Τετάρτη 6 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Νέα ΝΑΤΟική βάση με στόχο «την αντιμετώπιση της Ρωσίας»

Τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν στρατηγική σημασία, διαμήνυσε στα εγκαίνια ο εκπρόσωπος της λυκοσυμμαχίας

Από τα εγκαίνια της νέας ΝΑΤΟικής βάσης

Copyright 2024 The Associated

Από τα εγκαίνια της νέας ΝΑΤΟικής βάσης
Την επαναλειτουργία της βάσης στην Κούτσοβα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ υπερασπίστηκε ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, που μιλώντας προχτές στα εγκαίνια της βάσης υποστήριξε ότι αυτή θα προσθέσει «άλλο ένα στοιχείο ασφάλειας για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, για την οποία όλοι γνωρίζουμε ότι είναι μια περιοχή που κινδυνεύει από την απειλή και τις νεοϊμπεριαλιστικές φιλοδοξίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Υποστήριξε δε ότι η νέα ΝΑΤΟική βάση «είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, του συντονισμού», ειδικά «του συντονισμού ανάμεσα σε συμμάχους και της προσοχής που η Αλβανία δίνει στην ασφάλεια και την άμυνα», για να καταλήξει ότι «μαζί στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα ειρήνης, που αποδεικνύει ότι το ΝΑΤΟ είναι δεσμευμένο να προστατεύσει την ελευθερία και ασφάλεια των συμμάχων του».

Από τη μεριά του ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Μπατζράμ Μπεγκάι, είπε ότι «η βάση έχει μια αποστολή προστασίας και αποτροπής, ως ένα σημαντικό κέντρο για τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση των απειλών τού σήμερα και του αύριο».

Τέλος, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Ντίλαν Γουάιτ, υπογράμμισε ότι «η αναμόρφωση της αεροπορικής βάσης Κούτσοβα αποτελεί μια στρατηγική επένδυση και δείχνει ότι το ΝΑΤΟ συνεχίζει να ενισχύει την παρουσία του στα Δυτικά Βαλκάνια, μια περιοχή στρατηγικής σημασίας για τη Συμμαχία».


Copyright 2024 The Associated

Στα εγκαίνια παρευρέθηκε μεταξύ άλλων ο Ιταλός υπουργός Αμυνας, Λουίντο Γκροσέτο, ενώ στη βάση προσγειώθηκαν δύο μαχητικά αεροσκάφη που είχαν απογειωθεί από τη ΝΑΤΟική αεροπορική βάση του Αβιάνο στην Ιταλία.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες και ενώ το ΝΑΤΟ ιεραρχεί σταθερά την περαιτέρω διείσδυσή του στα Βαλκάνια, παραμένουν δυνάμεις στην περιοχή που προκρίνουν τη σταθερή συνεργασία με τη Ρωσία. Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων, Μίλοραντ Ντόντικ, μιλώντας στο πρακτορείο ITAR TASS εκτίμησε πως «ό,τι και να γίνει, οι Σέρβοι θα είναι με τη πλευρά των Ρώσων. Αυτό είναι που τους τρελαίνει (σ.σ. τους Δυτικούς), γι' αυτό θεωρούν ότι οι Σέρβοι πρέπει να τιμωρηθούν. Η Ρωσία μπορεί να κάνει λάθη, να κάνει κάτι όχι εντελώς σωστά, αλλά οι Σέρβοι θα είναι στη δική τους πλευρά (...) Εχουμε μάθει και οι δύο ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ελεύθερος αν δεν έχει ισχυρή χώρα».

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SΝS), Μίλος Βούτσεβιτς, μετέφερε προχτές στον Πρόεδρο της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ότι το κόμμα του διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση. Είχε προηγηθεί τοποθέτηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPS) ότι επιθυμεί να συνεχιστεί η κυβερνητική του συνεργασία με το SNS, η οποία ήδη μετρά δεκαετία. Στις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, που κάλεσε ο Βούτσιτς, αρνήθηκε να πάρει μέρος η ηγεσία του συνασπισμού «Η Σερβία ενάντια στη βία», που επιμένει στις καταγγελίες για νοθεία στις εκλογές του περασμένου Δεκέμβρη.

  • Στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν τον Απρίλη στη Βόρεια Μακεδονία, υποψήφιος από το SDSM θα είναι ξανά ο νυν Πρόεδρος της χώρας, Στέβο Πενταρόφσκι, ενώ υποψήφια του VMRO-DPMNE θα είναι και πάλι η βουλευτής του κόμματος Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα. Στις συνολικά 7 υποψηφιότητες περιλαμβάνεται και αυτή του σημερινού ΥΠΕΞ, Μπουγιάρ Οσμάνι, από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI, που την προηγούμενη φορά είχε στηρίξει τον Πενταρόφκσι.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ