Τρίτη 5 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΕΔΕ
Την υποχρηματοδότηση κατήγγειλε η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Ο Κ. Πελετίδης στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης
Ο Κ. Πελετίδης στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης
Το περασμένο Σάββατο έγινε η Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), όπου εκλέχτηκε και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ένωσης.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση», οι δυνάμεις του ΚΚΕ στην Τοπική Διοίκηση, παρά το εκλογικό σώμα που νοθεύει τον πραγματικό συσχετισμό, με στόχο να αποκλείονται οι φωνές που αντιστέκονται στην αντιλαϊκή πολιτική, συγκέντρωσε 18 ψήφους και κατέλαβε μία έδρα. Οι παρατάξεις «Σύγχρονοι ισχυροί δήμοι», που στήριξαν οι δυνάμεις της ΝΔ, εκπροσωπούνται με 20 έδρες, η «Αυτοδιοίκηση τώρα», που στηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, κατέλαβε 9 έδρες. Η παράταξη «Συντονισμός Αιρετών» δεν έλαβε έδρα.

Την κεντρική παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έκανε ο κομμουνιστής δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, που υπογράμμισε εξαρχής ότι η Τοπική Διοίκηση αποτελεί τμήμα του κράτους. Είπε χαρακτηριστικά: «Οι δήμοι είναι μια κρατική υπηρεσία που καλούμαστε να διαχειριστούμε. Ολοι γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία που θα μας επέτρεπαν να είμαστε αποτελεσματικοί προς όφελος των συνδημοτών μας. Εχουμε γίνει ένα "αμορτισέρ" το οποίο απορροφά τους κραδασμούς από την εφαρμογή μιας αντιλαϊκής πολιτικής, που μας θέλει να προωθούμε σε τοπικό επίπεδο τις κεντρικές κατευθύνσεις της και ταυτόχρονα να αποτελούμε τον "σάκο του μποξ" για να μένουν στο απυρόβλητο οι κυβερνώντες και τα οικονομικά συμφέροντα που είναι πάνω από αυτούς».

Τόνισε ότι οι εκπρόσωποι των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζονται ως ανεξάρτητοι, είναι καλοί στην περιγραφή αλλά παρότι λένε πως έχουν αφήσει την κομματική ταυτότητα έξω από τους δήμους, στηρίζουν την εφαρμοζόμενη πολιτική, κρύβουν τις αιτίες των προβλημάτων. Σημείωσε ακόμη: «Στα οικονομικά θέματα λέει η παράταξη του Κυριζόγλου ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε 6,95 δισ. ευρώ τη διετία 2020 - '22 και ότι την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, 2017 - '20, η κυβέρνηση αυτή έδωσε 5,3 δισ. Ποιος ο λόγος που δεν λέτε στα κείμενά σας την πραγματικότητα ολοκληρωμένα; Η Οικονομική Επιτροπή της ΚΕΔΕ λέει ότι κάθε χρόνο οι δήμοι μας πρέπει να μοιράζονται 7,5 δισ. ευρώ, δηλαδή τα χρήματα που πήραμε για 3 χρόνια είναι λιγότερα από αυτά που θα έπρεπε να παίρναμε στον έναν χρόνο. Και αυτό έγινε γιατί δεν το ξέρουμε; Οχι. Την τριετία αυτή έπρεπε να πάρουμε 22,5 δισ. Είχαμε ζητήματα με τα παρακρατηθέντα. Ποια ήταν η διεκδίκηση; Αφού εμείς είμαστε ανεξάρτητοι, τι ανάσα ένιωσε η κυβέρνηση από την ΚΕΔΕ; Είδατε κάτι; Κάποιοι είναι αμορτισέρ για τις κυβερνήσεις τους για να τις προστατέψουν».

Αναφέρθηκε σε όλα τα προβλήματα, στη διαχείριση απορριμμάτων, στο χαράτσι του τέλους ταφής, στην υποχρηματοδότηση, στην απαγόρευση των προσλήψεων και τόνισε ότι από αυτήν την πολιτική που ενισχύει τα οικονομικά συμφέροντα που εξυπηρετούν οι κυβερνήσεις με τους «αναπτυξιακούς» νόμους, «επένδυση είναι να πάρει τα χρήματα ένα ξενοδοχείο και να μην έχουμε ένα σχολικό συγκρότημα, όπως πρέπει, είναι επένδυση να κάνεις την ατομική επιχείρηση και δεν είναι επένδυση τα παιδιά μας που θα πρέπει να έχουν σχολεία που να "πετάνε". Αρα εδώ λοιπόν δεν είναι ότι δεν το ξέρετε, αλλά ότι άμα πάμε στην ουσία της πολιτικής εκεί αναδεικνύεται ποιος κερδίζει και ποιος χάνει. Πάνω από τις κυβερνήσεις υπάρχουν τα συμφέροντα. Και εμείς δεν πάμε μόνο στην κυβέρνηση, αν θα εναλλαχθεί η κυβέρνηση με τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ αλλά είναι τα αφεντικά των κυβερνώντων. Με τη διαχείριση των απορριμμάτων τα αφεντικά τα τσεπώνουν, με τους "αναπτυξιακούς" νόμους τα αφεντικά τα παίρνουν. Για όλα επομένως πρέπει να πάμε στην αιτία».

Και κατέληξε: «Καλούμε όλους όσοι συντάσσονται με την καρδιά και το μυαλό τους με τον σκοπό εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών, να ενισχύσουν τη "Λαϊκή Συσπείρωση". Μόνο η ενίσχυσή της μπορεί να δημιουργήσει τον πραγματικό "άλλο πόλο", των εργατικών - λαϊκών αναγκών, που δεν θα περιγράφει απλώς, αλλά που θα συγκρούεται με τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις. Θα είναι ο μόνος τρόπος για να έχει η κυβέρνηση απέναντί της μια ΚΕΔΕ που θα αποκαλύπτει την εφαρμοζόμενη πολιτική, που θα απαιτεί όσα έχουν ανάγκη οι δήμοι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ