Τετάρτη 10 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Διακηρύξεις και κατασταλτικά μέτρα αντί για ουσιαστικές παρεμβάσεις

Η «εθνική στρατηγική» και η εκστρατεία ενημέρωσης για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού παρουσιάστηκαν από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας

Eurokinissi

Διακηρύξεις για εξάλειψη του σχολικού εκφοβισμού και της βίας στα σχολεία αλλά χωρίς ουσιαστικά, γενναία μέτρα που να αντιμετωπίζουν τις γενεσιουργούς αιτίες, στη λογική του μικρότερου κόστους, με μέτρα προς αξιοποίηση και για την καταστολή των αγώνων, ακούστηκαν χτες από την κυβέρνηση κατά την παρουσίαση της «εθνικής στρατηγικής» και της εκστρατείας ενημέρωσης για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού.

Μακριά από τις αγωνίες και τις ουσιαστικές προτάσεις που έχουν καταθέσει γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές, το σχέδιο της κυβέρνησης επικεντρώνεται τελικά στη λειτουργία πλατφόρμας καταγγελιών και σε αυστηροποίηση των παιδαγωγικών και πειθαρχικών μέτρων στα σχολεία. Σε αυτές περιλαμβάνονται αποβολή από τα μαθήματα μέχρι 3 μέρες από τον διευθυντή και μέχρι 5 μέρες από τον Σύλλογο Διδασκόντων, αλλαγή τμήματος, αποκλεισμός από δράσεις και εκπαιδευτικές εκδρομές, και διευκόλυνση της διαδικασίας αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος. Το όριο των απουσιών διατηρείται στις 114, επανέρχεται το όριο των 50 αδικαιολόγητων και απουσίες έως 2 συνεχόμενες μέρες αιτιολογούνται από γονείς (για περισσότερες προβλέπεται ιατρική γνωμάτευση). Επιπλέον, σε περίπτωση φθοράς από βανδαλισμό η δαπάνη αποκατάστασης βαρύνει τον γονέα του μαθητή.

Οπως ανακοινώθηκε, τίθεται σε λειτουργία η πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr, μέσω της οποίας επωνύμως ένας γονιός ή ένα παιδί Γυμνασίου ή Λυκείου θα μπορεί να καταγράψει λεπτομερώς περιστατικά εκφοβισμού, ώστε να ξεκινήσουν η διερεύνηση και η αντιμετώπισή τους σύμφωνα με συγκεκριμένους κανόνες, που έχουν διαμορφωθεί από ειδικούς, λέει η κυβέρνηση. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα προβλέπεται στον περσινό νόμο που ψηφίστηκε για τη σχολική βία, ένα νομοθέτημα που χαρακτηρίζεται και από μια ταύτιση των παραβατικών συμπεριφορών με τις μαθητικές κινητοποιήσεις - είναι χαρακτηριστικό ότι ορίζει την «παρεμπόδιση της ομαλής διεξαγωγής των μαθημάτων» ως σχολική βία. Ολα τα παραπάνω έρχονται βέβαια στο πλαίσιο μιας πολιτικής που αντιμετωπίζει με αυταρχισμό και τιμωρίες κάθε διεκδίκηση, και όχι μόνο μέσα στα σχολεία.

Ο υπουργός Παιδείας εξήγγειλε νέο κανονισμό λειτουργίας των σχολείων, που θα τεθεί σε ισχύ από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, με «σαφείς κανόνες συμπεριφοράς και συνεπειών για κάθε παράπτωμα». Μάλιστα, προβλέπεται πως «με την εγγραφή οι γονείς υπογράφουν ότι έλαβαν γνώση και βεβαιώνουν τη δέσμευση του παιδιού τους και τη δική τους».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, που σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας πάει μαζί με τα πιο βαριά περιστατικά bullying. Τα συγκεκριμένα μέτρα που ορίζονται είναι ποινή αποβολής 1 έως 5 μέρες για όποιον αποτυπώνει περιστατικό, και αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος αν καταγράφει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τρίτων προσώπων.

Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις στο περιεχόμενο του σχολείου, προβλέπονται τα δοκιμασμένα αποσπασματικά προγράμματα καλλιέργειας δεξιοτήτων, τα οποία ωστόσο δεν απαντούν από μόνα τους στην ολοένα και πιο φανερή ανάγκη για άλλο προσανατολισμό του σχολείου: Στραμμένο στην καλλιέργεια ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων, στην πραγματική γνώση των κανόνων της φύσης και της κοινωνίας, σε όλα εκείνα που σήμερα θυσιάζονται ολοένα και περισσότερο, καθώς χτίζεται η Εκπαίδευση της ημιμάθειας και των δεξιοτήτων, της κατηγοριοποίησης, του ανταγωνισμού και των αποκλεισμών.

Στη φιέστα που στήθηκε στο 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης δεν ακούστηκε τίποτα για την αναγκαία επαρκή στελέχωση των σχολικών μονάδων με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, που είναι ελάχιστοι στα σχολεία, κανένα μέτρο εμπλουτισμού του σχολείου με δραστηριότητες πολιτισμού και αθλητισμού, η αξία του οποίου αναφέρθηκε και από τον πρωθυπουργό χτες, προσχηματικά ωστόσο, με δεδομένο ότι τέτοιες δραστηριότητες εξαρτώνται από την τσέπη της κάθε οικογένειας.

Καθώς η καμπάνια έχει και χορηγό ιδιώτη, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή του ευχαριστώντας το Ιδρυμα Ωνάση για την υποστήριξη της επικοινωνιακής καμπάνιας, αλλά και τη χρηματοδότηση ειδικών επιστημόνων, όπως είπε. Ανέφερε πως υπάρχει προβληματισμός για τη μεγάλη έξαρση των φαινομένων σήμερα, όχι μόνο ως προς τον αριθμό των περιστατικών αλλά και την έντασή τους, και κυρίως τη βία. Ο ίδιος χαρακτήρισε τα μέτρα «συνολικό σχέδιο, το οποίο πρώτα απ' όλα δεν διστάζει να μιλήσει ανοιχτά για το πρόβλημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ