Παρασκευή 19 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ
Στη Σερβία με ζητούμενο τον ορυκτό της πλούτο

Η χώρα διαθέτει από τα σημαντικότερα κοιτάσματα λιθίου σε όλη την Ευρώπη

Στο Βελιγράδι αναμένεται σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς με ζητούμενο την υπογραφή συνεργασιών που θα εξασφαλίσουν πρόσβαση στα σημαντικά κοιτάσματα λιθίου που διαθέτει η Σερβία.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Χέμπερσταϊτ, ο Σολτς θα ταξιδέψει στη σερβική πρωτεύουσα μαζί με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν και αρμόδιο για την Ενέργεια Επίτροπο, Μάρος Σέφκοβιτς, ενώ θα υπογραφεί Δήλωση Προθέσεων για Στρατηγική Εταιρική Σχέση σε θέματα που αφορούν την Ενέργεια.

Κατά το σερβικό δίκτυο Ν1 η συμφωνία θα εστιάσει στις «βιώσιμες πρώτες ύλες», στις «αλυσίδες παραγωγής μπαταριών» και σε θέματα που αφορούν την «ηλεκτροκίνηση». Η παραγωγή μπαταριών λιθίου αποτελεί κρίσιμο στοιχείο πολλών αναπτυσσόμενων κλάδων της βιομηχανίας, στους οποίους διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους όλο και περισσότεροι ισχυροί μονοπωλιακοί κολοσσοί.

Στα τέλη Μαΐου, ο Σεφκόβιτς είχε αναφερθεί σε επικείμενη συμφωνία λιθίου με τη Σερβία, λέγοντας ότι συζητούνται τα τελευταία νομικά εμπόδια, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβρη Σερβία και ΕΕ είχαν υπογράψει επιστολή προθέσεων για μια στρατηγική εταιρική σχέση σε κρίσιμες πρώτες ύλες και μπαταρίες.

Το 2022, είχαν «παγώσει» μεγάλες επενδύσεις σε κοιτάσματα λιθίου που προωθούσε (στην περιοχή Λόζνιτσα, στη δυτική Σερβία), ο αγγλο-αυστραλέζικος κολοσσός «Rio Tinto», μετά και από διαδηλώσεις στις οποίες πρωτοστάτησε η αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας σχέδια που θέτουν σε κίνδυνο το περιβάλλον. Εκθέσεις της «Rio Tinto» υποστήριζαν από τότε ότι η συγκεκριμένη περιοχή της Σερβίας μπορεί να φιλοξενήσει το μεγαλύτερο ορυχείο λιθίου της Ευρώπης. Τότε, ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, είχε δηλώσει ότι «ευρωπαϊκές χώρες που στέλνουν χρήματα (στη Σερβία) θέλουν άλλη εταιρεία να αναλάβει το λίθιο , όχι η "Rio Tinto" (...) ανάμεσα στις εταιρείες που παράγουν λίθιο βρίσκονται και ορισμένες πολύ γνωστές ευρωπαϊκές, αλλά και ένας μεγάλος αριθμός κινεζικών. Πρόκειται για έναν αληθινό πόλεμο που διεξάγεται...».

Σημειωτέον ότι χτες, η σερβική κυβέρνηση εξέδωσε διάταγμα για την έγκριση της συνέχισης του έργου εκμετάλλευσης και επεξεργασίας ορυκτού «τζανταρίτη» (όπως ονομάστηκε το κοίτασμα που εντοπίστηκε από το ομώνυμο ποτάμι που διασχίζει την περιοχή και περιέχει σε σημαντικές αναλογίες λίθιο αλλά και βόριο (εξίσου σημαντικό ορυκτό).

  • Λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε στην πόλη Λόζνιτσα, στη δυτική Σερβία, όταν δέχτηκαν πυρά από επιβάτες σε ταξί, το οποίο σταμάτησαν για έλεγχο ρουτίνας. Σύμφωνα με το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών, οι επιβαίνοντες βγήκαν από το όχημα και ένας απ΄ αυτούς άρχισε να πυροβολεί. Τον τραυματία «βρήκε» σφαίρα στον ώμο και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο σε σταθερή κατάσταση. Οι δράστες φέρονται να διέφυγαν πεζοί σε δασώδη περιοχή, ενώ ο οδηγός του ταξί προσήχθη για ανάκριση. Η αστυνομία ανακοίνωσε πως στο όχημα βρέθηκε ένα κοσοβάρικο διαβατήριο.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοκλήρωση στα παζάρια για συμφωνία με τη Mercosur επιδιώκει η ΕΕ (2023-06-15 00:00:00.0)
Μάχες μέχρις εσχάτων στα πιο πλούσια σε ορυκτά εδάφη της Ευρώπης (2023-02-25 00:00:00.0)
Πεδίο σκληρών ανταγωνισμών ο ορυκτός πλούτος (2019-11-22 00:00:00.0)
Ενδιαφέρον μονοπωλίων για ουράνιο (2011-11-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ