Πέμπτη 25 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Απαίτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του «δικαστικού χάρτη»

Προχώρησαν χτες σε πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση στην Αθήνα

Με πανελλαδική απεργία οι δικαστικοί υπάλληλοι καταδίκασαν χτες το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την «αναμόρφωση» του «δικαστικού χάρτη», που περιλαμβάνει την κατάργηση και τη συγχώνευση μιας σειράς δικαστικών υπηρεσιών, απαιτώντας την απόσυρσή του. Στο πλαίσιο της απεργιακής τους κινητοποίησης έκαναν συγκέντρωση στο Σύνταγμα και στη συνέχεια στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου αντιπροσωπεία συνδικαλιστών μετέφερε τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Οι δικαστικοί υπάλληλοι της Αθήνας και της Εύβοιας συγκεντρώθηκαν αρχικά στην παλιά Βουλή και στη συνέχεια έφτασαν με πορεία στο Σύνταγμα, όπου συνάντησαν τους συναδέλφους τους από άλλες περιοχές της χώρας (Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Θήβα, Αιτωλοακαρνανία). «Οχι στην κατάργηση των υπηρεσιών, θέλουμε προσλήψεις και αύξηση μισθών», απαίτησαν, ενώ κατήγγειλαν τη μεγάλη υποστελέχωση: «Ενας υπάλληλος, τρία τα κενά, άλλο δεν βγαίνει έτσι η δουλειά».

Στην απεργιακή συγκέντρωση συμμετείχαν συνδικαλιστικές οργανώσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης (Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων, Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας, Σωματείο Δικαστικών Διερμηνέων Αττικής, Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Διοικητικών Δικαστηρίων Αθήνας και Σύνδεσμος Επιμελητών Δικαστηρίων Ανηλίκων), καθώς επίσης και η Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.


Την κινητοποίηση χαιρέτισε έξω από τη Βουλή η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ. «Είναι μια απάντηση στον υπουργό που αναζητά συναίνεση στο νομοσχέδιο - έκτρωμα, των καταργήσεων και των συγχωνεύσεων των δικαστηρίων», ενώ βαφτίζει «εκσυγχρονισμό» το να δουλεύει ένας υπάλληλος για δουλειά που χρειάζεται τρεις και να γίνεται η Δικαιοσύνη όλο και πιο απρόσιτη για τον λαό. «Αν πραγματικά θέλουν να εκσυγχρονίσουν τη Δικαιοσύνη, να μείνουν ανοιχτά όλα τα δικαστήρια, να στελεχωθούν με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό», είπε. «Το νομοσχέδιο αυτό έχει τη σφραγίδα και την υπογραφή της ΕΕ, που όλα τα ζυγίζει στη ζυγαριά του κόστους - οφέλους», υπογράμμισε και εξήγησε πως η αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Είναι κοινό μας αίτημα να μην μπουν περαιτέρω εμπόδια στην πρόσβαση του λαού στη Δικαιοσύνη», τόνισε η Νίκη Χρονοπούλου, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Οσο για την «επιτάχυνση» στην απονομή Δικαιοσύνης που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, σχολίασε ότι οι εργαζόμενοι τη γνωρίζουν καλά, καθώς οι απεργίες, οι κινητοποιήσεις, οι συνδικαλιστές σέρνονται στα δικαστήρια και ποινικοποιούνται. «Ο μόνος δρόμος για τους εργαζόμενους είναι αυτός του καθημερινού αγώνα», κατέληξε.

Την απαίτηση των δικηγόρων να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, που δυσκολεύει την πρόσβαση του λαού στη Δικαιοσύνη και ταυτόχρονα παρουσιάζεται ως προϋπόθεση για την προσέλκυση «επενδυτών», μετέφερε η Βάγια Γκουνέλα, από το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων.

«Σήμερα οι δικαστικοί υπάλληλοι λένε ένα μεγάλο "όχι" σε αυτό το έκτρωμα που λέγεται "δικαστικός χάρτης"», είπε ο Ανέστης Προυσανίδης, από την Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων, χαιρετίζοντας τη μεγάλη συμμετοχή στην απεργία σε όλη τη χώρα. «Χωρίς εσάς δεν λειτουργεί έδρα, χωρίς εσάς δεν λειτουργεί δικαστήριο, χωρίς εσάς δεν λειτουργεί δικαστική υπηρεσία», τόνισε και κάλεσε τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα. Στον χαιρετισμό του δεν άφησε ασχολίαστη την έντονη παρουσία των δυνάμεων της αστυνομίας στην κινητοποίηση και απαίτησε να μπει τέρμα στην προσπάθεια τρομοκράτησης και καταστολής των δίκαιων αγώνων των εργαζομένων.

Το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσε και ο Αντώνης Αντανασιώτης, εκλεγμένος με την «Αγωνιστική Συσπείρωση» στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ