Τετάρτη 10 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Ακόμα μια φορά επιβεβαιώνεται το σύνθημα «`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»

Συνέντευξη με φοιτητές της εστίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με αφορμή την πυρκαγιά της προηγούμενης βδομάδας

Εστιακοί φοιτητές στο γυμναστήριο μετά τη φωτιά
Εστιακοί φοιτητές στο γυμναστήριο μετά τη φωτιά
Με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε την περασμένη βδομάδα στη Φοιτητική Εστία της Πανεπιστημιούπολης στα Γιάννενα και ανέδειξε τις τραγικές ελλείψεις και τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι εστιακοί φοιτητές, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με την Αθανασία Σουγιελτζή, εστιακή φοιτήτρια στο συγκεκριμένο κτίριο που ξέσπασε η φωτιά, και τον Κώστα Καμήλο, μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Εστιών.

-- Δώστε μας μια άμεση μαρτυρία για το πώς βίωσαν οι φοιτητές το περιστατικό της πυρκαγιάς.

Α. Σ.: Ηταν ξημερώματα Τετάρτης 3/4/2024, ώρα 3.30, όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε δωμάτιο των Β' κατοικιών στο Γ' κτίριο των Φοιτητικών Εστιών Ιωαννίνων. Η φοιτήτρια που έμενε στο φλεγόμενο δωμάτιο βγήκε στον διάδρομο και άρχισε να φωνάζει για βοήθεια. Κάθε προσπάθεια εκείνης και των υπόλοιπων φοιτητών που ξύπνησαν εγκαίρως να ενεργοποιήσουν τους συναγερμούς και τους πυροσβεστήρες ήταν μάταιη.

Μόλις καταλάβαμε πως ο συναγερμός δεν λειτουργεί πανικόβλητοι προσπαθήσαμε να ξυπνήσουμε όλους τους υπόλοιπους συμφοιτητές μας. Η Πυροσβεστική έφτασε ευτυχώς εγκαίρως και οι φοιτητές συνέχιζαν να ουρλιάζουν για βοήθεια και για να ξυπνήσουν ο ένας τον άλλον. Αρκετοί φοιτητές του 3ου ορόφου εγκλωβίστηκαν λόγω του καπνού που υπήρχε στον διάδρομο και δεν μπορούσαν να βγουν από τις πόρτες των δωματίων τους. Πήδηξαν από τα μπαλκόνια και έφυγαν από διάφορες τυχαίες πόρτες. Ολοι οι φοιτητές πανικόβλητοι προσπαθούν να βγάλουν και τους υπόλοιπους από το κτίριο με κίνδυνο της ζωής τους.

Καταστροφές που άφησε πίσω της η πυρκαγιά
Καταστροφές που άφησε πίσω της η πυρκαγιά
Ευτυχώς, χάρη στην κοινή προσπάθεια των φοιτητών, όλοι οι όροφοι είχαν εκκενωθεί μέχρι τις 3.45. Μόλις βεβαιωθήκαμε πως όλοι οι συμφοιτητές μας είχαν βγει ασφαλείς από το κτίριο, κοιτάζοντας γύρω μας εάν ο γείτονάς μας είναι κάτω μαζί μας, τότε αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε την τραγική κατάσταση. Ηταν εξοργιστικό ότι ώρες αφότου ξέσπασε η πυρκαγιά έφτασε η πρύτανης στον χώρο, ενώ κάθε έκκλησή μας για νερό και φαγητό έπεφτε στο κενό εκ μέρους της.

Αντιμέτωποι με τραγικές ελλείψεις και προβλήματα

Ταυτόχρονα είναι ενδεικτικό ότι δύο ώρες αργότερα και αφού η φωτιά είχε ήδη περιοριστεί από την Πυροσβεστική, λειτούργησαν οι αισθητήρες καπνού! Εως τις 6 το πρωί γίνονταν αναζωπυρώσεις ενώ στις 7 μεταφέρθηκαν κάποιοι φοιτητές σε κοινόχρηστο χώρο του πανεπιστημίου (γήπεδο). Κάποιοι έσπευσαν να μείνουν σε φίλους και γνωστούς αναζητώντας καλύτερες συνθήκες από αυτές που παρείχε η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου. Το κτίριο μετά από τους απαραίτητους ελέγχους κρίθηκε κατάλληλο προς κατοίκηση στο ισόγειο, στον 1ο και στον 2ο, ενώ ο 3ος όροφος έχει εκκενωθεί. Κανένας φοιτητής δεν επέστρεψε στο κτίριο λόγω της αφόρητης μυρωδιάς, της υγρασίας, των καταστροφών αλλά και της συναισθηματικής φόρτισης που είχαν όλοι υποστεί. Από τους φοιτητές το κτίριο κρίθηκε πλήρως ανθυγιεινό, τρομακτικό και ελλιπές...

-- Οι φοιτητές δηλώνουν πως η πυρκαγιά ανέδειξε την ανάγκη για μέτρα προστασίας. Τι αποκαλύφθηκε ειδικότερα;

Κ. Κ.: Με την πρόσφατη πυρκαγιά αναδείχθηκε με τον πλέον επιτακτικό τρόπο η κατάσταση που βρίσκονται οι Φοιτητικές Εστίες στα Γιάννενα αλλά και σε όλη τη χώρα! Φαίνεται ότι δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα ασφάλειας τόσο με μέτρα περιορισμού αντίστοιχων καταστάσεων (συστήματα πυρασφάλειας, επαρκείς πυροσβεστήρες σε κάθε όροφο), όσο και με μέτρα προφύλαξης (σχέδια και ασκήσεις εκκένωσης των κτιρίων, αντίστοιχες έξοδοι κινδύνου κ.λπ.), που όπως έχουν αποκαλύψει οι ίδιοι οι φοιτητές είτε ήταν ανύπαρκτα είτε δεν λειτουργούσαν (π.χ. χειροκίνητοι συναγερμοί που δεν λειτούργησαν). Επίσης, αναδείχθηκε και η ανάγκη να υπάρχει επαρκές προσωπικό στις αντίστοιχες υπηρεσίες του ίδιου του Πανεπιστημίου που σχετίζεται με τη διαχείριση των εστιών (Φοιτητική Μέριμνα, διοικητικό προσωπικό κ.λπ.).

Είναι πραγματικά εγκληματικές οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης αλλά και των προηγούμενων. Σκεφτείτε ότι μόλις 6 χρόνια μετά τη μεγάλη φωτιά στις εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο, που έκαψε ολοσχερώς τα κτίρια, οι αντίστοιχες τότε καταγγελίες για έλλειψη μέτρων προστασίας αλλά και μη λειτουργία των συστημάτων πυρόσβεσης δεν πάρθηκαν υπόψη, δεν έχει γίνει πανελλαδικά έλεγχος αυτών των μέτρων σε χώρους που διαμένουν χιλιάδες φοιτητές... Δεν έχει δοθεί χρηματοδότηση για να μπορέσουν να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα από όσες κυβερνήσεις και αν πέρασαν.

-- Με αφετηρία το περιστατικό ήρθαν και πάλι στην επιφάνεια μια σειρά από ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι οικότροφοι φοιτητές ειδικά στα Γιάννενα και γενικότερα στις εστίες της χώρας. Μιλήστε μας γι' αυτό.

Κ. Κ.: Αν οι φοιτητές που ήμασταν εκεί δεν είχαμε λειτουργήσει άμεσα, τότε δεν θα μιλούσαμε σήμερα για περιστατικό αλλά για ένα ακόμα έγκλημα...

Δεν γίνεται από φωτιά σε φωτιά να θυμούνται οι υπεύθυνοι τα «ζητήματα των εστιών». Για εμάς αυτά τα ζητήματα, η κατάσταση στις εστίες μας είναι συνεχώς στην επιφάνεια γιατί τη βιώνουμε καθημερινά.

Ολα αυτά που αντιμετωπίζουμε οι εστιακοί φοιτητές τόσο στα Γιάννενα όσο και πανελλαδικά είναι απαράδεκτα. Ζητήματα που αφορούν τις ίδιες τις συνθήκες με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι στην καθημερινότητά μας στις εστίες, όπως οι ασυντήρητες υποδομές των κτιρίων, η θέρμανση και το ζεστό νερό που υπάρχουν μόλις δύο ώρες το πρωί και δύο ώρες το βράδυ, η παντελής έλλειψη χώρων πολιτισμού μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου, συμβουλευτικών κέντρων (όπως ψυχολόγοι). Και μάλιστα, με την ακρίβεια να χτυπάει «κόκκινο» για εμάς και τις οικογένειές μας, πληρώναμε ακόμα και χαράτσια μέχρι σήμερα, που με τον αγώνα μας τα ανατρέψαμε πριν από λίγες μέρες.

Να τονίσουμε επίσης ότι το Πανεπιστήμιο βρίσκεται αρκετά μακριά από το κέντρο των Ιωαννίνων και οι φοιτητές που μένουν στις εστίες της Πανεπιστημιούπολης (εστίες Δουρούτης) δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό ή να μπορούν να γυρίσουν στα σπίτια τους μετά τις 11 το βράδυ επειδή τα δρομολόγια του αστικού ΚΤΕΛ σταματούν εκείνη την ώρα. Το δεύτερο συγκρότημα φοιτητικών εστιών που βρίσκεται μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων (εστίες Δόμπολης) είναι σε ανεπίτρεπτη κατάσταση για να μένουν φοιτητές το 2024. Πρόκειται για παμπάλαιο κτίριο με κοινόχρηστα μπάνια και ασυντήρητες εγκαταστάσεις.

Η τεράστια υποχρηματοδότηση της Φοιτητικής Μέριμνας κρύβεται πίσω από όλα αυτά τα θέματα. Η πολιτική που θεωρεί κόστος τις ανάγκες μας και τη φοιτητική μέριμνα... Μάλιστα, πρόσφατα το ΙΝΕΒΙΔΙΜ ανακοίνωσε τη μείωση κατά 50% της χρηματοδότησης για εξοπλισμό των εστιών, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τις επιχειρηματικές μπίζνες που κλείνει το Πανεπιστήμιο, που πανηγυρίζει για τους δείκτες της οικονομίας που λέει «πάνε καλά»! Ακόμα μια φορά επιβεβαιώνεται το σύνθημα «`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», όπως έχουμε πει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια! Η πυρκαγιά να είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Χαιρετίζουν την αλληλεγγύη και προβάλλουν διεκδικήσεις

-- Πώς απαντούν οι φοιτητές σε αυτήν την κατάσταση και ποιες είναι οι διεκδικήσεις τους;

Κ. Κ.: Είναι δεκάδες οι φοιτητικοί σύλλογοι εστιακών φοιτητών που αναδεικνύουν όλα αυτά τα προβλήματα εδώ και χρόνια και προειδοποιούσαν ότι μπορεί να θρηνήσουμε ακόμα και θύματα σε αντίστοιχη κατάσταση αφού δεν υπάρχουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας!

Οι φοιτητές βρισκόμαστε εδώ και μήνες σε έναν μεγάλο αγώνα για τις σπουδές μας, διεκδικούσαμε λύσεις και στα προβλήματα που σας περιγράφω.

Από την πρώτη στιγμή στη φωτιά, οργανώσαμε την αλληλεγγύη και τώρα διεκδικούμε και με κινητοποιήσεις άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της τραγικής κατάστασης. Πιο συγκεκριμένα:

  • Αμεσα να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες στα δωμάτια που μένουν τώρα οι φοιτητές.
  • Αμεσα να γίνουν έλεγχος, καθαριότητα και αποκατάσταση στις ζημιές στο Γ' κτίριο με έκτακτο εξειδικευμένο προσωπικό.
  • Να γίνει επίσημη καταγραφή στις ζημιές και να προχωρήσει η αποζημίωση σε όλα τα παιδιά που καταστράφηκαν τα πράγματά τους.
  • Ελεγχος σε όλες τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου.
  • Προσλήψεις μόνιμου και επαρκούς προσωπικού για να ενισχυθούν οι τεχνικές υπηρεσίες και η καθαριότητα του Πανεπιστημίου.
  • Τα Τμήματα να εξασφαλίσουν εξοπλισμό και συγγράμματα για όλα τα παιδιά που έχουν θέμα.
  • Σε όλες τις εστίες της χώρας να γίνει ΑΜΕΣΑ έλεγχος για τα συστήματα πυρασφάλειας και τις υποδομές!
  • Να καταργηθεί ο απαράδεκτος εσωτερικός κανονισμός των εστιών.
  • Να εξασφαλιστεί πλήρης αντισεισμική και αντιπυρική θωράκιση των εστιών και όλων των κτιρίων του Πανεπιστημίου.

Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι με την αλληλεγγύη των φοιτητών κατάφερε εγκαίρως να εκκενωθεί το κτίριο και με τις αποφασιστικές τους παρεμβάσεις, σε Πρυτανεία και Φοιτητική Μέριμνα, κατάφεραν την ίδια μέρα να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι πυρόπληκτοι φοιτητές θα μπορούν να μείνουν σε άλλα δωμάτια των εστιών, για όσο χρειαστεί, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά τη δύναμη της συλλογικής διεκδίκησης και του οργανωμένου αγώνα!

Και πραγματικά να ευχαριστήσουμε όλους τους φοιτητές που δείξανε την αλληλεγγύη τους, αλλά και τα εργατικά σωματεία της πόλης που βρέθηκαν δίπλα μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ