Σάββατο 29 Ιούνη 2024 - Κυριακή 30 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΦΑΣΗ ΤΩΝ «16»
Πρεμιέρα των νοκ άουτ, με παγίδες για τα φαβορί

Δύσκολη αποστολή έχει η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιταλία στον πρώτο της νοκ άουτ αγώνα, κόντρα στην Ελβετία

Associated Press

Δύσκολη αποστολή έχει η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιταλία στον πρώτο της νοκ άουτ αγώνα, κόντρα στην Ελβετία
Στην τελική του ευθεία μπαίνει το Euro 2024 στη Γερμανία, περνώντας στους νοκ άουτ αγώνες. Η αρχή γίνεται με τη φάση των «16», από όπου θα προκύψουν τα ζευγάρια των προημιτελικών. Το πρώτο σκέλος του προγράμματος, αυτό το Σαββατοκύριακο, περιλαμβάνει τέσσερις ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις.

Δυσκολίες για τους πρωταθλητές

Την αυλαία των «16» ανοίγει η αναμέτρηση της πρωταθλήτριας Ευρώπης Ιταλίας με την Ελβετία, από τις ευχάριστες εκπλήξεις της φάσης των ομίλων, ένα ματς όπου όλα θεωρούνται ανοιχτά. Η «Σκουάντρα Ατζούρα», προκειμένου να ξεπεράσει το σοβαρό αυτό εμπόδιο στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί τον τίτλο της, θα χρειαστεί να βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με τη φτωχή εικόνα που έδειξε στη φάση των ομίλων (1 νίκη, 1 ισοπαλία, 1 ήττα). Από την πλευρά τους οι Ελβετοί, έχοντας πλέον πετύχει τον αρχικό τους στόχο για πρόκριση στους «16», με ανεβασμένη ψυχολογία επιδιώκουν το βήμα παραπάνω και να επαναλάβουν μια επιτυχία αντίστοιχη της προηγούμενης διοργάνωσης, όταν έφτασαν μέχρι τα προημιτελικά.

Τον πρώτο λόγο οι «οικοδεσπότες»

Στο άλλο ματς της πρώτης μέρας της φάσης των «16» η «οικοδέσποινα» Γερμανία, που η Ελβετία ...της έκοψε τον αέρα την τελευταία αγωνιστική των ομίλων (κι ας ήταν ανώδυνη η ισοπαλία σε εκείνο το ματς), αντιμετωπίζει την αξιόμαχη Δανία. Η ομάδα του Νάγκελσμαν επιδιώκει να πιστοποιήσει τον τίτλο του φαβορί της διοργάνωσης ο οποίος της έχει αποδοθεί και να συνεχίσει να διεκδικεί την κατάκτηση του τροπαίου «μέσα στο σπίτι της». Πάντως στη φάση των ομίλων έδειξε και κάποια τρωτά σημεία, τα οποία θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν οι Δανοί και έτσι να κάνουν με «πάταγο» την πρώτη τους νίκη στη διοργάνωση, καθώς προκρίθηκαν από τη φάση των ομίλων με τρεις ισοπαλίες (απέναντι σε Αγγλία, Δανία και Σλοβενία).

Ψάχνουν αντίδραση τα «λιοντάρια»

Με τις εμφανίσεις της να μην πείθουν μέχρι τώρα, τουλάχιστον όχι για ομάδα που υποτίθεται ότι διεκδικεί το τρόπαιο, η Αγγλία κόντρα στη Σλοβακία θέλει όχι μόνο την πρόκριση αλλά και μια εμφάνιση που θα αφήσει περισσότερες υποσχέσεις ότι μπορεί να φτάσει μακριά. Η μία μόλις νίκη στη φάση των ομίλων - κι αυτή δύσκολη, επί της Σερβίας - και οι δύο ισοπαλίες με Δανία και Σλοβενία μπορεί να στάθηκαν αρκετές για να στείλουν τα «λιοντάρια» στους «16», ωστόσο έβγαλαν στο προσκήνιο και αρκετά αγωνιστικά - αλλά και εξωαγωνιστικά - ζητήματα της ομάδας. Από την πλευρά της η Σλοβακία, με τη νίκη της στη φάση των ομίλων επί του Βελγίου (ενώ είχε επίσης μία ισοπαλία, με τη Ρουμανία, και μία ήττα, από την Ουκρανία), έδειξε ικανή να αντιμετωπίσει με επιτυχία έναν θεωρητικά ανώτερο αντίπαλο.

Το φαβορί και η έκπληξη

Το πρόγραμμα των αγώνων του Σαββατοκύριακου ολοκληρώνεται με την αναμέτρηση δύο ομάδων που εντυπωσίασαν στη φάση των ομίλων, η μεν Ισπανία με τις εμφανίσεις της και το 3 στα 3, η δε Γεωργία με το επίτευγμα της πρόκρισης στους «16». Θεωρητικά οι Ιβηρες είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για πρόκριση στα προημιτελικά και θέλουν να δείξουν γιατί, συνδυάζοντας τη νίκη με άλλη μια πειστική εμφάνιση. Από την πλευρά τους οι Γεωργιανοί, που έχουν κάνει ήδη την υπέρβαση με την πρόκριση στα νοκ άουτ στην πρώτη τους συμμετοχή σε μεγάλη διεθνή διοργάνωση, και ειδικά με την ηχηρή νίκη τους επί της Πορτογαλίας στη φάση των ομίλων, θα επιχειρήσουν να βάλουν δύσκολα σε ένα ακόμα από τα φαβορί της διοργάνωσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ντέρμπι κορυφής στον 2ο Ομιλο(2024-06-20 00:00:00.0)
Εκπληξη από την Τσεχία, πορτογαλικό «αντίο»(2021-06-29 00:00:00.0)
Πρόκριση για τη Γαλλία, προβάδισμα για τη Δανία(2018-06-22 00:00:00.0)
Τελικός... πρόκρισης(2013-12-10 00:00:00.0)
Ανοιχτοί λογαριασμοί(2001-10-10 00:00:00.0)
Φινάλε αγωνίας(2001-03-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ