Πέμπτη 11 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Τα φαινόμενα της διαφθοράς «ανθίζουν» σε ένα κράτος ταξικό, που αδιαφορεί για τους πολλούς

Σχετικά με την υπόθεση του κυκλώματος εκβιαστών σε καταστηματάρχες με εμπλοκή δημοτικών υπαλλήλων, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αθήνας, έκανε χθες παρέμβαση στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου και τόνισε:

«Θα έλεγα ότι δεν είμαστε τόσο σίγουροι ότι ξεμπερδέψαμε και ξεκαθαρίσαμε, με αφορμή την εγκληματική συμμορία που ανακαλύφθηκε. Δεν ξέρω αν δεν υπάρχουν "άκρες" και "πλάτες". Και δεν αφορά τον δήμο της Αθήνας μόνο, αφορά το υπουργείο Πολιτισμού, αφορά την Περιφέρεια.

Ενα δίκτυο δηλαδή το οποίο σε ένα κράτος ταξικό, τοξικό και αδιάφορο για την καθημερινότητα των πολλών, ισχυρό όμως για να υλοποιεί και να περνάει και να τρέχει τα επιχειρηματικά συμφέροντα, υπάρχει και ένα πολιτικό κλίμα στο οποίο "ανθίζει" η διαφθορά. Και όχι μόνο όταν έρχεται στην επιφάνεια, αλλά και τότε που υπονοείται αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία.

Ο ένας εκ των συλληφθέντων είναι πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της Δημοτικής Αστυνομίας, είναι μέλος Υπηρεσιακού Συμβουλίου και ήταν υποψήφιος με τη συμμαχία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υπό τον κ. Μώραλη στον δήμο του Πειραιά. Δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ το κόμμα τους τα έβαλε σε αργία. Τα λέω αυτά γιατί δεν ήρθε από το πουθενά αυτή η μπόχα.

Και, το καλύτερο, αν θέλουμε να πάρουμε κάποια άμεσα μέτρα, είναι να πιέσουμε ενάντια στην υποστελέχωση των υπηρεσιών, ενάντια στα διάφορα συμφέροντα και στα "ντιλαρίσματα" που γίνονται, και στο πλαίσιο αυτό εννοείται ότι πρέπει να διερευνηθεί ενδελεχώς σε όλες τις προεκτάσεις αυτή η ιστορία, και εννοείται - και δεν χρειάζεται να το λέμε - ότι όταν σπάει ένα απόστημα, αυτό δεν αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων του δήμου, και το ίδιο ισχύει νομίζω για όλους τους εργασιακούς χώρους».

Κακουργήματα για το κύκλωμα εκβιαστών

Επτά κακουργήματα και δύο πλημμελήματα περιλαμβάνει κατά περίπτωση το κατηγορητήριο που αντιμετωπίζουν οι 14 συλληφθέντες για συμμετοχή στη συμμορία που εκβίαζε καταστηματάρχες στο κέντρο της Αθήνας. Κατηγορούνται για διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, εκβίαση με απειλή και βλάβη επιχείρησης κατά επάγγελμα από κοινού κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση, δωροληψία υπαλλήλου κατ' επάγγελμα κατ' εξακολούθηση και ψευδή βεβαίωση άνω των 120.000 ευρώ.

Η δράση του κυκλώματος υπαλλήλων του δήμου Αθηναίων, του υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Αττικής είχε να κάνει με εκβιασμούς και «προστασία» σε καταστήματα υγειονομικού περιεχομένου, αλλά και με πολεοδομικές άδειες και την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών. Για την υπόθεση έχουν γίνει 14 συλλήψεις, ωστόσο τα μέλη του κυκλώματος φέρονται να ανέρχονται σε 23.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων Περιφέρειας Αττικής, αφού επισημαίνει τις σοβαρές ευθύνες όλων των περιφερειακών αρχών, και της σημερινής, που ανέχονταν έκνομες ενέργειες προϊσταμένων, αναφέρει και συγκεκριμένο παράδειγμα: «Γιατί δεν ίδρωσε κανενός το αυτί σε επανειλημμένες αναφορές υπαλλήλου από τον Κεντρικό Τομέα για έκνομη ενέργεια της προϊσταμένης, που παρεμπόδισε να σφραγιστεί εστιατόριο στο οποίο υπήρχαν σοβαροί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία; Για τις ενέργειες αυτές ενημερώθηκε η περιφερειακή αρχή Χαρδαλιά, με νέα αναφορά υπαλλήλου, που στάλθηκε και από τον Σύλλογο στις 25/2/2024 μέσω "Ιριδας", αλλά και πάλι δεν είδαμε τίποτα.

Αλλωστε ο εκτελεστικός γραμματέας, που είναι ο ίδιος και πριν και μετά τη διοίκηση Χαρδαλιά, γνώριζε γι' αυτές τις ενέργειες της προϊσταμένης από τις 11/11/2022!

Δεν παίζει ρόλο σε μια υπηρεσία, για να λειτουργεί σωστά, να λειτουργεί σωστά και η "κεφαλή" της;».

Και συνεχίζει: «Γιατί δεν άνοιξε καμία "μύτη" όταν καταγγέλλαμε δημόσια ότι ο αντιπεριφερειάρχης Κ. Τ. έχει στο πλάι του εδώ και 3 χρόνια στην Περιφέρεια, χωρίς καμία νομιμοποίηση, χωρίς καμία διοικητική πράξη ή απόφαση που να το επιτρέπει, τον Σ. Λ. (σήμερα κατηγορούμενο στο κύκλωμα), υπάλληλο του δήμου Αθηναίων, εδώ και 3 χρόνια στην Περιφέρεια, χωρίς καμία απόσπαση από τον δήμο από τον οποίο πληρώνεται κ.λπ.; Γιατί ανεχόταν η περιφερειακή αρχή να λειτουργεί μια υπηρεσία με μια αναπληρώτρια προϊσταμένη που δεν πάει κανένα πρωί στο γραφείο της και η περιφερειακή αρχή την καλύπτει, που εφαρμόζει δικό της ωράριο, μακριά από τους υπαλλήλους και τους πολίτες, αφού καθημερινά πηγαίνει στην υπηρεσία το μεσημέρι (!) για να τους αποφεύγει;».

Και καταλήγει: «Ως Σύλλογος, εκφράζοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων, που εργάζονται ευσυνείδητα, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να πάψουν τέτοια φαινόμενα και οι υπηρεσίες μας να μη λειτουργούν ως εκμεταλλευτές του λαού.

Εξάλλου, και η "έρευνα" της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής ξεκίνησε μετά από έγγραφο - αίτημα του Συλλόγου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ