Τετάρτη 22 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΟΥΣΑ - ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ «ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΥ»
Κλιμακώνουν τον αγώνα τους και κατεβαίνουν για νέα κινητοποίηση στην Αθήνα

Την Παρασκευή 24 Μάη στη ΔΥΠΑ θα διεκδικήσουν το έκτακτο επίδομα για να σταθούν στα πόδια τους

Κλιμάκωση του αγώνα τους με κάθοδο στην Αθήνα την Παρασκευή 24 Μάη αποφάσισαν οι απολυμένοι της Νηματουργίας «Βαρβαρέσος» στη Νάουσα, στη διάρκεια μαχητικής κινητοποίησης - συνέλευσης που πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα μπροστά στην πύλη του εργοστασίου, όπου έδωσαν και συνέντευξη Τύπου.

Πιο συγκεκριμένα, στις 10 π.μ. θα βρεθούν έξω από τα γραφεία της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) στην Αθήνα, προκειμένου να διεκδικήσουν την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ύψους 4.000 ευρώ προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν άμεσες τρέχουσες πάγιες ανάγκες, καθώς απολύθηκαν χωρίς να πληρωθούν τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις που τους οφείλει η εργοδοσία.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν επίσης: Να πληρωθούν τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους, που φτάνουν τα 7 εκατ. ευρώ. Να μη μείνει κανένα σπίτι άνεργου χωρίς ρεύμα και νερό, να παγώσουν οι λογαριασμοί, να μην πλειστηριαστεί κανένα σπίτι.

Να θεωρηθεί συντάξιμος ο χρόνος ανεργίας, να παρθούν μέτρα προστασίας για όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη. Να ενταχθούν οι απολυμένοι σε προγράμματα εργασίας, με πλήρη δικαιώματα. Να βγουν στη σύνταξη με πλήρεις αποδοχές οι εργαζόμενοι που έχουν συμπληρωμένα 10.500 ένσημα.

Και, τέλος, να μη χαθεί κανένα εργασιακό δικαίωμα και καμία θέση εργασίας σε περίπτωση που έρθει κάποιος επενδυτής και επιδιώξει πονηρά να ανοίξει το εργοστάσιο «καθαρό» από τους εργαζόμενους.

Μιλώντας στους εργαζόμενους ο Παναγιώτης Κουτσουπιάς, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου, χαρακτήρισε «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε» τα όσα είπε ο υφυπουργός Εργασίας απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Λεωνίδα Στολτίδη. «Μας πληροφόρησε πώς θα κάνουμε διακανονισμούς στα χρέη που δημιουργήθηκαν από την απληρωσιά, χρόνια τώρα, που ακολουθεί η εταιρεία, και τίποτα δεν είπε για τη στήριξη των εργαζομένων», ανέφερε. Κάλεσε τους εργαζόμενους να μην περιμένουν από κανέναν να δώσει λύση στα προβλήματά τους αν δεν απαιτήσουν αγωνιστικά τη δικαίωση των αιτημάτων τους. Και πρόσθεσε: «Η πίεση που θα ασκήσουμε είναι με τη συμμετοχή μας, και προεκλογικά θα μετρήσει ακόμα περισσότερο».

Κατήγγειλε την πολιτική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά, που υλοποιούν τις κατευθύνσεις της, για το γεγονός ότι ρήμαξε την πόλη της Νάουσας και εξαφάνισε τους 4.500 κλωστοϋφαντουργούς.

Εκεί, μπροστά από την πύλη του εργοστασίου του «Βαρβαρέσου», οι απολυμένοι εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους του εργοταξίου του Μετρό στην Αθήνα, που δίνουν σκληρό αγώνα για να υπογράψουν ΣΣΕ για καλύτερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας, αλλά και στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ (βλ. σελ. 17), που δίνουν πολύχρονο αγώνα για να κρατηθούν στον τόπο τους αυτοί και τα παιδιά τους και να ανοίξει ξανά το εργοστάσιο.

ΚΚΕ: Η ΕΕ με την πολιτική της κλείνει τα εργοστάσια

«Η ΕΕ με την πολιτική της κλείνει τα εργοστάσια, μαζί με την κυβέρνηση της ΝΔ που την υπηρετεί, όπως και με τη στήριξη των προηγούμενων κυβερνήσεων», τόνισε τη Δευτέρα στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος στη Βουλή για τα προβλήματα των εργαζομένων στην επιχείρηση «Βαρβαρέσος».

Θύμισε ότι στις 29 Απρίλη η «Βαρβαρέσος ΑΕ Ευρωπαϊκά Νηματουργεία» ανακοίνωσε στους 130 εναπομείναντες εργαζόμενους την αναστολή της παραγωγής του εργοστασίου και τους κάλεσε να υπογράψουν τις απολύσεις τους, χωρίς να τους δώσει ούτε ένα ευρώ από τα δεδουλευμένα ετών που τους οφείλει και από τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για εργαζόμενους που εδώ και αρκετά χρόνια αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα στην πληρωμή των δεδουλευμένων τους, με τα οφειλόμενα να φτάνουν περίπου τα 30.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Εξαιτίας όλης αυτής της κατάστασης, συνέχισε, οι εργαζόμενοι αδυνατούσαν πλέον να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις της καθημερινής τους ζωής, ενώ βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας, λαμβάνοντας το επίδομα οικονομικής ενίσχυσης. Και «το μαράζωμα στους κλάδους της Κλωστοϋφαντουργίας, της Γουνοποιίας, του Δέρματος έχει ως βασική αιτία την πολιτική της ΕΕ, που υπηρέτησαν όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η πολιτική καθόριζε και καθορίζει ποιοι κλάδοι της οικονομίας θα αναπτυχθούν σε κάθε χώρα της ΕΕ, πάντα με κριτήριο το μέγιστο κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτή η πολιτική κρατάει μειωμένο κατά 27% τον μέσο μισθό εδώ και 15 χρόνια, για να βγάζουν κέρδη οι επίδοξοι "σωτήρες - επενδυτές"».

Με βάση τα παραπάνω, το ΚΚΕ ρώτησε την κυβέρνηση ποια άμεσα μέτρα θα λάβει ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις των εργαζόμενων, να δοθεί από τη ΔΥΠΑ το επίδομα που διεκδικούν οι απολυμένοι, να μην πλειστηριαστεί σπίτι απλήρωτου - απολυμένου, να μην του κοπεί ρεύμα - νερό, να παγώσουν οι λογαριασμοί, δάνεια κ.λπ.

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, χωρίς ουσιαστικά να απαντά σε τίποτα από αυτά που έθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, παρέθεσε δελτία της Επιθεώρησης Εργασίας για τις μηνύσεις, τα πρόστιμα και τις διοικητικές κυρώσεις. Στη συνέχεια, λέγοντας ότι θέλει να απαντήσει ολοκληρωμένα (!) στο πρώτο σκέλος της Επίκαιρης Ερώτησης, ουσιαστικά περιέγραψε τι προβλέπει ο νόμος για τους μισθωτούς σε επίσχεση εργασίας. Δεν είπε δηλαδή κουβέντα τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων της επιχείρησης.

Κατά τη δευτερολογία του ο Λ. Στολτίδης, περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο έχουν αντιμετωπίσει διαχρονικά όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις τους εργαζόμενους, επεσήμανε τις ευθύνες τους. «ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ βούλιαξαν τη Νάουσα στην εξαθλίωση», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι κάθε κυβέρνηση έχει προσφέρει πολλά εκατομμύρια στην εργοδοσία αλλά δεν έχει πάρει ούτε ένα μέτρο για να πληρωθούν οι εργάτες.

Σχολιάζοντας την απάντηση του υφυπουργού, ο βουλευτής του ΚΚΕ επεσήμανε ότι αν και τα ποινικά δικαστήρια δικαιώνουν τους εργαζόμενους, στην εργοδοσία «δεν καίγεται καρφί», καθώς δεν εφαρμόζει καμία δικαστική απόφαση. Σε αυτό το σημείο κάλεσε τον υφυπουργό να απαντήσει αν η κυβέρνηση θα βοηθήσει τους εργαζόμενους να επιβιώσουν, επισημαίνοντας τη «σαπίλα» των νόμων βάσει των οποίων από τη μία «δεν υπάρχουν λεφτά για τους εργαζόμενους» αλλά από την άλλη «τα υπόλοιπα ΑΦΜ της επιχείρησης αυγαταίνουν». Στάθηκε δε και στους άλλους νόμους με βάση τους οποίους σε περίπτωση που είτε κλείσει το εργοστάσιο και βγει στο πτωχευτικό είτε βρεθεί νέος επενδυτής, οι εργαζόμενοι δεν θα πάρουν τίποτα.

Κλείνοντας τόνισε ότι στις ευρωεκλογές στις 9 Ιούνη οι εργαζόμενοι κρατάνε στα χέρια τους την πραγματική τιμωρία για την ΕΕ, τη μήτρα των προβλημάτων τους, αλλά κρατάνε και τη δύναμη για οργάνωση της αντεπίθεσης για κατακτήσεις σε μισθούς, για δουλειά με δικαιώματα, με το ΚΚΕ «να είναι πάντα μπροστάρης σε αυτούς τους αγώνες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ