Πέμπτη 25 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Στην περιθωριοποίηση οδηγούνται τυφλοί, από την ακρίβεια και τη διάλυση κοινωνικών δομών

Από την παρέμβαση της Σεμίνας Διγενή στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

«Οι τυφλοί της χώρας και οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης χτυπιούνται πολλαπλά από την πολιτική της ακρίβειας, της εμπορευματοποίησης της Υγείας και της Πρόνοιας, της αποσάθρωσης των δημόσιων κοινωνικών δομών και υπηρεσιών. Την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, των αλμάτων, των κατακτήσεων της επιστήμης, η ανεργία περισσότερο από ποτέ περιθωριοποιεί και καταρρακώνει ιδιαίτερα τους νέους τυφλούς, αντί να τους βοηθάει με τις δυνατότητες που έχει».

Τα παραπάνω τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Σεμίνα Διγενή, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα των τυφλών, αναδεικνύοντας τα πολύ σοβαρά προβλήματα στον τομέα της πρόληψης της αναπηρίας, της εκπαίδευσης και της αποκατάστασης.

Υπογράμμισε πως είναι ισχυρό το χτύπημα που έχουν καταφέρει στις ζωές τους η φτωχοποίηση, το σμπαράλιασμα του συστήματος Υγείας με το νέο ΕΣΥ της εμπορευματοποίησης και τη διάλυση των σχολών τυφλών.

«Προκαλεί τρόμο η περίπτωση να χαθεί μέρος των κτιριακών εγκαταστάσεων στην Αθήνα στην Καλλιθέα, και στη Θεσσαλονίκη. Εν έτει 2024, με την τεχνολογία να έχει κάνει τεράστια άλματα και να ανοίγει νέες δυνατότητες, οι τυφλοί που δουλεύουν σήμερα ως μισθωτοί, είναι λιγότεροι απ' το 1/10 των τυφλών που δούλευαν πριν 40 χρόνια. 1.400 τότε, σήμερα το πολύ 100», υπογράμμισε.

Επίσης, μετέφερε στη Βουλή τις καταγγελίες της «Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Τυφλών», ότι ίδιο το σωματείο των τυφλών εμπορεύεται τη γραφή Braille, καθώς η εκμάθησή της γίνεται επί πληρωμή, σε νέα παιδιά που τρέχουν να πάρουν μία πιστοποίηση μπας και μετρήσει και πιάσουν πιο εύκολα δουλειά. Τόνισε ότι οι τυφλοί που γνωρίζουν γραφή Braille είναι λιγότεροι από ποτέ, ενώ η παραγωγή βιβλίων περιορίζεται μόνο στα σχολικά.

Η Σεμίνα Διγενή μετέφερε συγκεκριμένα αιτήματα που διατυπώνουν αυτοί οι άνθρωποι για μέτρα προστασίας από την ακρίβεια.

Ακόμη, υπογράμμισε πως προκαλεί οργή στον χώρο των τυφλών και των ανθρώπων με προβλήματα όρασης, ότι 25 χρόνια μετά τον σεισμό της Πάρνηθας το παλιό κτίριο της σχολής τυφλών, το Αμπέτειο, στην Καλλιθέα παραμένει αναξιοποίητο, γιατί δεν δόθηκαν οι αναγκαίες πιστώσεις για να γίνουν τα απαραίτητα έργα ανακαίνισης για να μπορέσει να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες της εκπαίδευσης, της εν γένει λειτουργίας και αναβάθμισης του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών.

Επίσης 60 χρόνια μετά τη λειτουργία της Σχολής Τυφλών της Θεσσαλονίκης, είναι τεράστιες οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων που δεν έλυσαν τόσα χρόνια το ιδιοκτησιακό της Σχολής, ενώ κάποιοι έφτασαν σήμερα στο σημείο να διαφημίζουν την ευαισθησία της Εθνικής Τράπεζας, που θα πληρώσει την ανακαίνιση ενός μέρους των εγκαταστάσεων της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ