Παρασκευή 31 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να κηρυχθεί ο οικισμός του Γαλάρου στη Ζάκυνθο παραδοσιακός και να προστατευτεί

Να κηρυχθεί ο οικισμός του Γαλάρου στην Ζάκυνθο παραδοσιακός και να προστατευτεί, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Πολιτισμού. Αναλυτικά:

«Το χωριό του Γαλάρου στη Ζάκυνθο, σύμφωνα με τα όσα έγγραφα έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα, ιδρύθηκε το 1515. Ωστόσο είναι σχεδόν σίγουρο ότι η Ιστορία του ξεκινάει πολύ νωρίτερα.

Ο παλιός οικισμός, ο οποίος βρίσκεται πάνω από το σημερινό χωριό, είναι ακατοίκητος μετά τον σεισμό του 1953. Εχουν σωθεί 5-6 σπίτια, ενώ σε πολλά από τα υπόλοιπα διατηρείται μεγάλο μέρος της τοιχοποιίας τους. Συνολικά υπάρχουν 40 - 60 σπίτια.

Ατόφια έχουν παραμείνει τα λιθόστρωτα δρομάκια, ενώ πρόκειται και για μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με εκπληκτική θέα.

Επιπλέον, το χωριό έχει τη δική του συμβολή στην Ιστορία του νησιού, αφού στα νεότερα χρόνια υπήρξε η έδρα του ΕΑΜ Ζακύνθου και του παράνομου τυπογραφείου του κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Η άναρχη τουριστική ανάπτυξη έχει δυστυχώς καταστρέψει όλους τους άλλους παραδοσιακούς οικισμούς της Ζακύνθου, με αποτέλεσμα το Γαλάρο να είναι ο μοναδικός που "σώζεται", με κίνδυνο φυσικά και αυτός να αλωθεί από τα τουριστικά συμφέροντα.

Ηδη έχει αρχίσει η λεηλασία του με κλοπές σε αγκωνάρια, σκαλιστά φιλιατρά πηγαδιών κ.ά.

Με δεδομένο λοιπόν ότι ο οικισμός του Γαλάρου είναι ο τελευταίος που έχει απομείνει στη Ζάκυνθο, ώστε να μπορούμε να αντλούμε πληροφορίες για την αρχιτεκτονική, την καθημερινότητα και γενικότερα τον πολιτισμό του λαού του νησιού».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Σεμίνα Διγενή, Λιάνα Κανέλλη και Νίκος Παπαναστάσης, που υπογράφουν την Ερώτηση, ρωτούν τους υπουργούς τι μέτρα θα λάβουν ώστε «να κηρυχθεί ο οικισμός του Γαλάρου παραδοσιακός και να προστατευτεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ