Τρίτη 5 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Νέα συμβολική παρέμβαση στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης

Με νέα συμβολική παρέμβαση στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης, το πρωί του Σαββάτου, εργατικά σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι έστειλαν ηχηρό μήνυμα ότι το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί, ότι ο λαός με τον αγώνα του θα επιβάλει την τιμωρία των ενόχων όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.

Μάλιστα, ενοχλημένοι κυβέρνηση και διοίκηση του Οργανισμού κινητοποίησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για να εμποδίσουν την παρέμβαση, μια προκλητική προσπάθεια που δεν πέρασε.

Στο πλαίσιο της δράσης, οι φοιτητές έγραψαν με κόκκινα γράμματα στην είσοδο του ΟΣΕ «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί» και την ίδια ώρα εκπρόσωπος των σωματείων έγραψε στις μαρμάρινες κολόνες «Την οργή των νεκρών να φοβάστε!» και κόλλησε 57 αυτοκόλλητα που έγραφαν «...πάρε με όταν φτάσεις».

Σημειώνεται ότι την αντίστοιχη δράση που είχε πραγματοποιηθεί το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, στην επέτειο της ανείπωτης τραγωδίας, στο πλαίσιο της μεγάλης διαδήλωσης που έγινε στον ΟΣΕ, είχε σπεύσει να εξαφανίσει μέσα σε λίγες ώρες η εργοδοσία.

Σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι, με τη νέα τους παρέμβαση, έκαναν ξεκάθαρο ότι όσο και να προσπαθούν κυβέρνηση και εργοδοσία να κλείσουν το στόμα του λαού και της νεολαίας, δεν θα το καταφέρουν.

Σε όλη τη διάρκεια της συμβολικής δράσης ακούγονταν ασταμάτητα συνθήματα όπως «Στείλε όταν φτάσεις, δεν έφτασες ποτέ - εκδίκηση θα πάρουμε για σένανε μικρέ», «Μετράμε νεκρούς στις ράγες των Τεμπών, αίμα για τα κέρδη των αφεντικών», «Δεν είναι ατυχία ούτε κακιά στιγμή, είναι το κέρδος πάνω απ' τη ζωή», «Οι ράγες της ανάπτυξης βάφτηκαν με αίμα, ποτέ δεν θα ξεχάσουμε το έγκλημα στα τρένα» αλλά και «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, στον δρόμο του αγώνα κερδίζει η ζωή».


Αυτήν την απόφαση εργαζόμενου λαού και νεολαίας εξέφρασε ο Παναγιώτης Κολογκούνης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, λέγοντας ότι «είμαστε εδώ και συνεχίζουμε τον αγώνα ώστε οι πραγματικοί ένοχοι να πληρώσουν. Με τις παρεμβάσεις μας, τις κινητοποιήσεις μας, τις δράσεις μας αυτό το έγκλημα θα βρει την τιμωρία του». Οπως επίσης ο Νίκος Τσακλίδης, εργαζόμενος στον σιδηρόδρομο και μέλος της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στο μηχανοστάσιο της «Hellenic Train» στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας: «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας αυτό το έγκλημα να μην ξεχαστεί και είμαστε αποφασισμένοι όσο αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να το συγκαλύψει και ακόμα παραπάνω».

Κλείνοντας, ο Θανάσης Κουτσουράς, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ανέφερε ότι με τη συμβολική κινητοποίηση στη μνήμη των 57 νεκρών «στέλνουμε το μήνυμα ότι το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί, όσο κι αν θέλουν κάποιοι να το πετύχουν. Και δεν το πέτυχαν. Οι δυναμικές μαζικές κινητοποιήσεις αυτών των ημερών, η μεγάλη απεργία στις 28 Φλεβάρη έστειλαν αυτό το μήνυμα. Τους το κάνουμε ξεκάθαρο ότι οι ένοχοι θα πληρώσουν, ότι θα αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες, είτε είναι της κυβέρνησης αυτής είτε των προηγούμενων είτε της ΕΕ, που κάνουν τις πλάτες στην εργοδοσία που δεν υπολογίζει ζωές μπροστά στα κέρδη της.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας με πρωτοβουλίες, με αγωνιστικές παρεμβάσεις, παντού, στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς, στα πανεπιστήμια, με κορύφωση στις 17 Απρίλη, την πανεργατική πανελλαδική απεργία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ