Παρασκευή 31 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Αλλη μια πολιτική δολοφονία σημειώθηκε την Τετάρτη στο Μεξικό και τη νότια πολιτεία του Γκερέρο. Θύμα ήταν ο Αλφρέντο Καμπρέρα, υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές στην κοινότητα Κογιούκα ντε Μπενίτες σε μια συμμαχία αντιπολιτευόμενων κομμάτων στη σημερινή σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, που σε συγκέντρωση ενόψει των προεδρικών, βουλευτικών, περιφερειακών εκλογών της Κυριακής 2 Ιούνη πυροβολήθηκε εξ επαφής στην πλάτη, με τον δράστη να πέφτει επίσης νεκρός. Πρόκειται, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στον Τύπο, για τον 34ο υποψήφιο που δολοφονήθηκε, αφότου άρχισε η προεκλογική εκστρατεία τον περασμένο Σεπτέμβρη, ενώ συνολικά 316 άτομα έχουν υποστεί πολιτική βία διαφόρων μορφών.

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.-- Ενοχοι για «συνωμοσία με στόχο την ανατροπή» κρίθηκαν 14 συμμετέχοντες σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις (περιλαμβανομένων στελεχών της αντιπολίτευσης) στο Χονγκ Κονγκ, με βάση τον νόμο που εγκρίθηκε το 2020 περί «εθνικής ασφάλειας».

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Ενας 40χρονος εργάτης πέθανε λόγω θερμοπληξίας χτες στην Ινδία, όπου τις τελευταίες μέρες η θερμοκρασία ξεπέρασε πολλές φορές τους 40 βαθμούς Κελσίου. Ο καύσωνας κάνει ακόμα πιο αφόρητη την καθημερινότητα για τα εκατομμύρια των φτωχών λαϊκών οικογενειών, σε μία χώρα που την ίδια στιγμή όμως συγκεντρώνει δεκάδες μεγιστάνες σε κρίσιμους κλάδους.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Εγκρίθηκε χτες στο ισπανικό Κοινοβούλιο με 177 ψήφους υπέρ έναντι 172 κατά ο νόμος περί αμνηστίας των Καταλανών αυτονομιστών, που επέτρεψε στον σοσιαλιστή Π. Σάντσεθ να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας και να ελευθερώσει τους αυτονομιστές που βρίσκονται ακόμη εξορία ή φυλακισμένοι μετά την αποτυχημένη απόπειρα απόσχισης το 2017.

ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.-- Ο 58χρονος γιατρός και περιφερειακός διευθυντής της UNICEF για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, Γκάρι Κονίλ, διορίστηκε νέος μεταβατικός πρωθυπουργός της Αϊτής από το Προεδρικό Μεταβατικό Συμβούλιο. Είχε διατελέσει ξανά πρωθυπουργός μεταξύ του 2011 και του 2012. Η Αϊτή εδώ και χρόνια παραμένει παραδομένη στην ανομία, στη βία και τη διαφθορά της αστικής τάξης και του οργανωμένου εγκλήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ