Τρίτη 14 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ
Εγκαταλείπεται η υπογειοποίηση

Προσφυγή κατέθεσαν στο ΣτΕ οι δημοτικοί σύμβουλοι Στ. Λάμπρου και Δ. Μπέης, ζητώντας την ακύρωση μέρους του έργου

Από διαμαρτυρία για τα προβλήματα που θα προκαλέσει ο προαστιακός, έτσι όπως αποφάσισε η κυβέρνηση να γίνει

Eurokinissi

Από διαμαρτυρία για τα προβλήματα που θα προκαλέσει ο προαστιακός, έτσι όπως αποφάσισε η κυβέρνηση να γίνει
Ακόμη και ο προαστιακός σιδηρόδρομος που αναμενόταν να διευκολύνει το κυκλοφοριακό πρόβλημα του πολύπαθου λεκανοπεδίου της Αττικής, τελικά - όπως γίνεται - θα επιδεινώσει επιπλέον το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των Αθηναίων.

Η κυβέρνηση εγκαταλείπει τους αρχικούς σχεδιασμούς για τον προαστιακό σιδηρόδρομο με τις υπόγειες εγκαταστάσεις και επιλέγει τις πιο εύκολες λύσεις, αδιαφορώντας παντελώς για το περιβάλλον. Οι όποιες υπόγειες εγκαταστάσεις για τον προαστιακό σιδηρόδρομο, θα γίνουν μετά την Ολυμπιάδα του 2004! Ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα για τους κατοίκους της Αθήνας που μένουν αριστερά και δεξιά της οδού Κωνσταντινουπόλεως. Σ' αυτή την περιοχή διευρύνεται κατά 20 - 24 μέτρα το πλάτος της υπάρχουσας σιδηροδρομικής γραμμής και καταργείται η οδός Κωνσταντινουπόλεως ως οδική αρτηρία, με συνέπεια την όξυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος.

Για το θέμα του προαστιακού σιδηροδρόμου κατέθεσαν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), οι δημοτικοί σύμβουλοι Αθήνας Στ. Λάμπρου και Δ. Μπέης και κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι στρέφονται κατά της επέκτασης του προαστιακού σιδηροδρόμου στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι αποφάσεις της Πολιτείας, με τις οποίες εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία του σιδηροδρομικού διαδρόμου από τον Πειραιά (αμαξοστάσιο Ρέντη) μέχρι τους Αγίους Αναργύρους.

Ειδικότερα, στην προσφυγή τους οι Στ. Λάμπρου και Δ. Μπέης επισημαίνουν μια σειρά παραλείψεις και αποφάσεις της Πολιτείας που επιδεινώνουν το περιβάλλον στην πρωτεύουσα:

  • Καταργούνται όλες οι ανισόπεδες διαβάσεις πεζών εκτός της Ιεράς Οδού και τοποθετούνται ηχοπετάσματα για μείωση της ηχορύπανσης, με αποτέλεσμα η Αθήνα να κόβεται στα δύο.
  • Εχει εγκαταλειφθεί το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθηνών που προέβλεπε την «υπογειοποίηση» του υφιστάμενου σιδηροδρομικού δικτύου και αντί αυτού κατασκευάζονται νέες επίγειες εγκαταστάσεις.
  • Οι υπεύθυνοι για τη σύνταξη των σχετικών μελετών για την «υπογειοποίηση» αλλά και οι αρμόδιοι για τα Ολυμπιακά έργα «επέδειξαν αμέλεια» και πέρασε πολύτιμος χρόνος τεσσάρων χρόνων, χωρίς να κάνουν τίποτα. Ετσι, έρχονται σήμερα και δημιουργούν τετελεσμένα γεγονότα, επιλέγοντας τη λύση των υπέργειων έργων.
  • Οι περιβαλλοντικοί όροι (μελέτες) είναι ψευδεπίγραφοι και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας, ενώ οι μελέτες δεν ετέθησαν υπόψη του Δήμου Αθηναίων για να εκφράσει τη γνώμη του.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να ακυρωθεί απόφαση για τον προαστιακό (2008-07-18 00:00:00.0)
Απαιτούν υπόγειο τον προαστιακό (2006-11-21 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση αγνοεί το ΣτΕ (2002-10-05 00:00:00.0)
Προεκλογικές φιέστες για τον προαστιακό (2002-07-31 00:00:00.0)
Ποιοι μεθοδεύουν την επιφανειακή χάραξη (2002-06-28 00:00:00.0)
Πάνω από το περιβάλλον και τους κατοίκους της Αθήνας! (2002-06-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ