταλτικό μέτρο», που έρχεται να δράσει αφού έχει γίνει το γεγονός, ενώ τη μεγαλύτερη σημασία την έχει η πρόληψη. Πρόσθεσε πως σήμερα δεν στηρίζονται δραστηριότητες μέσα στο σχολικό πρόγραμμα που βοηθούν τα παιδιά να διαμορφώνουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες, ενώ επισήμανε την απουσία σχολικών ψυχολόγων και σχολικών κοινωνικών λειτουργών, την απουσία σχολών γονέων και γενικότερα μιας σειράς μέτρων που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν προληπτικά απέναντι στο πρόβλημα.

«Αλλά πάντα πρέπει να βάζουμε στο μυαλό μας ότι ζούμε σε μια κοινωνία που έχει πολλή βία, αποτυπώνεται από πολύ μικρή ηλικία στα παιδιά και είμαστε σε μια περίοδο με έξαρση της νεανικής παραβατικότητας, ως απότοκο και της πανδημίας, δηλαδή των κοινωνικών σχέσεων που διαμορφώθηκαν στα παιδιά μας στην περίοδο της πανδημίας», σημείωσε. Απέναντι σε αυτά, προσθέτουμε εμείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, παλεύουν καθημερινά αβοήθητοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ