Τετάρτη 6 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες δεσμεύσεις στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας»

Ο επικεφαλής της ΜΙΤ μεταβαίνει στις ΗΠΑ για σχετικές συνομιλίες

Την ετοιμότητα της κυβέρνησής του «να σφίξουμε τον κλοιό που θα διασφαλίσει τα σύνορά μας με το Ιράκ» εξέφρασε ξανά ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, καλώντας, μετά την προχτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, «όλους στην περιοχή να σεβαστούν τη στρατηγική ασφαλείας μας (...) Διαφορετικά, θα είναι οι ίδιοι η αιτία των εντάσεων που θα προκύψουν», ενώ μίλησε και για «νέους εφιάλτες» που θα δημιουργηθούν για «όσους πιστεύουν ότι θα γονατίσουμε από ένα τρομοκρατικό κράτος κατά μήκος των νότιων συνόρων μας» (αναφορά σε εστίες δράσης του ΡΚΚ».

Ο ίδιος κατέληξε δε ότι «μέχρι να αποδεχθούν αυτήν την πραγματικότητα όσοι ακόμη δεν μπορούν να κατανοήσουν την αποφασιστικότητα της χώρας μας και του έθνους μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, εμείς δεν θα σταματήσουμε να πιέζουμε», εξαγγέλλοντας ουσιαστικά νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής των τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών (ΜΙΤ), Ιμπραχίμ Καλίν, θα επισκεφτεί επίσημα την Ουάσιγκτον, όπου θα συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του, Ουίλιαμ Μπερνς, όπως και ανώτερα στελέχη από τον Λευκό Οίκο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Κογκρέσο. Θέματα των επαφών του θα είναι οι διμερείς σχέσεις, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ειδικά των οργανώσεων PKK, FETΟ, ISIL, αλλά και γενικά οι εξελίξεις σε Ιράκ και Συρία, όπως και οι εξελίξεις στη Γάζα. Ακόμα, οι δύο πλευρές - σύμφωνα με σχετικές ειδήσεις - θα αξιολογήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις σε Ουκρανία και Νότιο Καύκασο. Στα τέλη της βδομάδας στην αμερικανική πρωτεύουσα αναμένεται και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, που με τον ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν θα συμπροεδρεύσουν σε συνάντηση του μηχανισμού Στρατηγικού Διαλόγου που συγκρότησαν ΗΠΑ και Τουρκία.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, 7 άτομα έγινε χτες γνωστό ότι συνελήφθησαν για κατασκοπεία προς όφελος του Ισραήλ, δύο μήνες μετά από αντίστοιχο μεγάλο κύμα συλλήψεων στην Τουρκία. Στους υπόπτους περιλαμβάνονται και δημόσιοι υπάλληλοι, που κατηγορούνται ότι έδωσαν έναντι αμοιβής πληροφορίες για εγκατεστημένους στην Τουρκία «πολίτες και επιχειρήσεις της Μέσης Ανατολής».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση Τσαβούσογλου - Μπλίνκεν στις ΗΠΑ(2022-05-19 00:00:00.0)
Εκτακτη συνεδρίαση της Βουλής για τη δράση του στρατού εκτός συνόρων(2017-09-23 00:00:00.0)
Αντιδράσεις από τις επιχειρήσεις τουρκικών στρατευμάτων(2016-10-25 00:00:00.0)
Επίσκεψη Κάρτερ στην Τουρκία(2016-10-22 00:00:00.0)
Συνάντηση Μπους - Ερντογάν(2007-10-31 00:00:00.0)
Επιχειρήσεις στα σύνορα(2007-10-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ