Τρίτη 14 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΦΑΛΚΟΝ»
Δικάζονται δέκα για την τραγωδία

Στο Γ` Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας άρχισε χτες η δίκη για την αεροπορική τραγωδία του «Φάλκον» στις 14-9-1999 πάνω από το Βουκουρέστι, που στοίχισε τη ζωή επτά ανθρώπων. Αν και έχουν περάσει από τότε δυόμισι και πλέον χρόνια, στο καίριο ερώτημα «τι έφταιξε» δεν έχει δοθεί σαφής απάντηση. Πολύς λόγος γίνεται για τεχνικά προβλήματα, που είχαν διαπιστωθεί στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος πολύ πριν το δυστύχημα, αλλά και για παραλείψεις από την πλευρά των συντηρητών και των δύο πιλότων της μοιραίας πτήσης.

Υπενθυμίζεται ότι στο «Φάλκον» επέβαινε διπλωματική αποστολή με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη, ο οποίος έχασε τη ζωή του. Επίσης, σκοτώθηκαν ο γιος του Νίκος, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ Δημ. Πανταζόπουλος και Νίνα Ασημακοπούλου, ο υπαστυνόμος Νίκος Ασημακόπουλος από την προσωπική φρουρά του υπουργού, ο μηχανικός του αεροσκάφους Μιχ. Παπαδόπουλος και ο εικονολήπτης της ΕΡΤ Παν. Πούλος. Σώθηκαν ο κυβερνήτης και συγκυβερνήτης του αεροσκάφους Γιάννης Ανδρουλάκης και Γρηγ. Σινέκογλου, αντίστοιχα, η αεροσυνοδός Αννα Βελισσαρίου, ο δημοσιογράφος Αλφόνσος Βιτάλης, η σύμβουλος του υπουργού Μαρία Μπεγλίτη και ο υπεύθυνος του πολιτικού γραφείου του, Γρηγ. Παπαδόπουλος.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρίσκονται, εκτός από τους δύο πιλότους, οι τεχνικοί υπάλληλοι Απ. Καγιάς, Αθ. Συρόπουλος, Αντ. Χονδρογιάννης, Μιχ. Νομικός, Γ. Μωυσίδης, Δημ. Σινάρης, Θεόδ. Ψύλλος και Χρ. Δούβαλης. Ολοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της «ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή» και της «σωματικής βλάβης από αμέλεια και από υπόχρεο κατά συρροή».

Κατά τη χτεσινή ακροαματική διαδικασία κατέθεσαν ως μάρτυρες η χήρα του δημοσιογράφου Δημ. Πανταζόπουλου, Αγγελική, η χήρα του εικονολήπτη Παν. Πούλου, Χαρίκλεια, ο δημοσιογράφος Α. Βιτάλης και η αεροσυνοδός Α. Βελισσαρίου. Οι δύο πρώτες χαρακτήρισαν «σκοτώστρα» το «Φάλκον» και έκαναν λόγο για «πολλαπλές ευθύνες και κακό χειρισμό των πιλότων», γιατί «δεν πίεσαν τους επιβάτες να προσδεθούν και όταν δημιουργήθηκαν οι κραδασμοί δεν επέλυσαν το πρόβλημα των δυσλειτουργιών, ώστε να προσγειώσουν με ασφάλεια το αεροσκάφος». Ο τρίτος μάρτυρας είπε ότι το ταξίδι ήταν ομαλό, αλλά ξαφνικά το αεροπλάνο «έκανε βουτιά προς τα κάτω, σταμάτησε και ξαναβούτηξε. Αυτή η ταλάντωση συνέβη τρεις, τέσσερις ή πέντε φορές». Πρόσθεσε ότι στο υπουργείο Εξωτερικών ήταν γνωστά τα προβλήματα του «Φάλκον» από σχετικές εκθέσεις. Ορισμένοι, μάλιστα, τους είχαν προειδοποιήσει: «Είστε τρελοί; Θα ταξιδέψετε μ' αυτήν τη Φαλκονέρα;». Ο ίδιος επέρριψε ευθύνες για το πολύνεκρο δυστύχημα και στην «Ολυμπιακή Αεροπορία». Η αεροσυνοδός είπε ότι βρισκόταν στο πιλοτήριο, όταν ξαφνικά το αεροσκάφος, ελάχιστα λεπτά πριν την προσγείωση, άρχισε να τρίζει και να κάνει «δελφινισμούς», κολλώντας την κάθε φορά «σαν χαλκομανία στο ταβάνι». Η δίκη συνεχίζεται σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ