Τετάρτη 6 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
AΪTH
Απόπειρα κατάληψης αεροδρομίου από συμμορίες

Το διεθνές αεροδρόμιο «Toussaint Louverture» της πρωτεύουσας της Αϊτής, Πορτ-Ο-Πρενς, προσπάθησαν να καταλάβουν το βράδυ της Δευτέρας πάνοπλες συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος, ανταλλάσσοντας σφοδρά πυρά με δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού. Το αεροδρόμιο ήταν κλειστό την ώρα των συγκρούσεων. Είχε προηγηθεί η απόφαση του δοτού πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί για επιβολή νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, μετά τη μεγάλη απόδραση χιλιάδων φυλακισμένων από τις δύο μεγαλύτερες φυλακές της Αϊτής και την επιβολή 72ωρης κατάστασης «εκτάκτου ανάγκης» στη χώρα.

Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος της Αϊτής, μετά τη δολοφονία του Προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ τον Ιούλιο του 2021, όσο περνά ο καιρός επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο. Ηδη οι ένοπλες συμμορίες και εγκληματικές οργανώσεις, που έχουν γίνει πανίσχυρες από το λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών με τις ΗΠΑ, ελέγχουν πάνω από το 80% της πρωτεύουσας.

Η Αϊτή κατά το παρελθόν έχει ζήσει στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ. Αν και θεωρείται η φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου, διαθέτει σημαντικό ορυκτό πλούτο, όπως βωξίτης (απαραίτητος για την παραγωγή αλουμινίου), χαλκός, αργυρός, χρυσός, πετρέλαιο και φυσικό αέριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ