Σάββατο 8 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 91
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Πάνω από το περιβάλλον και τους κατοίκους της Αθήνας!

Ο εισηγητής του ΣτΕ ζήτησε να απορριφθούν οι προσφυγές κατά της υπέργειας κατασκευής του προαστιακού σιδηροδρόμου, με τον ισχυρισμό ότι επιτρέπονται σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι επεμβάσεις στο περιβάλλον

Από τη χτεσινή συγκέντρωση -διαμαρτυρία έξω από το ΣτΕ
Από τη χτεσινή συγκέντρωση -διαμαρτυρία έξω από το ΣτΕ
Στο όνομα των Ολυμπιακών Αγώνων τελικά είναι ικανοί να κάνουν τα πάντα, χωρίς να υπολογίζουν στοιχειωδώς τους κατοίκους της πολύπαθης πρωτεύουσας. Χτες στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκαν οι προσφυγές κατά της απόφασης της κυβέρνησης για υπέργεια κατασκευή των γραμμών του προαστιακού σιδηροδρόμου, που θα αποκόψει τις δυτικές συνοικίες και θα προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στις περιοχές απ' όπου διέρχονται σήμερα οι γραμμές του ΟΣΕ. Ο εισηγητής - σύμβουλος Επικρατείας Φώτιος Αρναούτογλου, με τον ισχυρισμό ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, μπορούν να υπάρξουν επεμβάσεις στο περιβάλλον, πρότεινε την απόρριψη όλων προσφυγών, κρίνοντας ότι είναι αβάσιμες οι αιτιάσεις και οι ισχυρισμοί για επιδείνωση του οικιστικού περιβάλλοντος! Μάλιστα, ταυτιζόμενος πλήρως με τις θέσεις κυβέρνησης και «Αθήνας 2004», υποστήριξε ότι είναι νόμιμα αιτιολογημένη και η θέση της διοίκησης για τη μη υπογειοποίηση τμήματος του σιδηροδρόμου στην οδό Κωνσταντινουπόλεως.

Τις προσφυγές στο ΣτΕ έχουν καταθέσει ο Στέλιος Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος της «Συμπαράταξης», ο δημοτικός σύμβουλος Δ. Μπέης, ο Δήμος Αθηναίων και κάτοικοι της περιοχής. Ζητούσαν την ακύρωση των αποφάσεων της Πολιτείας για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία του σιδηροδρομικού διαδρόμου από τον Πειραιά (αμαξοστάσιο Ρέντη) μέχρι τους Αγίους Αναργύρους. Να σημειωθεί ότι χτες το πρωί είχε συγκεντρωθεί κόσμος έξω από το ΣτΕ, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Τις απόψεις του εισηγητή απέκρουσαν πλήρως οι συνήγοροι των προσφευγόντων με μια σειρά επιχειρήματα και κάλεσαν την Ολομέλεια του ΣτΕ να ανατρέψει την πρόταση για απόρριψη των προσφυγών. Ειδικότερα υποστήριξαν ότι:

  • Στην οδό Κωνσταντινουπόλεως γίνεται διχοτόμηση της Αθήνας και αποκόπτονται από τον ιστό της πόλης οι κάτοικοι των δυτικών συνοικιών, καθώς διευρύνεται το πλάτος της υπάρχουσας σιδηροδρομικής γραμμής σε 20-24 μέτρα και καταργείται η οδός Κωνσταντινουπόλεως, ως οδική αρτηρία.
  • Σ' ένα τμήμα 2.100 μέτρων αριστερά και δεξιά της Κωνσταντινουπόλεως μπροστά από τις πολυκατοικίες θα δημιουργηθούν τοιχία ύψους από 2,5 μέχρι 7 μέτρα, με αποτέλεσμα οι ένοικοι αυτών των πολυκατοικιών να μην έχουν ούτε καν οπτικό πεδίο μεταξύ τους.
  • Θα δημιουργηθεί κυκλοφοριακό χάος στην περιοχή με δυσμενέστατες συνέπειες.
  • Ο ισχυρισμός ότι δήθεν κάτω από την Κωνσταντινουπόλεως διέρχεται υπόνομος της ΕΥΔΑΠ και γι' αυτό δεν μπορεί να γίνει υπογειοποίηση είναι ψευδής, γιατί η ίδια η διοίκηση δηλώνει ότι μετά το 2004 θα προχωρήσει σε υπογειοποίηση σε αυτό το σημείο. Πρόσθεσαν ότι τη στιγμή που γίνονται μεγάλα έργα κάτω από τον Κηφισό ποταμό και υποθαλάσσιες σήραγγες (Πρέβεζα - Ακτιο κλπ.) είναι ψευδείς οι ισχυρισμοί ότι δημιουργεί πρόβλημα ο υπόνομος της ΕΥΔΑΠ.
  • Υφίσταται θέμα αυθαιρεσίας της διοίκησης, η οποία για τέσσερα τουλάχιστον χρόνια δεν έκανε τίποτα για να προχωρήσουν τα έργα και τώρα προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα λόγω Ολυμπιάδας.
  • Τέλος, ως έσχατη λύση πρότειναν ακόμη και την εγκατάλειψη του έργου, όπως ακυρώθηκαν και άλλα Ολυμπιακά έργα (ανισόπεδος κόμβος στο ύψος Λ. Αλεξάνδρας και Βασιλίσσης Σοφίας κλπ.).
Το τραμ

Επίσης, το «πράσινο φως» για την κατασκευή του τραμ στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου ανάβει και η εισήγηση της συμβούλου Επικρατείας Α. Θεοφιλοπούλου, η οποία, στο όνομα και πάλι των Ολυμπιακών Αγώνων, πρότεινε να απορριφθούν οι προσφυγές κατοίκων της περιοχής, με τις οποίες ζητούσαν να υπάρξει εναλλακτική λύση και να μην περάσει το τραμ μπροστά από το Φλοίσβο, γιατί αποκόπτει την περιοχή από την πρόσβαση στη θάλασσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ