Παρασκευή 10 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Χωρίς το ένα τρίτο των νοσηλευτών

Ετσι βρίσκει τη χώρα μας η 12η του Μάη, που έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Μέρα Νοσηλευτών

Πάνω από 110 πολύτιμα κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού
Πάνω από 110 πολύτιμα κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού
Με κενή τη μία στις τρεις οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία και στα ιδρύματα Πρόνοιας της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους, που οδηγούνται στα όρια της εξάντλησης, αλλά και για την παρεχόμενη περίθαλψη, βρίσκει και φέτος τους νοσηλευτές η καθιερωμένη Διεθνής Μέρα Νοσηλευτών, η 12η του Μάη.

Παρά την όξυνση των προβλημάτων, η ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) εξήγγειλε εκ των ενόντων και χωρίς καμία προετοιμασία πεντάωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 3 μ.μ.) για σήμερα Παρασκευή. Πέρα από τους όποιους λεονταρισμούς της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ, ότι η κινητοποίηση δεν έχει εθιμοτυπικό χαρακτήρα, γεγονός παραμένει ότι σε μια περίοδο που τα προβλήματα των νοσηλευτών οξύνονται, ενώ εντείνεται η επίθεση της κυβέρνησης στην Κοινωνική Ασφάλιση, η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ στο δρόμο της συναίνεσης με την κυβερνητική πολιτική αρνείται να πρωταγωνιστήσει στην οργάνωση της πάλης των υγειονομικών για την επίλυση των προβλημάτων, κόντρα στην ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας και στα αντιασφαλιστικά μέτρα που προωθούνται.

Ετσι, η κριτική της ΠΟΕΔΗΝ για τη λεγόμενη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ εξαντλείται στο ότι τα 200 σημεία της συρρικνώθηκαν τελικά στο νόμο 2889, που αφορά στο μοντέλο διοίκησης και διαχείρισης των νοσοκομείων. Σε ό,τι αφορά δε στο καίριο ζήτημα του Ασφαλιστικού, γίνεται απλή αναφορά στο αίτημα για ένταξη του επαγγέλματος του νοσηλευτή στα βαρέα και ανθυγιεινά. Η ηγεσία άλλωστε της ΠΟΕΔΗΝ αρνήθηκε την πρόταση της ΕΣΑΚ Υγειονομικών για την πραγματοποίηση απεργιακής κινητοποίησης στο τέλος του Μάη, με στόχους πάλης το Ασφαλιστικό και την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων των νοσηλευτών.

Και μετά από όλα αυτά, στην ανακοίνωσή της προς τους εργαζόμενους η ΠΟΕΔΗΝ αυτοδιαφημίζεται για τις υποτιθέμενες αυξήσεις στο νοσοκομειακό επίδομα, οι οποίες δεν έχουν δοθεί αφού απαιτείται η έκδοση νέων υπουργικών αποφάσεων.

Πέραν όλων αυτών τα προβλήματα παραμένουν. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η ΠΟΕΔΗΝ, από 84 νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ιδρύματα Πρόνοιας όλης της χώρας, σε σύνολο 26.166 προβλεπόμενων οργανικών θέσεων, με βάση τους παρωχημένους οργανισμούς του 1980, κενές είναι οι 8.867 (ποσοστό 34%). Στον κλάδο νοσηλευτών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης τα κενά φτάνουν το 76%, στον κλάδο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) το 32%, στον κλάδο ΤΕ Επισκεπτριών το 61%. Αντίστοιχα κενές είναι το 28% των οργανικών θέσεων μαιών, το 41% των βοηθών θαλάμων, το 40% των τραυματιοφορέων.

Αγωνιστικός γιορτασμός στον «Αγιο Ανδρέα»

Σε πεντάωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» στην Πάτρα καλεί όλο το προσωπικό του νοσηλευτικού ιδρύματος, σήμερα, Παρασκευή 10 του Μάη, το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο, με αφορμή τη Διεθνή Μέρα Νοσηλευτών.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μέλη της διοίκησης του σωματείου χτες το μεσημέρι, ο Βασίλης Χατζηλάμπρου, αντιπρόεδρος, αφού κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην πεντάωρη στάση εργασίας που κήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ, τόνισε πως η Διεθνής Μέρα Νοσηλευτών θα πρέπει να μετατραπεί σε μέρα αγωνιστικής διεκδίκησης των χρόνιων αιτημάτων των νοσηλευτών καθώς χρόνο με το χρόνο η θέση των νοσηλευτών αλλά και της δημόσιας Υγείας χειροτερεύει.

Νωρίτερα, η Ελένη Μυλωνά, μέλος της διοίκησης του σωματείου, για του λόγου το αληθές παρουσίασε συνοπτικά την κατάσταση του νοσοκομείου με τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Οι κενές οργανικές θέσεις, μόνο σε νοσηλευτικό προσωπικό, είναι 132.
  • Οι θέσεις μερικής απασχόλησης θα αποτελέσουν το επόμενο διάστημα το νέο μοντέλο εργαζόμενου.
  • Η Κοινωνική Ασφάλιση κατεδαφίζεται και ο νοσηλευτής θα αναγκαστεί να εργάζεται μέχρι τα 67.

Τέλος, το σωματείο κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην απεργία στις 29 του Μάη 2002.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ