Παρασκευή 31 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΙΔΑΙΑ ΠΕΛΛΑΣ
Διαχρονικό έγκλημα η ακαταλληλότητα του νερού

Αντιμέτωποι με το διαχρονικό πρόβλημα ακαταλληλότητας του νερού εξαιτίας αυξημένης παρουσίας αρσενικού αλλά και με τις επιπτώσεις από το δίκτυο ύδρευσης, που είναι κατασκευασμένο με τον απαγορευμένο και καρκινογόνο αμίαντο, βρίσκονται οι κάτοικοι της Αριδαίας στην Πέλλα.

Πρόσφατα η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Αλμωπίας ενημέρωσε τους κατοίκους της Αριδαίας ότι οι διορθωτικές ενέργειες, στις οποίες προέβη στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Ετσι, το δείγμα που λήφθηκε στις 11/4/24 από τον δυτικό περιφερειακό παρουσίασε αύξηση της περιεκτικότητας σε αρσενικό. Συγκεκριμένα, η περιεκτικότητα του νερού σε αρσενικό με όριο τα 10 μgr/l μετρήθηκε στα 18 μgr/l. Και συνέστησε στους κατοίκους «να μη χρησιμοποιούν το νερό του δικτύου ως πόσιμο μέχρι την αντιμετώπιση του παραπάνω προβλήματος με την εξεύρεση μόνιμης πλέον λύσης...».

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, το αρσενικό είναι συσσωρευτικό στον ανθρώπινο οργανισμό και δεν αποβάλλεται ποτέ. Μάλιστα, προσλαμβανόμενο για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσω του πόσιμου νερού σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες του επιτρεπόμενου ορίου των 10 μg/t, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα δερματολογικά, πνευμονολογικά, νευρολογικά, καρδιολογικά και αιμοποιητικά, καθώς επίσης μπορεί να προκαλέσει καρκινογένεση.

Το υπουργείο Εσωτερικών, απαντώντας σε Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Γιάννη Δελή και Λεωνίδα Στολτίδη για την παρουσία αρσενικού στο δίκτυο υδροδότησης της πόλης, ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών στον δήμο Αλμωπίας αναφερόμενο στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) που δόθηκαν για την πραγματοποίηση έργων στο δίκτυο υδροδότησης.

Η παρουσία αρσενικού όμως δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που πρέπει να απασχολεί τους κατοίκους της Αλμωπίας.

Σε ερώτηση της Τομεακής Επιτροπής Πέλλας του ΚΚΕ προς τη ΔΕΥΑ σχετικά με το υλικό κατασκευής του δικτύου υδροδότησης, η απάντηση της υπηρεσίας προκαλεί ανατριχίλα. Καθώς το 90% του δικτύου ύδρευσης της πόλης της Αριδαίας είναι κατασκευασμένο από τον απαγορευμένο αμίαντο και μόλις το 10% από PVC. Η κατάσταση στο δίκτυο υδροδότησης των υπόλοιπων τοπικών κοινοτήτων του δήμου Αλμωπίας είναι το ίδιο ανησυχητική, με τα ποσοστά να κυμαίνονται από 50% έως και 100%.

Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής εμπορευματοποίησης των υδατικών πόρων και της πλήρους ιδιωτικοποίησης του πόσιμου νερού, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που προωθήθηκε συστηματικά από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και συνεχίζει να προωθεί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, με γνώμονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Το διαχρονικό έγκλημα που συντελείται, αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η ΤΕ Πέλλας του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον δήμο Αλμωπίας ότι αδιαφορούν για την ποιότητα του νερού ύδρευσης τόσο στους κατοίκους της πόλης της Αριδαίας όσο και του δήμου Αλμωπίας συνολικά.

«Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται πως Ευρωπαϊκή Ενωση, κυβερνήσεις και τοπικοί παραγοντίσκοι δεν έχουν ως προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών. Να τους υπενθυμίσουμε πως έργα όπως η αντικατάσταση του απαγορευμένου και καρκινογόνου αμιάντου από τα δίκτυα υδροδότησης, καθώς και η αντιπυρική, αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση δεν αποτελούν προτεραιότητα στη λογική του κόστους - οφέλους για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η εξήγηση απλή: Γιατί δεν υπάρχει άμεσο κέρδος από τον επίδοξο επιχειρηματικό όμιλο που θα αναλάβει το εκάστοτε έργο», σημειώνει.

Καλεί τον λαό της περιοχής να καταδικάσει τα κόμματα που χρυσώνουν το χάπι της Ευρωπαϊκής Ενωσης των μονοπωλίων, της φτώχειας και του πολέμου.

Γιατί, όπως αναφέρει, «τη στιγμή που οι δημότες της Αλμωπίας πίνουμε καρκίνο, οι βιομηχανίες του νομού Πέλλας ξεκοκαλίζουν τα παχυλά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τη στιγμή που δεν μπορούμε να βρούμε την υγεία μας στο διαλυμένο με τη βούλα όλων όσων κυβέρνησαν σύστημα Υγείας, νομιμοποιείται το φακελάκι με τα απογευματινά χειρουργεία.

Τη στιγμή που οι αγρότες πουλάνε με εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα τους, οι καταναλωτές δεν μπορούν να τα πλησιάσουν λόγω της ακρίβειας και των μισθών πείνας.

Απέναντι σε όλα τα παραπάνω έχουμε μία επιλογή, με ισχυρό ΚΚΕ και στην Ευρωβουλή, εκεί όπου παίρνονται οι αντιλαϊκοί νόμοι, αλλά και στους δρόμους του αγώνα, εκεί όπου ανατρέπονται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ