Σάββατο 8 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 93
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΡΑ
Να τιμωρηθούν οι λιμενικοί για τον ξυλοδαρμό του Κούρδου
  • Συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και φορέων: Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις για εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης
  • Με τη ...συνήθη ΕΔΕ αντέδρασε η Αστυνομία για τον ξυλοδαρμό και τη μεταφορά στο πορτ μπαγκάζ του Αλβανού στην Αθήνα

Την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων λιμενικών για τον κτηνώδη ξυλοδαρμό του 30χρονου Κούρδου Ομάρ Καβ Μπόμπα πριν τρεις ημέρες στο λιμάνι της Πάτρας και την υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης (πριν τέσσερις μήνες) - Περιφέρειας - Νομαρχίας - Δήμου για δημιουργία καταυλισμού με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ζήτησε η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Πρόσφυγες και φορείς της Πάτρας.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, ο Αλέκος Αρβανιτίδης, επικεφαλής της Επιτροπής Αλληλεγγύης, επισήμανε πως δεν είναι η πρώτη φορά που Κούρδοι ή Αφγανοί πρόσφυγες πέφτουν θύματα ανηλεούς ξυλοδαρμού από τις δυνάμεις καταστολής, ενώ για τις περιπτώσεις αυτές κανένας ποτέ δεν έχει συλληφθεί. Στη συνέχεια, υπογράμμισε πως για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των πολιτικών προσφύγων οι αποκλειστικές ευθύνες βρίσκονται στην κυβέρνηση, που, εκτός των άλλων, δε συμμορφώνεται με τους διεθνείς κανονισμούς, που προβλέπονται για τους πολιτικές πρόσφυγες, αλλά και στους φορείς της ΤΑ (Περιφέρεια - Νομαρχία - Δήμος), που μέχρι στιγμής με αστεία επιχειρήματα δεν υλοποιούν τις αποφάσεις που είχαν πάρει πριν τέσσερις μήνες για τη δημιουργία καταυλισμού και κατέληξε, προειδοποιώντας πως η Επιτροπή Αλληλεγγύης μαζί με το λαό της Πάτρας θα αντιδράσουν δυναμικά σε ανάλογο περιστατικό με όρους κινήματος.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, Χρήστος Λιακόπουλος, σημείωσε πως ο ελληνικός λαός έχει γνώσει του τι θα πει μετανάστης και πολιτικός πρόσφυγας και ως εκ τούτου δεν ανέχεται τέτοια βαρβαρότητα, ενώ παράλληλα κάλεσε με τη σειρά του τους αρμόδιους φορείς να δώσουν λύση στο πρόβλημα της στέγασης, ζητώντας ταυτόχρονα την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Τάσος Χάλκος, γραμματέας της ΕΛΜΕ Αχαΐας, ο οποίος τόνισε πως αυτή η πράξη βαρβαρότητας προσβάλλει τη δημοκρατία και τους αγώνες του ελληνικού λαού για τα ανθρώπινα δικαιώματα και κάλεσε την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις διεθνείς συνθήκες που προβλέπονται για την προστασία των πολιτικών προσφύγων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γιώργος Πετρόπουλος, συνδικαλιστής από το Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας», ο οποίος μετέφερε την εικόνα των πολιτικών προσφύγων που προσέρχονται στα νοσοκομεία για ιατρική περίθαλψη, ως επακόλουθο των άθλιων συνθηκών διαβίωσης, αλλά και την αγωνία τους μήπως ειδοποιηθεί εκείνη τη στιγμή η Ασφάλεια, μετά τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης, και ξεκινήσει νέος γολγοθάς γι' αυτούς.

Η ...συνήθης ΕΔΕ για τον ξυλοδαρμό του Αλβανού

Σε πέντε μήνες φυλάκιση για κατοχή μικροποσότητας ναρκωτικών, καταδικάστηκε χτες από το Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Αθήνας ο Αλβανός μετανάστης που είχε συλληφθεί από αστυνομικούς και «τσουβαλιάστηκε» στο πορτ μπαγκάζ περιπολικού για να μεταφερθεί στο Αστυνομικό Τμήμα του Κολωνού, μετά από συμβάν, κατά το οποίο ξυλοκοπήθηκε από δυο άτομα.

Μετά τον ξυλοδαρμό του πιάστηκε από πλήρωμα περιπολικού, το οποίο τον «φιλοδώρησε» με επιπλέον ξύλο. Οι αστυνομικοί τον οδήγησαν στο Τμήμα και μετά στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθήνας για παράβαση του νόμου «περί ναρκωτικών», διότι στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα γραμμάριο ινδικής κάνναβης, για «αντίσταση κατά της αρχής», «εξύβριση» και «ψευδή ανωμοτί κατάθεση». Ο εισαγγελέας διέταξε την κράτησή του και την παραπομπή του στο Αυτόφωρο. Το δικαστήριο, τελικά, τον καταδίκασε μόνο για την κατοχή της μικροποσότητας ναρκωτικών.

Οσον αφορά στο γεγονός της κακομεταχείρισής του από τους δυο αστυνομικούς του Τμήματος του Κολωνού, με προχτεσινή της ανακοίνωση, η Διεύθυνση Αστυνομίας της Αθήνας διέταξε τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης «σε βάρος των δυο αστυνομικών, οι οποίοι εμφανίζονται σε ερασιτεχνικό βίντεο που προβλήθηκε σήμερα σε βραδινό δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού, να τοποθετούν αλλοδαπό υπήκοο στο χώρο αποσκευών περιπολικού αυτοκινήτου και εξετάζεται αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις προκειμένου να τεθούν σε διαθεσιμότητα». Φαίνεται, κατά την Αστυνομία, το «μπαούλιασμα» δεν αποτελεί αδίκημα, αλλά πρωτότυπο τρόπο μεταφοράς κρατούμενου.

Για το θέμα αυτό ο υφυπουργός Τύπου, Τ. Χυτήρης, πιάστηκε «αδιάβαστος», δηλώνοντας χτες ότι οι δυο αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και ανέφερε ότι θα γίνει ...ανάκριση για το γεγονός.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο αλλοδαπός είχε βρεθεί από το πλήρωμα περιπολικού, ύστερα από κλήση ιδιώτη, αιμόφυρτος και πεσμένος μπρούμυτα στη συμβολή των οδών Διστόμου και Δράμας στον Κολωνό, όπου είχε συμβεί επεισόδιο μεταξύ του ίδιου και δυο ή τριών άγνωστων ατόμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ