Παρασκευή 19 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Δυναμώνουν οι πιέσεις για απόσυρση του Μπάιντεν

Φουντώνουν οι ενδοαστικές αντιθέσεις, οι πιέσεις και οι ζυμώσεις στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ για απόσυρση της υποψηφιότητας του 81χρονου Προέδρου Τζο Μπάιντεν, στο φόντο της ανόδου της δημοτικότητας του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δείχνει να κεφαλαιοποιεί στο έπακρο την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του, στην πορεία για τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη.

Την ίδια ώρα η προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν αναστέλλεται για λίγες μέρες, καθώς αργά το βράδυ της Τετάρτης ο Αμερικανός Πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό, για τρίτη φορά. Αν και η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου εξήγησε ότι ο Μπάιντεν έχει ήπια συμπτώματα της νόσου και θα μείνει για λίγες μέρες σε απομόνωση στο σπίτι του στο Ντέλαγουερ, τα σημάδια επιβάρυνσης της υγείας του έγιναν ορατά όταν εμφανίστηκε να βαδίζει με μεγάλη δυσκολία και υποβασταζόμενος στη σκάλα του προεδρικού αεροσκάφους.

Ο ίδιος, σε συνέντευξή του στο «Bet News», για πρώτη φορά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσυρθεί από την προεκλογική εκστρατεία για ιατρικούς λόγους. «Αν είχα κάποια ιατρική κατάσταση που θα προέκυπτε», απάντησε ο Μπάιντεν όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει κάτι που θα τον έκανε να το ξανασκεφτεί. Και συμπλήρωσε: «Αν οι γιατροί ερχόντουσαν και μου έλεγαν: Εχεις αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα».

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που άφησε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ σε συνέντευξή του στο «ABC News», μια βδομάδα μετά το καταστροφικό ντιμπέιτ με τον Τραμπ στα τέλη Ιούνη, είχε επιμείνει ότι «μόνο ο Παντοδύναμος Κύριος» θα μπορούσε να τον κάνει να εγκαταλείψει την κούρσα.

Πριν μια βδομάδα εμφανίστηκε στο προσκήνιο ένα άλλο σενάριο, με τον Μπάιντεν να λέει σε συνέντευξη Τύπου ότι θα αποχωρούσε μόνο αν οι βοηθοί του του παρουσίαζαν αποδείξεις πως δεν μπορεί να κερδίσει τον Νοέμβρη. Αυτό ανέλαβε να το κάνει η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, η οποία σε τηλεφωνική τους επικοινωνία φέρεται να προσπάθησε εμμέσως να τον πείσει να παραιτηθεί, παρουσιάζοντάς του στοιχεία δημοσκοπήσεων σύμφωνα με τα οποία είναι πιθανό να χάσει τις εκλογές. Πρόσθετες πιέσεις προς την ίδια κατεύθυνση φέρεται (σύμφωνα με τη «Washington Post») να άσκησε και ο πρώην Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, καθώς τις τελευταίες μέρες είπε σε συνεργάτες του ότι οι πιθανότητες του Μπάιντεν για νίκη στις προεδρικές εκλογές έχουν μειωθεί σημαντικά και ότι πρέπει να εξετάσει σοβαρά την υποψηφιότητά του...

Πληροφορίες αμερικανικών ΜΜΕ ανέφεραν πως κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον Μπάιντεν, με στόχο την απόσυρση της υποψηφιότητάς του, είχαν ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Χακίμ Τζέφρις και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ. Επίσης, ο Δημοκρατικός βουλευτής Ανταμ Σιφ ζήτησε επίσημα από τον Μπάιντεν να παραδώσει «τη σκυτάλη», όπως έχουν κάνει και πάνω από 20 ακόμα βουλευτές.

Φαίνεται λοιπόν ότι το θέμα της απόσυρσης ή μη της υποψηφιότητας Μπάιντεν μπορεί να ξεκαθαρίσει πιο νωρίς από το προγραμματισμένο συνέδριο των Δημοκρατικών από 19 έως 22 Αυγούστου. Η αμερικανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Axios.com, μάλιστα, μετέδωσε πως αρκετά κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών εκτιμούν ότι η σχετική απόφαση από τον ίδιο τον Μπάιντεν θα μπορούσε να ληφθεί και αυτό το Σαββατοκύριακο. Την ίδια πρόβλεψη έκανε στη συνέχεια και ο δισεκατομμυριούχος Ιλον Μασκ, που στηρίζει ανοικτά τον Τραμπ, προβλέποντας με ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ» ότι «θα στείλουν σύντομα τον Μπάιντεν για ψάρεμα»...

Αδιαμφισβήτητη η υπεροχή του Τραμπ

Στο άλλο στρατόπεδο της αστικής τάξης, αυτό των Ρεπουμπλικάνων, ο Τραμπ φαντάζει αδιαμφισβήτητα ισχυρός μετά την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του στις 13 Ιούλη. Η εμφάνισή του στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων στο Μιλγουόκι, που ολοκληρώθηκε χτες το βράδυ, ήταν δυναμική, ενώ σε ομιλία που είχε προγραμματίσει να εκφωνήσει επρόκειτο να ρίξει τους τόνους σκληρής επίθεσης κατά της κυβέρνησης Μπάιντεν, για να αποφευχθεί νέο «λάδι στη φωτιά» της ενδοαστικής πόλωσης στις ΗΠΑ.

Αίσθηση προκάλεσαν νωρίτερα οι εμφανίσεις δύο γυναικών της οικογένειας Τραμπ: Της Λάρα Τραμπ, που συμπροεδρεύει των εργασιών του συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων και είναι σύζυγος του γιου του Τραμπ, Ερικ, και της 17χρονης εγγονής του πρώην Προέδρου, Κάι Τραμπ (είναι κόρη του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και η μεγαλύτερη σε ηλικία από τα 10 εγγόνια του πρώην Προέδρου), η οποία παρουσίασε στους Αμερικανούς «την πλευρά του παππού μου» που «οι άνθρωποι δεν βλέπουν συχνά». Κλείνοντας μάλιστα την απρογραμμάτιστη εμφάνισή της, διαβεβαίωσε ότι ο Ντ. Τραμπ «θέλει όντως το καλύτερο γι' αυτήν τη χώρα και θα αγωνίζεται κάθε μέρα για να κάνει την Αμερική ξανά μεγάλη».

Ο «προστάτης» των φτωχών λευκών Αμερικανών

Ο Τζέιμς Ντέιβιντ Βανς, τον οποίο επέλεξε πριν λίγες μέρες ο Τραμπ για υποψήφιο αντιπρόεδρο, εμφανίστηκε ως «προστάτης» των φτωχών λευκών Αμερικανών και κάλεσε τους ψηφοφόρους να επιλέξουν έναν «νέο δρόμο» για να ξαναγίνει σύντομα «αυτό που ήταν κάποτε η Αμερική». Ο 39χρονος γερουσιαστής του Οχάιο διαβεβαίωσε ότι θα υπερασπιστεί τον «απλό» επαρχιώτη ψηφοφόρο, ξαναζεσταίνοντας τον μύθο περί «αμερικανικού ονείρου» και θυμίζοντας συνεχώς την προσωπική του ιστορία, όπως την κατέγραψε και πούλησε στο αυτοβιογραφικό μπεστ σέλερ «Hillbilly Elegy» («Βουνίσια Ελεγεία»).

  • Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ είχε χτες το απόγευμα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στη διάρκεια της συνομιλίας τους ο Ερντογάν καταδίκασε εκ νέου την απόπειρα δολοφονίας του τέως Προέδρου των ΗΠΑ, εκφράζοντας θλίψη και ευχές για περαστικά. Επίσης, χαρακτήρισε την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Τραμπ «επίθεση κατά της δημοκρατίας», τη δε στάση του μετά την επίθεση «αξιοθαύμαστη».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ