Σάββατο 13 Ιούλη 2024 - Κυριακή 14 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Να μην πεταχτεί κανένας πρωτοετής φοιτητής εκτός Εστίας

Μαχητική κινητοποίηση ενάντια στο χαράτσι των 200 ευρώ

Σε κινητοποίηση στην 37η Συνεδρίαση της Εφορείας Φοιτητικών Εστιών προχώρησαν το πρωί της Παρασκευής ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Εστίας Πανεπιστημίου Πατρών (ΣΟΦΕΠ) και Φοιτητικοί Σύλλογοι, απαιτώντας να μην πεταχτεί εκτός Εστίας κανένας πρωτοετής φοιτητής που δεν είχε να πληρώσει το χαράτσι των 200 ευρώ, αλλά και να καταργηθεί το συγκεκριμένο μέτρο, με επιστροφή των ποσών που κατέβαλαν όλοι όσοι πλήρωσαν μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για μέτρο που ενέταξε στον κανονισμό της Εστίας η Πρυτανεία, αναφέροντάς το ως «εγγύηση» και «αλληλεγγύη», απαιτώντας μάλιστα σήμερα να πεταχτούν στον δρόμο τρεις εστιακοί φοιτητές που δεν είχαν να πληρώσουν, επειδή έλαβαν δωμάτιο στην αρχή της ακαδημαϊκής περιόδου.

Απέναντι σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση, ο ΣΟΦΕΠ απηύθυνε κάλεσμα στήριξης - αλληλεγγύης στα εργατικά σωματεία και στους φορείς της πόλης. Μαζί με τους φοιτητές βρέθηκαν επίσης μέλη ΔΕΠ και εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου. Σε αυτήν την κατεύθυνση, τη στήριξή του στον αγώνα των φοιτητών εξέφρασε και με παρουσία του στην κινητοποίηση το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Δημήτρη Μαρμούτα, ενώ στο πλευρό των φοιτητών βρέθηκαν επίσης συνδικαλιστές εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων.

«Οι φοιτητές δεν είναι πελατεία, παλεύουν για δημόσια και δωρεάν Παιδεία» ήταν ένα από τα συνθήματα που φώναξαν, απαιτώντας δωρεάν σίτιση, στέγαση και σπουδές, ενώ έστησαν συμβολικά και μια σκηνή έξω από την Πρυτανεία. Με τη μαχητική τους στάση καλούν να μην περάσει η αδικία απέναντί τους, ενώ την ίδια ώρα καταγγέλλουν και την κατάσταση που επικρατεί στα δωμάτια της Εστίας, όπου έχουν συσσωρευθεί πολλά προβλήματα.

Τη στάση της πρυτανικής αρχής, που αρνήθηκε να πραγματοποιήσει συνάντηση με τους φορείς για τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την πολιτική και της ίδιας, κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΕΚΠ, τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο την ώρα που ξοδεύονται δισ. ευρώ για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.λπ., να μη δίνονται χρήματα για τις ανάγκες των φοιτητών, γενικά για την Παιδεία. Επιπλέον, καταδίκασε τα μέτρα περαιτέρω εμπορευματοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης και κάλεσε σε συνέχιση του αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ