Τετάρτη 6 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Αυξάνει στρατιωτικές δαπάνες για «εκπλήρωση διεθνών ευθυνών και υποχρεώσεων»

Σταθερά προσηλωμένη στις ανάγκες που γεννά η όξυνση του ανταγωνισμού για την πρωτοκαθεδρία στη διεθνή ιμπεριαλιστική πυραμίδα, η Κίνα ιεραρχεί ψηλά την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, έτοιμη να αναμετρηθεί με κάθε τρόπο καταρχάς με τις ΗΠΑ για την υπεράσπιση των μονοπωλιακών συμφερόντων που εκπροσωπεί.

Στο πλαίσιο της ετήσιας συνεδρίασης της Βουλής (NPC), που συνεχίζεται αυτές τις μέρες, ο εκπρόσωπος της Συνόδου (NPC), Λου Κιντζιάν, δήλωσε ότι η Κίνα διατηρεί «λογική και σταθερή αύξηση των στρατιωτικών της δαπανών» για τη διασφάλιση της «εθνικής κυριαρχίας, της ασφάλειας και των αναπτυξιακών συμφερόντων» της, αλλά και για «την καλύτερη εκπλήρωση των διεθνών ευθυνών και υποχρεώσεών της, ως μεγάλης χώρας». Υποστήριξε κατά τ' άλλα ότι η χώρα είναι «δεσμευμένη σε ένα μονοπάτι ειρηνικής ανάπτυξης, έτοιμη να μοιραστεί ευκαιρίες ανάπτυξης με άλλες χώρες και να προωθήσει έναν νέο τύπο διεθνών σχέσεων που χαρακτηρίζουν τον αμοιβαίο σεβασμό, τη δικαιοσύνη και τη συνεργασία αμοιβαίου οφέλους», για «νέες συνεισφορές στον ευγενή σκοπό της ειρήνης και της ανάπτυξης»...

Ολα αυτά ενώ το Πεκίνο εντείνει σχέδια για επέκταση στρατιωτικών υποδομών στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, διευρύνει τη στρατιωτική του παρουσία σε μια σειρά από άλλες περιοχές του πλανήτη απέναντι σε αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Η κινεζική ηγεσία επαναλαμβάνει ότι θα «εναντιωθεί σθεναρά» σε κάθε δραστηριότητα για την «ανεξαρτησία» της Ταϊβάν και κάθε «εξωτερική ανάμειξη» στις υποθέσεις της νήσου.

Την ίδια στιγμή, η συνεδρίαση αναμενόταν - σύμφωνα με διαρροές προσχεδίων - να ορίσει ως στόχο για την ανάπτυξη της οικονομίας το 2024 το 5% του ΑΕΠ.

Το 2023 η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με 5,2%, ενώ φέτος οι αναπτυξιακοί στόχοι θα είναι δυσκολότερο να επιτευχθούν. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης της χώρας στο 4,6% και το 2028 μεσοπρόθεσμα θα φτάσει στο 3,5%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ