Σάββατο 8 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 90
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο αγώνας για το περιβάλλον υπόθεση της εργατικής τάξης

Η εργατική τάξη να αναδειχτεί σε δύναμη πρωτοπορίας στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος των πόλεων και της υπαίθρου, του δασικού πλούτου από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές, τον κίνδυνο της λειψυδρίας. Πρόκειται για ζητήματα που σχετίζονται άμεσα με τον αγώνα κατά των μονοπωλίων, τις συνέπειες των οποίων δέχεται πρώτα η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα (Από την Απόφαση του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Τα καθήκοντα του Κόμματος μέχρι το 17ο Συνέδριο).

Η 5η του Ιούνη «γιορτάστηκε» και πάλι ως Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος. Ωστόσο, επιβάλλεται να σταθούμε στην ουσία του θέματος πέρα από τις ψεύτικες κυβερνητικές διακηρύξεις και τα ανούσια λόγια πολλών «οικολόγων» και «οικολογούντων».

Ας δούμε κατάματα την ίδια την πραγματικότητα. Είναι ώρα στάθμισης της κατάστασης, που αποτελεί προϋπόθεση χάραξης της πορείας και οργάνωσης του αγώνα για την αντιμετώπιση των οξυμένων περιβαλλοντικών προβλημάτων. Το περιβάλλον δεν είναι υπόθεση μόνον, και κυρίως, ειδικών, κάποιων εξειδικευμένων επιστημόνων ή των οικολογικών οργανώσεων -- με ή χωρίς εισαγωγικά -- είναι δική μας υπόθεση, υπόθεση της εργατικής τάξης. Το παραπάνω απόσπασμα από την Απόφαση του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ υπογραμμίζει με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο τη σχέση της εργατικής τάξης με τον αγώνα για το περιβάλλον, την ανάγκη να αναδειχτεί σε δύναμη πρωτοπορίας αυτού του αγώνα. Να προσθέσουμε επίσης πως το περιβάλλον -- με την πλατιά έννοια του όρου -- επηρεάζει καθοριστικά την καθημερινή ζωή και το μέλλον όλων των ανθρώπων στον πλανήτη Γη.

Ποια η κατάσταση σήμερα; Η κατάσταση χειροτερεύει επικίνδυνα. Ας σταθούμε σε ορισμένες βασικές πλευρές:

- Οι άνθρωποι σήμερα σε όλο τον κόσμο μετράνε -- κοντά στα άλλα αρνητικά των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων -- την όξυνση όλων των περιβαλλοντικών ζητημάτων. Τα μονοπώλια, στα πλαίσια της ασύδοτης δράσης τους, ληστεύουν το περιβάλλον, λεηλατούν τους φυσικούς του πόρους, υποθηκεύουν το μέλλον της ανθρωπότητας στο βωμό των κερδών τους!

- Οι ισχυρές καπιταλιστικές χώρες -- με πρωταθλήτρια τις ΗΠΑ -- «αδυνατούν» να κάνουν πράξη ακόμα κι αυτές τις δεσμεύσεις τους, που ανέλαβαν στις διάφορες διεθνείς συνδιασκέψεις για το περιβάλλον, σε Ρίο, Κιότο κ.α. Περιβαλλοντοκτόνες πολιτικές, όπως το «δικαίωμα αγοράς ρύπων» από τις φτωχές χώρες, γίνονται πράξη με καταστροφικές συνέπειες.

- «Πληγές», όπως το «φαινόμενο του θερμοκηπίου», η μείωση του όζοντος της ατμόσφαιρας, η ερημοποίηση εκτεταμένων περιοχών, η διείσδυση της γενετικής σε κτηνοτροφία-γεωργία με τα μεταλλαγμένα ζώα και φυτά, τα πυρηνικά και βιοχημικά όπλα, όχι μόνο διατηρούνται αλλά και παίρνουν ολοένα και μεγαλύτερη έκταση.

Η χειροτέρευση της κατάστασης οφείλεται στη μεγάλη απόσταση λόγων και έργων των κυβερνήσεων, στη δράση των μονοπωλίων. Η όλη κατάσταση υποδείχνει ότι είναι αφέλεια και αυταπάτη η προσδοκία πως είναι δυνατή η «προστασία» του περιβάλλοντος από τις καπιταλιστικές χώρες και τις κυβερνήσεις.

Η «γειτονιά μας», τα Βαλκάνια, και η Ελλάδα δεν ξεφεύγουν από τις παραπάνω γενικές διαπιστώσεις-επισημάνσεις. Κάθε μέρα που περνάει όλο και περισσότερα έρχονται στο φως για τις καταστροφικές επιπτώσεις της δράσης των ιμπεριαλιστών. Πρόκειται για συνέπειες που εκδηλώνονται στις γεννήσεις νεογνών, στο φυσικό περιβάλλον από τους βομβαρδισμούς με όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου. Η γενικότερη δράση τους για την «ανάπτυξη» της περιοχής των Βαλκανίων θα βαθύνει τις υπάρχουσες πληγές και θα ανοίξει νέες.

Αξίζει ιδιαίτερης μνείας η πολύπαθη Αττική. Στις πολλές περιβαλλοντικές πληγές της οικοπεδοποίησης-τσιμεντοποίησης, της καταστροφής των δασών και των ελεύθερων χώρων ήρθαν να προστεθούν τα Ολυμπιακά έργα -- με τις πολύπλευρες καταστρεπτικές συνέπειες στο περιβάλλον -- η ιδιωτικοποίηση των ακτών. Παρά τις εκρηκτικές του διαστάσεις άλυτο -- με πλήρη ευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ -- παραμένει το ζήτημα των χώρων υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων, την ίδια ώρα που η χωματερή των Ανω Λιοσίων οδεύει σε κατάσταση πλήρους κορεσμού. Η απειλή ενάντια σε όσα δάση απέμειναν έγινε μεγαλύτερη μετά την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος και το άνοιγμα σε μια νέα καταστροφική επέλαση των κάθε λογής συμφερόντων. Στον καταστροφικό απολογισμό αθροίζονται επίσης οι συνέπειες από την επέκταση της βιομηχανικής δραστηριότητας, με την κατάργηση σχετικών νομοθετικών περιορισμών, την καταστρατήγηση-τροποποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας κλπ. Οι καταστροφικές πλημμύρες αποτελούν σήμα κινδύνου. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού ή αναμονής.

Στα θετικά σημειώνουμε την ανάπτυξη της δράσης διαφόρων μαζικών λαϊκών φορέων- συσπειρώσεων φορέων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και στην Αττική για τα ζητήματα του περιβάλλοντος. Υπογραμμίζουμε τον πολύχρονο αγώνα των κατοίκων της Ολυμπιάδας στη Χαλκιδική, τον αγώνα των κατοίκων Ροδόπης- Εβρου που δυναμώνει. Ο κατάλογος μακραίνει και διευρύνεται συνέχεια εξαιτίας των νέων προβλημάτων που εμφανίζονται από την κυβερνητική πολιτική. Πολιτική που θυσιάζει το περιβάλλον στο βωμό της «ανάπτυξης» και της «ανταγωνιστικότητας» της ελληνικής οικονομίας. Στο Νομό Αττικής, που στενάζει από το βάρος των συσσωρευμένων δραστηριοτήτων του κεφαλαίου και σαρώνεται από τη λαίλαπα της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο διάστημα που πέρασε δυνάμωσε η μαζική λαϊκή δράση για ελεύθερους χώρους, τη σωτηρία των ακτών του Σαρωνικού από τις ιδιωτικοποιήσεις, την αποτροπή των Ολυμπιακών έργων στο ιστορικό πεδίο του Μαραθώνα κλπ. Το ΚΚΕ συνέβαλε με τις Οργανώσεις του στην ανάπτυξη αυτής της δράσης, τις στήριξε πολύμορφα. Ενδεικτικά αναφέρουμε την επίσκεψη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Στρατονίκη, που σείεται από τις υπόγειες εκρήξεις. Ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» και ο «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM», δείχνοντας και σ' αυτό το πεδίο την υπεροχή τους απέναντι στα άλλα μέσα «ενημέρωσης», στήριξαν και πρόβαλαν τους αγώνες, ανέδειξαν τα προβλήματα, τις αιτίες και τους υπεύθυνους.

Χωρίς να υποτιμούμε τη συμμετοχή και τις όποιες προσπάθειες έγιναν για τη συμμετοχή των εργαζομένων και των φορέων τους στις προαναφερθείσες δραστηριότητες, δεν μπορούμε να πούμε ότι ο αγώνας για το περιβάλλον είναι -- στην πράξη -- στους βασικούς άξονες και προτεραιότητες δράσης της εργατικής τάξης, του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, έτσι ώστε η εργατική τάξη να αναδειχτεί σε δύναμη πρωτοπορίας στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος, των πόλεων και της υπαίθρου, του δασικού πλούτου από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές, τον κίνδυνο της λειψυδρίας. Ο αγώνας αυτός είναι αξεχώριστα δεμένος με τη δράση για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης. Δένεται επίσης και με την ιστορική της αποστολή. Μπορούμε να κάνουμε πολλά και στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος. Η δράση των συσπειρώσεων, των συντονιστικών κλπ., που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο αγώνα για το περιβάλλον, θα πάρει τις διαστάσεις που απαιτεί η ίδια η φύση των προβλημάτων, αν μπολιαστεί με την πείρα, τη δύναμη, το νεύρο, την οργανωτικότητα που διαθέτει η εργατική τάξη. Εχουμε πολλή δουλιά να κάνουμε. Ας μη χάνουμε χρόνο!


Ανδριανός ΜΠΟΥΚΟΥΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ