Σάββατο 1 Ιούνη 2024 - Κυριακή 2 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
50ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
Να τους αμφισβητήσουμε, να τους στριμώξουμε, με πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ, στήριγμα της νεολαίας

Ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις ευρωεκλογές έγινε την Παρασκευή στην Πανεπιστημιούπολη

Δέκα μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, οι ευρωεκλογές μπήκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που έγινε την Παρασκευή στο Φεστιβάλ, με τον Κώστα Παπαδάκη, ευρωβουλευτή και εκ νέου υποψήφιο του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, να σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «η νεολαία μπορεί να απορρίψει όλα τα κόμματα που περνούν τα αιτήματα του λαού από την πριονοκορδέλα των κοστολογημένων προτάσεων με κριτήριο τις ανάγκες του κεφαλαίου» και να προσθέτει: «Για να κερδίσει ο λαός ουσιαστική ανάσα, πρέπει να χάσει το κεφάλαιο. Είναι όπως η κλεψύδρα, ό,τι λείπει από τον λαό, τη νεολαία, συσσωρεύεται σε κέρδη από την άλλη για τους ομίλους.

Μας λέγανε για τη μεγάλη οικογένεια, της αλληλεγγύης, της σύγκλισης των οικονομιών που θα γίνουμε σαν τις άλλες χώρες της ΕΕ. Οχι μόνο δεν ήρθε ποτέ η σύγκλιση της Ελλάδας με τις άλλες χώρες, αλλά αυτό που τελικά ήρθε είναι η γενική τάση δραματικής χειροτέρευσης και για μας και για τους λαούς αυτών των χωρών που τις διαφήμιζαν ως τάχα πρότυπα. Ακόμα και οι διαφορές στους ονομαστικούς μισθούς, αν στην Ελλάδα τελειώνει ο μισθός στα μέσα του μήνα, αντίστοιχα και στις άλλες χώρες ο υψηλότερος μισθός εξανεμίζεται από τα διπλάσια και πανάκριβα ενοίκια, την καθιερωμένη και γενικευμένη ιδιωτική ασφάλιση, τα τεράστια τέλη ανακύκλωσης εκατοντάδων ευρώ τον χρόνο για το εργατικό - λαϊκό νοικοκυριό. Τώρα μας λένε για την Ισπανία ότι εκεί μηδενίστηκε ο ΦΠΑ προσωρινά για λίγους μήνες, ενώ δεν λένε ότι για να γίνει αυτό έκοψαν το επίδομα στα καύσιμα και απογείωσαν τον ΦΠΑ στο ρεύμα και το φυσικό αέριο στο 21%. Να γιατί είναι απάτη να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή κυβέρνηση διαχειριστής αυτού του βάρβαρου συστήματος. (...)

Η ψήφος στο ΚΚΕ εκφράζει γνήσια την οργή του λαού

Ακόμα όμως και με τις διαφορετικές απόψεις που μπορεί να έχει κάποιος με το ΚΚΕ, ξέρει ότι στο ΚΚΕ μπορεί να έχει εμπιστοσύνη, γιατί έγκαιρα κι από πολύ παλιά τον είχε με ευθύνη προετοιμάσει για τη θύελλα που έφερνε ο ευρωμονόδρομος της ΕΕ. Στην ΕΕ το λένε και οι δημοσκοπήσεις τους, η πλειοψηφία του λαού δεν έχει καμία εμπιστοσύνη, μόλις το 38% βλέπει θετικά πια την ΕΕ.

Οι περισσότεροι εκφράζουν διαφωνία, ανησυχία, προβληματισμό. Αυτός ο κόσμος να μην επιλέξει την ευνοϊκή για τα κόμματα του συστήματος αποχή, που θα ερμηνεύσουν τη δυσαρέσκεια του λαού καταπώς αυτή τους βολεύει.

Αυτός ο κόσμος έχει απαιτήσεις. Θέλει να ξέρει την αλήθεια. Μπορεί να έχει στήριγμά του το ΚΚΕ, που εναντιώνεται στην ΕΕ και που η ψήφος αυτή εκφράζει γνήσια την οργή του λαού και την αγωνιστική κατεύθυνση που θα πιάσει τόπο την επόμενη μέρα. Γιατί το ΚΚΕ δεν έχει δεσμεύσεις από αυτή, αλλά την αποκαλύπτει και πρωτοστατεί για να σπάσουμε τις αλυσίδες της ΕΕ παντού, υπέρ των λαϊκών συμφερόντων και εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις και εκεί που ανατρέπονται στον δρόμο του αγώνα».

Ο Θανάσης Θεοδωρόπουλος, μέλος του Περιφερειακού Γραφείου Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ και πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Σχολής Μηχανικών του ΠΑΔΑ, κάλεσε μεταξύ άλλων: «Ολοι εμείς που σήμερα αμφισβητούμε την πολιτική που γεμίζει τη ζωή μας αδιέξοδα, αυτή τη διάθεση την κάνουμε στάση ζωής, συμμετοχής στον αγώνα».

Αφού αναφέρθηκε στην πρωτιά για τρίτη συνεχόμενη χρονιά της «Πανσπουδαστικής» στις φοιτητικές εκλογές, επισήμανε επίσης:

«Αν τους πόνεσε και τους ενόχλησε το χαστούκι των φοιτητικών εκλογών, τότε πρέπει ακόμα πιο δυνατά να τους χτυπήσουμε εκεί που πραγματικά πονάνε!

Να τους αμφισβητήσουμε, να τους καταδικάσουμε, να τους στριμώξουμε με πολύ πιο δυνατό το ΚΚΕ.

Οι φοιτητές το αποδείξαμε. Και αυτό επιβεβαιώνεται και από την πείρα του καθένα από σας. (...)

Ετσι μάθαμε να παλεύουμε για το δίκιο, να στριμώχνουμε τις κυβερνήσεις, έτσι στραπατσάραμε και "κοντύναμε" τη δήθεν παντοδύναμη κυβέρνηση του Μητσοτάκη που θα έφερνε άνετα και ωραία τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Ετσι μάθαμε όμως και να νικάμε! Αφήσαμε νόμους στα χαρτιά, κατακτήσαμε ανάσες ανακούφισης για τις σπουδές και την καθημερινότητά μας. Από την ακύρωση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, την αναίρεση αντιδραστικών νόμων, την κατάργηση στο χαράτσι για τους εστιακούς φοιτητές, μέχρι το βήμα προς την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων στα πτυχία των φοιτητών που πανεπιστημιοποιήθηκαν, αποδεικνύεται η δύναμη του οργανωμένου αγώνα.

Στις ευρωεκλογές κρατάμε την ίδια στάση!», κάλεσε.

Ο δρόμος που προτείνουμε μπορεί να γίνει πραγματικότητα

Η Eva Garcia De Madariaga, Γενική Γραμματέας του ΚΣ των Κολεκτίβων Νέων Κομμουνιστών - Ισπανία, επισήμανε μεταξύ άλλων στην ομιλία της:

«Η σοσιαλδημοκρατία στη χώρα μας κυβερνά χωρίς να αμφισβητεί τα θεμέλια της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, επομένως, υποτάσσεται σε αυτό το πλαίσιο της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Τα τελευταία χρόνια το PSOE και το σύνολο των αριστερών κομμάτων που στοιχίζονται με αυτό, έχουν αποδείξει το αδιέξοδο, τα όρια και την πραγματική ταξική φύση του εγχειρήματός τους. Η εργατική τάξη ζει σήμερα σε χειρότερες συνθήκες από ό,τι το 2008. Η εργασιακή μεταρρύθμιση που πραγματοποίησε η κυβέρνηση το 2021, η οποία ισχυρίστηκε ότι θα βελτιώσει τις συνθήκες των εργαζομένων, όχι μόνο δεν μπορεί να αναιρέσει την επίθεση που δεχτήκαμε κατά τη διάρκεια της τελευταίας οικονομικής κρίσης, αλλά καθιερώνει επίσης ένα προσωρινό και εξαιρετικά ευέλικτο μοντέλο που προσαρμόζει την οργάνωση της εργασίας μας στη ζήτηση των καπιταλιστών για εργασία. (...)

Ο δρόμος που προτείνουμε μπορεί να γίνει πραγματικότητα στην Ισπανία με ένα ισχυρό Κομμουνιστικό Κόμμα των Εργαζομένων της Ισπανίας, το μόνο κόμμα που εκπροσωπεί μια συνολική ανατροπή της ΕΕ, του ευρώ και του ΝΑΤΟ, μέσα από μια πρόταση επαναστατικού μετασχηματισμού και οικοδόμησης της νέας κοινωνίας, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ