Παρασκευή 31 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Αρχαιολογικό Μουσείο ανοιχτό και προσβάσιμο για όλους

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ

Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή Ηρακλείου και μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του Κόμματος, περιόδευσε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και στα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου (πρώην ΚΓ' ΕΚΠΑ).

Στο πλαίσιο της περιοδείας ο Μ. Συντυχάκης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, και κυρίως με τους συμβασιούχους αρχαιοφύλακες. Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν για τις παρεμβάσεις που έχει πραγματοποιήσει το ΚΚΕ τους τελευταίους δύο μήνες για τα ζητήματα που έχουν προκύψει με τις ουρές και την ταλαιπωρία για επισκέπτες και εργαζόμενους εκτός και εντός του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, όπως και με την απουσία υπηρεσιών καθαριότητας. Εχει αναδείξει και επισημάνει τους κινδύνους από την υποστελέχωση, από την αδιαφορία του υπουργείου Πολιτισμού και του ΔΣ του ΝΠΔΔ που διοικεί σήμερα το Μουσείο.

Ο Μ. Συντυχάκης τόνισε ότι απαίτηση των εργαζομένων και των Ηρακλειωτών, την οποία στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις το ΚΚΕ, είναι:

- Μουσείο ανοιχτό και προσβάσιμο για όλους. Με κάθε τρόπο να αποτραπεί η απαράδεκτη και βαθιά αντιλαϊκή τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζεται, με πανάκριβα εισιτήρια. Να εξασφαλιστούν από την κυβέρνηση όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις (μορφωτικές, οικονομικές, εκπαιδευτικές, κοινωνικές) για μαζική πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων στους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς.

- Αμεση πρόσληψη όλου του απαραίτητου προσωπικού (τουλάχιστον στο επίπεδο του 2019) και όχι μόνο 40 αρχαιοφυλάκων, χωρίς να δημιουργηθεί για κανέναν από τους εργαζόμενους πρόβλημα στο ταμείο ανεργίας ή στο 8μηνο. Να μονιμοποιηθεί όλο το προσωπικό φύλαξης και να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για την καθαριότητα, ώστε οι χώροι του Μουσείου να λειτουργούν όλο τον χρόνο αξιοπρεπώς και πλήρως, και να σταματήσει η ομηρία των εργαζομένων. Εξω οι εργολάβοι από το Μουσείο!

- Να καταργηθούν τα ΝΠΔΔ για τα 5 μουσεία και να επιστρέψουν στην πλήρη εποπτεία, έλεγχο και ευθύνη του ΥΠΠΟΑ, με κρατική χρηματοδότηση.

Κατά την επίσκεψη του κλιμακίου στα γραφεία της ΕΦΑΗ (πρώην ΚΓ' ΕΠΚΑ) διαπιστώθηκε ξανά η ίδια και χειρότερη κατάσταση που είχε καταγγείλει και πριν έναν χρόνο περίπου ο βουλευτής του ΚΚΕ: Υποστελέχωση όλων των ειδικοτήτων, τεράστια γραφειοκρατία που έχει μετατρέψει τα γραφεία διοικητικών και αρχαιολόγων σε αποθήκες φακέλων με υποθέσεις πολιτών που χρονίζουν, εξαιτίας της υποστελέχωσης, και εντατικοποίηση της εργασίας.

Συνομιλώντας μαζί τους ο Μ. Συντυχάκης ανέδειξε ότι οι εργαζόμενοι στους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως και συνολικά ο λαός, βιώνουν στο πετσί τους τα συνθήματα όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία έτη. Οδηγίες όπως η πρόσφατα ψηφισμένη για τη στρατηγική της ΕΕ στον Πολιτισμό («Εφαρμογή του νέου ευρωπαϊκού θεματολογίου για τον πολιτισμό») προκρίνουν και επαυξάνουν τις «πολιτιστικές μπίζνες».

Το ΚΚΕ πάντα και παντού στάθηκε και στέκεται κόντρα στις στρατηγικές της ΕΕ και των αστικών κομμάτων, που μετατρέπουν όλο και περισσότερο τον Πολιτισμό σε πανάκριβο εμπόρευμα. Μπροστά στις ευρωεκλογές στις 9 Ιούνη, και οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό με τη συμμετοχή και την ψήφο τους μπορούν να στείλουν γνήσιο μήνυμα καταδίκης απέναντι στις αντιλαϊκές αποφάσεις της ΕΕ και των κομμάτων της, ενισχύοντας αποφασιστικά το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ